Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεωγραφικός κάναβος


Recommended Posts

Χαιρετώ τους συναδέλφους. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος τον οποίο να τον έχει απασχολήσει η δημιουργία γεωγραφικού κανάβου?οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη...ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτησή σου αφορά την θεωρία ή την υλοποίηση μέσω κάποιου λογισμικού?

 

Γενικά ο γεωγραφικός κάναβος αφορά τα φ και λ του ελλειψοειδούς.. Ένα συγκεκριμένο σημείο της γης έχει διαφορετικά φ και λ αναλόγως του ελλειψοειδούς που χρησιμοποιείται (Bessel κλπ) με μικρές βέβαια διαφορές επομένως αν μιλάς για καταστάσεις που απαιτείται ακρίβεια θα πρέπει να είναι γνωστό αυτό το ελλειψοειδές στο οποίο αναφέρεσαι.

 

Από εκεί και ύστερα, η μορφή των μεσημβρινών και των παραλλήλων σε μία επίπεδη επιφάνεια - προβολή εξαρτάται από την χαρτογραφική προβολή που έλαβε χώρα (ισοδύναμη, ισαπέχουσα κλπ) με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι γραμμές αυτές να είναι παράλληλες, άλλες να είναι καμπύλες κλπ.

 

Όσον αφορά το λογισμικό, το ArcGIS από την εμπειρία μου αποδίδει πολύ καλά και εύκολα αυτούς τους κανάβους. Είναι πολύ απλό και εύχρηστο όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι. Ότι χρειαστείς πιο συγκεκριμένο, ρώτα!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ntano σε ευχαριστώ για την απάντηση.Η ερώτηση αφορά υλοποίηση μέσω λογισμικού.Γνωρίζω την ύπαρξη ρουτινων οι οποίες κάνουν το παραπάνω, απλά δεν τις έχω στην κατοχή μου.!!!! Το ζητούμενο μου είναι αν έχω μια αποτύπωση πχ σε ΕΓΣΑ να συνυπάρχει ο ορθογ. κάναβος (σε ΕΓΣΑ '87) και παράλληλα να έχω και γεωγ. καναβο σε WGS 84. Θα ήθελα να αποφύγω την χρήση του ARCGIS και γι' αυτό άλλωστε κάνω λόγο για ρουτίνες lisp etc.

Link to comment
Share on other sites

Αμφιβάλλω ότι μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό καθώς δεν έχω εμπειρία από LISP. Φαντάζομαι όμως ότι κάποια ρουτίνα που θα μετατρέπει φ και λ με το βήμα που θέλεις (δηλαδή τα φ και λ των κορυφών του γεωγραφικού κανάβου) σε Χ,Υ του ΕΓΣΑ87 και στην συνέχεια θα τα ραπορτάρει, ώστε πάνω σε αυτά να σχεδιαστούν κάποιου τύπου Spline (fit to curve?) θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Υ.Γ. Για παράδειγμα με το coord_gr θα μπορούσες για κάθε πινακίδα του σχεδίου σου να κάνεις τις αντίστοιχες μετατροπές και έπειτα να ραπορτάρεις..

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.