Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΔΕ-Αρχιτεκτονική (Laurea Magistrale)


Recommended Posts

Καλησπέρα

έχω τελείωσει το τμήμα πολιτικών δομικών έργων και σκοπεύω να συνεχίσω τις σπουδές μου στο πολυτεχνειο του Μιλάνου στην Αρχιτεκτονική.

Το θέμα μου είναι ότι μετά απο επικοινωνία που είχα, μου είπαν οτι δεν χρειάζεται να παρακολουθήσω το Bachelor ("Laurea") 3ετες και μπορώ να μπώ κατευθείαν στο Master of Science ("Laurea Magistrale") 2 ετες και οτι με το πέρας του MSc θα παρω δίπλωμα αρχιτεκτονα και μετά απο εξετασεις θα μπορεσω να πάρω αδεια εξασκησεως επαγγέλματος στην Ιταλία. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα με την αναγνώριση του τίτλου σπουδών..? κ.. θα μπορεσω να εγγραφω στο ΤΕΕ..?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα

Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για την Αρχιτεκτονική στην Ιταλία μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις την διεύθυνση email της σχολής του Μιλάνου;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

http://www.italingua.gr/index.php/topicitem/view/143/148 αν κι εχει περασει καιρος παιδια γω βρηκα αυτο αν σας ενδιαφερει να τσεκαρετε.Μιας κι γω το βλεπω να φευγω για ιταλια οταν τελειωσω με το καλο .
Να ρωτησω κιολας που με ποιους επικοινωνησες αν γινετε γιατι κι γω το ψαχνω !

Edited by GK93
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι,προσοχή. Πριν κάνετε το οτιδήποτε,πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον ΔΟΑΤΑΠ. Αν δεν κάνω λάθος,για την αναγνώριση υπάρχει η προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει κάποιος το ήμισυ του προγράμματος σπουδών του ξένου πανεπιστημίου. Πράγμα που σημαίνει ότι σε 4ετές πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον τα 2 χρόνια να έχουν γίνει στο εξωτερικό.

 

Επειδή στην Ιταλία υπάρχει το 3+2 ενδεχομένως ο ΔΟΑΤΑΠ να χρεώσει τα 2 χρόνια σαν μαστερ επι του προπτυχιακού (ΤΕΙ),διατηρώντας τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με πριν.

 

Από τον ΔΟΑΤΑΠ να επιμείνετε και να πάρετε γραπτή αιτιολογηση. Ίσως να χρησιμεύσει αργότερα.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ναι αυτο φενεται σαν μια σωστη κινηση καλυτερα ολα να τα χουμε γραπτα γιατι μια τα λενε ετσι μια αλλιως.Απλα δεν ξερω αν μια απλη γραπτη βεβαιωση θα χει κι καποια ιδιαιτερη βαση στο να πιεσεις για κατι μετέπειτα. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτο φενεται σαν μια σωστη κινηση καλυτερα ολα να τα χουμε γραπτα γιατι μια τα λενε ετσι μια αλλιως.Απλα δεν ξερω αν μια απλη γραπτη βεβαιωση θα χει κι καποια ιδιαιτερη βαση στο να πιεσεις για κατι μετέπειτα.

 

Σε πρώτη φάση,η γραπτή βεβαίωση για αυτόν που την δίνει,δημιουργεί μια ψυχολογική δέσμευση. Αυτό βοηθά στο να προσέξει το πρόβλημά σου,ανάμεσα στα τόσα άλλα επαγγελματικά προβλήματα τα οποία πιθανόν αντιμετωπίζει την ημέρα που θα τύχει να σε εξυπηρετήσει.

 

Σε δεύτερο χρόνο,(νομικός δεν είμαι),αλλά θεωρώ οτι η βεβαίωση που θα έχει σφραγίδα και υπογραφή εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου,ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει σε ένα μελλοντικό δικαστήριο με αντίδικο το ελληνικό δημόσιο.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Από Ιταλία και αρχιτεκτονική δεν κατέχω. Όμως μία παρατήρηση. Αυτό που υπόσχεται το λινκ (http://www.italingua.gr/index.php/topicitem/view/143/148) είναι απόκτηση ΕΔ μέσω ΣΑΕΠ. Για το ΔΟΑΤΑΠ δεν λέει τίποτα. Προσοχή!

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν θα πάρει ούτε ΕΔ από ΣΑΕΠ γιατι θα ζητηθεί γνωμοδότηση απο ΤΕΕ.

Πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. και Αρχιτεκτονική Magistrale δεν είναι συμβατά και δεν το εγκρίνει το Τ.Ε.Ε., είχα δει στα πρακτικά συνεδρίασης αντίστοιχη περίπτωση πάλι για Αρχιτεκτονική στο Μιλάνο απο ΤΕΙ ΠΔΕ και η απάντηση ήταν αρνητική... ούτε καν αντισταθμιστικά μέτρα...

