Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΑ και Θερμομονωτική επάρκεια σε κτίριο μικτής χρήσης


GriGaS

Recommended Posts

Συνέχεια του παραπάνω σχολίου μου #6

 

Επειδή ήρθε η ώρα να κάνω την παραπάνω Μ.Ε.Α., θα ήθελα την βοήθεια σας:

 

 Για την κατοικία που είναι στον 1ο όροφο, στο πρώτο xml ορίζω τον τοίχο που είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο (Μ.Θ.Χ.1) ως διαχωριστική επιφάνεια (μπλέ γραμμή στην επισυναπτόμενη τομήΑ2000)

 

Η περιγραφή του Μ.Θ.Χ.1, δηλαδή του κλιμακοστασίου θα περιλαμβάνει:

 

α) Τους 3 τοίχους από το δώμα μέχρι το υπόγειο (πράσινη γραμμή στην επισυναπτόμενη τομή)  ΚΑΙ (?) τον 4ο τοίχο του κλιμακοστασίου που εφάπτεται στο ισόγειο και στο υπόγειο (Μ.Θ.Χ. 2)  ή χωρίς αυτόν ; (κόκκινη γραμμή στην επισυναπτόμενη τομή)

 

Αντίστοιχα για το ισόγειο στο δεύτερο xml (άλλη χρήση: γραφεία)

 

θα έχω δύο Μ.Θ.Χ. το υπόγειο και το κλιμακοστάσιο (τομήΑ2000Β)

 

Σ' αυτή την περίπτωση ορίζω δύο διαχωριστικές επιφάνειες (μπλε γραμμές ΤΟΜΙ Α2000Β) και δύο Μ.Θ.Χ. 

 

β) Οι κόκκινες επιφάνειες θα περιληφθούν στον ΜΘΧ1 κλιμακοστάσιο;

 

γ) Αν ναι, η κοινή κόκκινη επιφάνεια, κοινή του κλιμακοστασίου και του υπογείου θα συμπεριληφθεί δύο φορές; μία στο κλιμακοστάσιο και μία στο υπόγειο;

 

ευχαριστώ

TOMI A2000.dwg

TOMI A2000B.dwg

Link to comment
Share on other sites

Μανώλη αφού αποφάσισες να ορίσεις 2 χώρους μθχ (επειδή είναι σε επαφή θα μπορούσες να ορίσεις έναν ενιαίο αλλά αυτό είναι θέμα δική σου επιλογής), κάθε φορά που θα τους χρησιμοποιείς θα περιγράφεις όλο το <<κουτί>> τους.

Περιγράφεις τις επιφάνειες του μθχ σε επαφή με εξ. αέρα (τοίχους, διαφανή, οροφές... ), τις επιφάνειες σε επαφή με έδαφος (τοίχους, δάπεδα.. ) και σα διαχωριστική την κάθε επιφάνεια σε επαφή με τη ζώνη.

Τα διαφανή ή και αδιαφανή που είναι μεταξύ των δύο μη θερμαινόμενων χώρων, δεν τα περιγράφεις καθόλου (το εξηγεί και στις ερωταπαντήσεις νομίζω).

 

Την επιφάνεια μεταξύ μθχ και θερμαινόμενης ζώνης (άλλης, όχι αυτής που εξετάζεις) δεν την περιγράφεις π.χ. στην περίπτωσή σου εξετάζοντας την κατοικία η κόκκινη επιφάνεια που εφάπτεται στο ισόγειο με το γραφείο, γιατί και να ήθελες να την περιγράψεις που θα την καταχωρούσες;

 

Δεν προβλέπτεται στο πρόγραμμα χειρισμός τέτοιων επιφανειών. Αν και κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε.

Εδώ είναι η περίπτωση που λέγαμε ότι η παραδοχή U/2 σε περιπτώσεις πολυκατοικιών όταν εξετάζεις ένα διαμέρισμα ίσως έχει πιο <<καλά>> αποτελέσματα απ' ότι αν έκανες πλήρη περιγραφή μθχ.

Η θερμική συναλλαγή μεταξύ θερμαινόμενων ζωνών και μθχ  δεν προσομοιώνεται έτσι σωστά. Στο μθχ συνεισφέρουν θερμότητα και άλλα τμήματα κτιρίου και αυτό δεν λαμβάνεται υπ' όψιν όταν κάνεις πλήρη περιγραφή μθχ.

Θα λειτουργούσε καλά αν έβγαζες ένα πιστοποιητικό για πολυκατοικία που εξέταζες σαν σύνολο και στον μθχ θα είχαν επαφή μόνο οι κατοικίες.

 

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σε μπερδέψω, συνοψίζω:

Κατά την άποψή μου, θα πάρεις στην περίπτωση της κατοικίας μόνο τα πράσινα για την περιγραφή του μθχ και την μπλε για διαχωριστική. Η κόκκινη δεν μπαίνει πουθενά.

 

Ομοίως και στη δεύτερη περίπτωση. Δεν βάζεις τις κόκκινες. Υποθέτω ότι κάνεις πλήρη περιγραφή του υπόλοιπου χώρου υπογείου προς έδαφος που δεν το χρωματίζεις στο σχέδιο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλία σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 

Ομοίως και στη δεύτερη περίπτωση. Δεν βάζεις τις κόκκινες. Υποθέτω ότι κάνεις πλήρη περιγραφή του υπόλοιπου χώρου υπογείου προς έδαφος που δεν το χρωματίζεις στο σχέδιο.

 

το έχω χρωματίσει στο δεύτερο σχέδιο ΤΟΜΙ Α2000Β

 

Για να το κάνω τελείως ξεκάθαρο, επισυνάπτω ξανά επανασχεδιασμένα τα σχέδια για τις δύο περιπτώσεις:

ΤΟΜΙ Α2000ΚΑΤΟΙΚΙΑ.dwg και ΤΟΜΙ Α2000ΓΡΑΦΕΙΑ.dwg

 

Υ.Γ. Τώρα που το ξαναβλέπω και μετά τις διευκρινήσεις σου, κλείνω προς το να θεωρήσω ένα ενιαίο μη θερμαινόμενο χώρο που θα είναι ο ίδιος και στα δύο xml και θα διαφέρει μόνο η διαχωριστική επιφάνεια. (μία αυτή του ορόφου για την κατοικία και δύο: αυτή του ισογείου και το δάπεδο για τα γραφεία)

 

TOMI A2000ΚΑΤΟΙΚΙΑ.dwg

TOMI A2000ΓΡΑΦΕΙΑ.dwg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.