Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμική απόδοση υγραεριου σε σχεση με το πετρέλαιο.


statik

Recommended Posts

Γεια χαρα,

Λιγη βοηθεια για υπολογισμο αποδοσης θερμοτητας υγραεριου σε σχεση με το πετρελαιο.

Το θεμα: σκεφτομαι απο περτρελαιλεβητα να παω σε ατομικο αεριολεβητα και αν συμφαιρει και σε συμπικνωσης με αποδοση 108%.( Ο λέβητας ο τωρινος τροφοδοτει 2 διαμερίσματα)

Τα δεδομενα: 2 διαμερισματα 90τμ , 115 τμ, όγκου 345 κ.μ. έκαστο. Με ενδιαφερει για το 115τμ. Θερμίδες σωμάτων αυτού 15.000 Κcal. ,

κατανάλωση πετρελαίου 3,2λιτ/ώρα καθαρο (ό χρονος που δουλευει ο χρονομετρητης , το νουμερο αυτο βγαινει αν διαιρέσω Τα λίτρα του πετρελαιου που καταναλώθηκαν δια το σύνολο των ωρων (και το 2 διαμ.) σε συγκεκριμένο διαστημα). Θερμοστατης χώρου 19C , αναβει συνήθως 19-23.00 και ο χρονομετρητης μου χρεωνει περιπου 2ώρες.

Αποδοση λεβητα: παλιος του 70 με πυροτουβλα. Στο λεβητοστασιο κάνεις Σάουνα. Αρα 80% απόδοση και πολυ του πεφτει.

Ερώτημα: Τι κερδίσω αν βάλω υγραεριο αεριο. Προς το παρον δεν περναει φυσικό οποτε αναγκαστικα παω σε μπουκαλες 25Kg υγραεριου που εχουν 47€. Σε δευτερο Σταδιο θα ηθελα την ιδια συγκρισω με φυσικο αεριο.

 

Ευχαριστω εκ των προτέρων

Edited by statik
Link to comment
Share on other sites

Αυτό θα σε βοηθήσει: http://www.michanikos.gr/topic/1285-%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF/

 

Αλλά αν θες να το κάνεις και μόνος σου, δες το λίγο διαφορετικά.

Καταρχήν ας υποθέσουμε ότι είτε τώρα είτε μετά, το σπίτι θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες και θα παίρνει την ίδια ποσότητα θερμότητας, έστω Χ kwh.

Το ερώτημα είναι πόσο σου στοιχίζουν σήμερα και πόσο θα σου στοιχίζουν μετά.

 

1lt πετρέλαιο όταν καεί αποδίδει περίπου 9,96kwh θερμικές. Επειδή ο λέβητας σου δεν είναι καλός, επειδή είναι υπερδιαστασιολογημένος, επειδή θερμότητα φεύγει με τα καυσαέρια, επειδή καποιο ποσό θερμότητας φευγει στη μεταφορά από τις σωληνώσεις, επειδή καποιο ποσό θερμότητας παραμένει στη μάζα του λέβητα και του νερού όταν κλείσεις τη θερμανση, να υπολογίσουμε ένα συνολικό βαθμό απόδοσης του συστήματος της τάξης του 50%? Τι σημαίνει αυτό? Ότι εσύ πληρώνεις και καις ένα lt πετρελαίου (1,25€) και τελικά στο σπίτι καταλήγουν 5kwh θερμικές, δηλαδή καθε kwh που μπαίνει στο σπίτι σου στοιχίζει περίπου 0,25€.

Πάμε στο υγραέριο... Αντίστοιχα 1kg υγραέριο αποδίδει 12,5kwh θερμικές. Επειδή ο λέβητας τωρα θα είναι καλός, οι αποστάσεις και οι απώλειες στις σωληνώσεις μικρότερες, η μάζα του λέβητα πολύ μικρότερη να υποθέσουμε ένα βαθμό απόδοσης του συστήματος 85% (μπορεί και παραπάνω με λέβητα συμπύκνωσης κλπ, αλλά μείνουμε στο 85%). Δηλαδή στο σπίτι θα μπαίνουν 10,6kwh θερμικές. Πόσο στοιχίζει το υγραέριο? 47€/25kgr = 1,88€/kgr δηλαδή καθε kwh που θα μπαίνει στο σπίτι θα σου στοιχίζει περίπου 0,18€.

Άρα (τάξη μεγέθους) οικονομία περίπου 30%

 

Άλλα συστήματα (Αντλίες θερμότητας, splits, λέβητες pellets) τα 'χεις αποκλείσει?

Edited by PanSka
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Panska όπως γράφει να την ψάξεις για αντλία θερμότητας

Επιπροσθέτως θα χρειάζεσαι να κουβαλάς φιάλες κάθε 3 - 6 μέρες . .

Link to comment
Share on other sites

To εχω ψαξει με αντλιες θερμοτητας. Δυστηχως εχουν τεραστιο κοστος εγκαταστασης οποτε ειναι απαγορευτικο. Η daikin που ρωτησα θελει περιπου 7.000€ για ΕΝΑ! διαμερισμα. Αρα Χ2 = 14.000€!!!!! . Η daikin ειναι μονοδρομος διοτι ειναι απο τις ελαχιστες που εχουν συστημα να σου ανεβασουν το νερο στους 80 βαθμους και να κρατηση το COP peripoy 3.

Μην ξεχνατε οτι μιλαμε για ΥΠΑΡΧΟΝ σπίτι με καλοριφερ και οχι για κατι απο την αρχη. Ουτε επιδαπεδιο συστημα εχω για να μου φτασει η θεμορμοκρασια 55 βαθμους για να ζεσταθω.