 

EDIT: το βρήκα, σελίδα 8, http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B9%CE%9246%CE%A8842-%CE%97%CE%930

Edited by Kostas T2
Link to comment
Share on other sites

Το πράγμα είναι κάπως μπερδεμένο. Υπάρχει η αυτόματη αναγνώριση και το γενικό σύστημα αναγνώρισης. Στο γενικό σύστημα εντάσσονται επαγγελματίες υγείας (γιατροί κλπ) και  αρχιτέκτονες. Στην περίπτωση  των υπόλοιπων μηχανικών όντως κάνεις αίτηση στο ΣΑΕΠ.

Οι αρχιτέκτονες νομίζω ότι πάνε κατευθείαν στο ΤΕΕ. Στο έγγραφο που λίνκαρες δεν αναφέρεται άλλωστε τίποτα για ΣΑΕΠ.  Για να δεις μία περίπτωση όπου το ΤΕΕ αρνείται εγγραφή μπορείς εδώ (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%952%CE%A946%CE%A8842-%CE%A7%CE%9C%CE%9F) σελίδα 68 και μετά και σελ 5. Στο κείμενο του ΤΕΕ υπάρχει δια μακρών εξήγηση του τι έκανε και τι δεν έκανε το ΣΑΕΠ.

Στο ΣΑΕΠ για αυτές τις αναγνωρίσεις συμμετέχει εκπρόσωπος του ΤΕΕ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης μηχανικός πολυτεχνείου, και εκπρόσωπος ΔΟΑΤΑΠ που τυχαίνει να είναι καθηγητής ΤΕΙ και ταυτόχρονα μηχανικός πολυτεχνείου. Να μην υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η φωνή του ΤΕΕ ακούγεται και άλλωστε η αντίληψη του και η κατεύθυνση προς την οποία πιέζει είναι η γνωστή και αναμενόμενη. Παρόλο που ακούγεται όμως η φωνή του ΤΕΕ με ισχυρά στοιχεία το ΣΑΕΠ αναγνωρίζει. Γενικά έχω αναφέρει και παλιά στο φόρουμ ότι αυτό δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να είναι η μόνη δυνατότητα.

Τώρα αυτό που αποφάσισε (Α8/Σ3/2013) έμενα μου φαίνεται έκνομο. Θα φανεί κατά πόσο δεν είναι μόνο στα δικαστήρια. Δεν είναι αστείο να λένε (σελ. 9) «Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, αφενός, έσφαλε κατά την αξιολόγηση του Πτυχίου Μηχανικών Έργων ΤΕΙ Πειραιά …»; Και να τελειώνουν με «… αξιολογώντας και τις διατάξεις του δικαίου της ́Ενωσης σύμφωνα με τις οποίες τα ζητήματα παιδείας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών»

Παραθέτω ακόμα (σελ 9) «Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ακόμη κι αν η εγγραφή του στον εν λόγω Σύλλογο του επιτρέπει να ασκεί στην Ιταλία το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, δεν συνεπάγεται αυτόματα την άσκηση και στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος δυνάμει της οδηγίας 2005/36 καθώς υφίσταται τελικά εσφαλμένη εφαρμογή της οδηγίας, η οποία συντελέστηκε σε αρχικό στάδιο από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο κατά την αξιολόγηση των σπουδών του κ. Κ_____ στην Ελλάδα και συνεχίστηκε με την εγγραφή του στον οικείο επαγγελματικό Σύλλογο.»

Καλά τι ξέρουν αυτοί οι Ιταλοί από Αρχιτεκτονική, Εκπαίδευση ή απόδοση ΕΔ και επιμελητηριακή οργάνωση. Πάντως το κοινοτικό δίκαιο βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δεν μπορείς να αμφισβητείς και να εξετάζεις τις σπουδές που οδήγησαν σε απόδοση ΕΔ στο άλλο κράτος μέλλος. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί για παρόμοια ζητήματα. Δες την απόφαση C-274/05 του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Σε μια συνομιλια που ειχα παντως με εναν καθηγητη μου στο ΤΕΙ , ο οποιος ειπε οτι ειναι και στο ΔΟΑΤΑΠ , με ενημερωσε οτι εγγραφη στο τεχνικο επιμελητηριο της Ιταλιας (εαν οντως με εγγραφουν στα μητρωα τους) ειναι υπεραρκετη στην (τεχνητη αυτη αναβαθμηση) με την λογικη οτι δεν χρειαζεται να κανω καν μεταγραφη δικαιωματων , κι υπογραφω κανονικα με Ιταλικες Σφραγιδες , και λογω ευρωπαικης ενωσης ειμαι καλυμμένος.Εαν οντως ισχυει αυτο το μονο που θα πρπεε να ψαξω ειναι τι συμβαινει αφου τελειωσω τι σπουδες απο κει δλδ πως μου αναγνωριζουν τον τιτλο σπουδων οι Ιταλοι κι σαν τι κατηγορια με καταταζουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.