Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περίπτωση ημι-υπογείου...


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής θέμα:

 

Έχω διαμορφωμένο διαμέρισμα (κατοικία) σε επίπεδο όπου στην άδεια (1968) περιγράφεται ως ημι-υπόγειο. Φυσικά τέτοιος όρος δεν υπάρχει. Το πάτωμα του διαμερίσματος στην άδεια βρίσκεται στους (είναι γωνιαίο) -60 πόντους από το διαμορφωμένο πεζοδρόμιο στη μια ακμή, στους -75 πόντους στη γωνία και στους -1,05 στην άλλη ακμή. Η άδεια δέιχνει αυτό το επίπεδο στους -60 πόντους. Τώρα, ο ΓΟΚ '73 στο Άρθρο 15, παρ. 1 λέει:

 

"Εις το συνεχές οικοδομικόν σύστημα, ως ισόγειον θεωρείται ο όροφος ούτινος τα δάπεδα ευρίσκονται εις την στάθμην της νομίμου αφετηρίας μετρήσεως του ύψους του κτιρίου και του αριθμού των ορόφων αυτού ή υπέρκειται ταύτης το πολύ μέχρι δύο μέτρων (2.00 μ.) ή υπόκειται ταύτης μέχρι εξήκοντα εκατοστών του μέτρου (0,60 μ.)"

 

Οι όψεις και οι τομές δείχνουν και τις τρείς πλευρές -0,60 πόντους κάτω από το έδαφος, άρα, παρόλο που στην άδεια αναφέρεται ως ημι-υπόγειο, ουσιαστικά εγώ θα το ρυθμίσω ως ισόγειο, δλδ ως Υ.Δ.Κ.Χ. και όχι με 0,5 συντελεστή. Ωστόσο στην τεχνική έκθεση θα αναφέρω ότι βάσει αδείας είναι ημι-υπόγειος χώρος ώστε να μην έχει πρόβλημα ο συμβολαιογράφος.

 

Σκέφτομαι κάτι λάθος;

 

Επίσης να σημειώσω ότι το ύψος από το πεζοδρόμιο εως την πλάκα οροφής είναι 2,20 - 2,10 - 1,85 κατ' αντιστοιχία στις άνω ακμές.

Ευχαριστώ!

Edited by koozoop
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μην το θεωρήσεις υπόγειο και να λάβει το 0,5? Όπως αναφέρεις τις στάθμες, ο ΓΟΚ 73 σε καλύπτει.

Ο συμβολαιογράφος δεν θα έχει πρόβλημα και εσύ είσαι καλυμμένος με την αναφορά στα σχόλια της δήλωσης ότι παρόλο που είναι Κ.Χ. δηλώνεται ως Β.Χ. βάσει της σχετικής Ε/Α.

Από ελεύθερο ύψος πώς τα πάει ο χώρος? Προσωπικά, σε δύο ημι-υπόγεια ίδιας περιόδου με το δικό σου, μέτρησα ελεύθερο ύψος < 2.40.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα yian. Ελέυθερο ύψος χώρου 2,80μ. Ο ΓΟΚ '73 λέει ότι εως 60εκ είναι ισόγειο και εαν είναι >60εκ. δεν επιτρέπονται χώροι Κ.Χ. (Άρθρο 15, παρ. 1 & 5). Σε κάποια σήμεία όπως αναφέρω στην αρχή, το δάπεδο είναι περισσότερο από 60εκ αλλά αυτό λόγω μετέπειτα διαμόρφωσης του πεζοδρομίου. Στην πρόσοψη όπου έχουν διατηρηθεί τα υψόμετρα έχω 60εκ, όπως ακριβώς αναφέρει η άδεια. Επειδή το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 107τμ, ακόμα και με 0,5 να το βάλω, θα πληρώσει 2000 ευρώ παράβολο. Αν το βάλω ως Κ.Χ. βγαίνει γύρω στα 230 ευρώ παραπάνω. Μικρή διαφορά ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο... Τι λες;

Link to comment
Share on other sites

Χμμ....όπως το θέτεις ναι, δεν είναι μεγάλη η διαφορά. (Ωστόσο υπάρχει τρόπος να δεις πραγματικά το πρόστιμο να μειώνεται στο μισό λόγω του 0,5 αλλά δεν είναι του παρόντος...)

Λόγω ύψους όντως δεν μπορείς να πας με το 0,5 άρα απομείνει η θεώρηση ως υπόγειο.

Εάν ήταν δική μου περίπτωση νομίζω πως θα το χειριζόμουν ως υπόγειο, πραγματικά όμως θέλω και εγώ να ακούσω απόψεις και τους υπόλοιπους συναδέρφους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.