Ο λεβητας αεριου εχει περιπου 1000€ και ξεμπερδευεις!.

Μην σπαταλαμε please για την Α.Θ. και ας συγκεντρωθουμε στο αεριο.

Απο οτι διαβασα στο παραπανω λινκ, το πετρελαιο και το υγραεριο εχουν την ισια θερμικη δυναμη περιπου ΑΝΑ ΚΙΛΛΟ οποτε έχουμε:

1Κιλο πετρ.= 1.2λιτ , Χ 1.3 ευρω = 1,56ευρω

1 Κιλο υγρ.κοστιζει περιπου 2 ευρω

Αρα ΑΝ ΔΕΝ βαλουμε υποψην της αποδοσης του λεβητα, το πετρελαιο βγαινει ποιο φθηνο, σωτα?

Για καντε μου και μια συγκριση με το φυσικο αεριο που δεν γνωριζω τις αναλογιες και τα βαρη

Edited by statik
Link to comment
Share on other sites

Αρα ΑΝ ΔΕΝ βαλουμε υποψην της αποδοσης του λεβητα, το πετρελαιο βγαινει ποιο φθηνο, σωτα?

Για καντε μου και μια συγκριση με το φυσικο αεριο που δεν γνωριζω τις αναλογιες και τα βαρη

Κι αν είχες ενδοδαπέδια, αν μπορούσες να λειτουργήσεις τα σώματα με 50oC, αν..., αν.... τότε θα σε σύμφερε Α/Θ!!! :mrgreen:

Θέλω να πω ότι τον έχεις όμως τον λέβητα. Κι όλες οι παλιές κεντρικές εγκαταστάσεις έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης.

Πάντως ναι, αν υποθέταμε μια κατάσταση όπου θα είχες έναν κορυφαίο σε απόδοση λέβητα πετρελαίου, σωστά διαστασιολογημένο και με μηδαμινές απώλειες στις σωληνώσεις, ίσως το πετρέλαιο σου εβγαινε φθηνότερο.

Το φυσικό αέριο έχει αντίστοιχη απόδοση με τα ανωτέρω. Περίπου 11kwh για κάθε κυβικό μέτρο αερίου. Για την τιμή του είναι λίγο πιο περίεργη κατάσταση καθώς έχει διάφορες χρεώσεις που το επιβαρύνουν. Τελικά πάντως, βγαίνει περίπου στα ίδια με το υγραέριο (τελικό κόστος 2€ ανά κυβικό).

Link to comment
Share on other sites

στη σελιδα http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artid=135 φαινεται να εχει 0.90€ το κυβ.μ. και οχι 2€ (0.078*11)

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς η εν λόγο εταιρεία με ΑΘ έχει καλά μηχανήματα αλλά πολύ ακριβά και ίσως λίγο υπερτιμημένα. Παράλληλα υπάρχουν άλλες εταιρείες που έχουν ΑΘ με 4000€ με τα ίδια χαρακτηρίστηκα (εκτός ίσως από αυτής των 80οC). Επιπλέον οι 80oC νομίζω ότι είναι υπερβολή διότι ακόμα και με 60οC νερό το σπίτι σίγουρα θα ζεσταθεί αλλά όχι σε μισή ώρα αλλά σε 50' . Άλλωστε και εγώ την ΑΘ, την έχω ρυθμισμένη στις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες να πιάνει θερμοκρασία <56οC (με COP 2.9). με σώματα πάνελ, χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα. (με εσωτερική θερμοκρασία 22.5οC συνεχώς, το ρεύμα δεν βγαίνει πάνω από 60€ το μήνα στην χειρότερη περίπτωση)

Τώρα για το υγραέριο, από γνωστό μου που εγκατέστησε επειδή μένει στο Κιλκίς σε διαμέρισμα 95 τμ, κάθε 3 - 5 μέρες αλλάζει μποτίλια (47€) και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Θεωρώ με αυτές τις τιμές πετρελαίου και υγραερίου είναι πλέον ασύμφορα και ότι εάν μπεις στη διαδικασία αλλαγής συστήματος θέρμανσης, να μην απορρίψεις σίγουρα την περίπτωση της ΑΘ παρόλο το κόστος κτήσης και τοποθέτησης.

Σίγουρα ένα ψάξιμο στα αντίστοιχα topic του φόρουμ μπορεί να σε αλλάξουν γνώμη.

Link to comment
Share on other sites

στη σελιδα ... να εχει 0.90€ το κυβ.μ. και οχι 2€ (0.078*11)

Συνάδελφε (μιας κι είσαι μηχανικός κι εσύ) καποιοι φίλοι που έχουνε ΦΑ και κοιτάζαμε τους λογαριασμούς τους, τους βγαίνει 2€ τελική τιμή (με πάγια κλπ). Θα σου έλεγα να κάνεις και συ το ίδιο. Βρες καποιους που έχουν ΦΑ και δες τους λογαριασμούς τους. Μπορεί να έχω εγώ το λαθος...

Κι όπως είπες, αφού είσαι αποφασισμένος να βάλεις αέριο κι όχι να ακούσεις την γνώμη των μηχανολόγων, μην σπαταλάμε το χρόνο μας με τις Α/Θ. Βάλε υγραεριο και κουβάλα τις μπουκάλες... Ελπίζω τουλάχιστον να τις βάλεις σε εξωτερικό χώρο κι όχι σε κάνα υπόγειο. Αλλά αν είναι να κουβαλάς, γιατι δεν πας σε pellet που είναι σαφώς φθηνότερο (στην λειτουργία)?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.