Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάγραμμα τάσης επιμήκυνσης χάλυβα 1.0037 (st-37)


Axinar

Recommended Posts

Αυτό ακριβώς έγραψα, ότι το όριο διαρροής ότι είναι πιο "στανταρ" σε αντίθεση με το όριο θραύσης.

Ο φίλος που δημιουήργησε το topic, προφανώς δεν ενδιαφέρεται μόνο για το όριο διαρροής, γι αυτό και ψάχνει διάγραμμα σ-ε. Ίσως έχει να κάνει με μορφοποίηση με πλαστική παραμόρφωση.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Χμ, μάλλον εγώ κατάλαβα λάθος!

Αν θέλεις να υπολογίσεις την ΄΄ανθεκτικότητα΄΄ του καλουπιού σαφώς θα χρειαστείς την τάση διαρροής (τα 235 N/mm² , η οποία είναι η ελάχιστη τιμή την οποία πρέπει να διαθέτει ο χάλυβας ώστε να πληρεί τα απαιτούμενα πρότυπα. Ακόμα κι αν στην πραγματικότητα είναι πιο ανθεκτικός - πχ με τάση διαρροής 300 Ν/mm² αυτό δεν μας ενοχλεί, ίσα ίσα έχουμε ένα επιπλέον όριο ασφαλείας. Οι διαφορές των τιμών δεν είναι τρομακτικής τάξεως, απλά απόκάποια χαλυβουργεία οι τιμές είναι ίσα ίσα οι απαιτούμενες και από άλλα υπερβαίνουν αρκετά τις ελάχιστες απαιτούμενες. Αλλά ο υπολογισμός πρέπει να γίνει με την προδιαγεγραμμένη τάση διαρροής).

Επίσης για τον υπολογισμό οποιωνδήποτε παραμορφώσεων χρειαζόμαστε τον συντελεστή ελαστικότητας (ως σταθερά αποκλειστικά εξαρτημενη από το υλικό) που για τον χάλυβα είναι Ε=210 kN/mm² (για αλουμίνιο πληροφοριακά είναι γύρω στο 70, αν δεν απατώμαι).

Στο πρώτο σου μήνυμα νόμισα ότι θες να υπολογίσεις την δύναμη της πρέσσας, τις απαιτούμενες διαστάσεις του καλουπιού και γενικά τα στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή του εξαρτήματος (από St 37) που θα παραχθεί στο καλούπι βάθυνσης.

Link to comment
Share on other sites

Ο φίλος που δημιουήργησε το topic, προφανώς δεν ενδιαφέρεται μόνο για το όριο διαρροής, γι αυτό και ψάχνει διάγραμμα σ-ε. Ίσως έχει να κάνει με μορφοποίηση με πλαστική παραμόρφωση.

ακριβώς! έχουμε μια λαμαρίνα (σχετικά άπειρων διαστάσεων) με μια τρύπα Φ10, με ένα απλό καλούπι διαμόρφωσης της κάνουμε ένα "βουναλάκι". η λαμαρίνα λόγο μεγέθους δεν μπορεί να αλλάξει της εξωτερικές τις διαστάσεις. δλδ δεν θεωρείτε βαθειά κυλανση αλλα βαθυνση. αυτό που κάνει το υλικό είναι να ανοίγει την εσωτερική τρύπα. και θέλω να κάνω μια προδιαστασιολόγιση για το καλούπι.

η τρύπα έχει περιφέρεια E=3.14*10mm=31.4mm

έστω ότι η επιμήκυνση θραύσης είναι 26%

οπότε αυτό το μήκος μπορεί να γίνει το πολύ 31,4+26%= 39,56mm

άρα η τρύπα μπορεί να γίνει τελικά μέχρι 39,56/3,14=12,6mm

είναι αρκετά μπακάλικος ο υπολογισμός άλλα είναι μια προδιαστασιολόγιση.

Και τελικά είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα τέτοιο διάγραμμα….

 

ΥΓ ενώ έχω επιλέξει να μου έρχεται ειδοποίηση για τα μηνύματα, δεν λαμβάνω κάποιο μαιλ

post-82403-0-82715400-1365880991_thumb.jpg

Edited by miltos
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι (για λαμαρίνες) η συμπεριφορά του υλικού είναι ανισότροπη... βλέπε παράδειγμα στο συνημμένο (εάν κατάλαβα καλά είναι παρόμοιο με το δικό σου πρόβλημα, μόνο με διαφορετικό υλικό)

Από

"Μanufacturing Processes for Engineering Materials"

Addison-Wesley Publishing Company

 

Τα διαγράμματα που αναφερθήκαμε είναι για καθαρό εφελκυσμό.

 

Ερώτηση : Γιατί δεν ανοίγεις τις οπές στο τέλος?

Sheet metal forming.pdf

Link to comment
Share on other sites

ειναι πραγματι ανισοτροπη. αν δειτε στην φωτογραφια, εκει που εκανε την αρχη το λειζερ, εαν ηταν απο την φορα που περασε η λαμαρινα τα ελαστρα, σχιστηκε. ειναι απο δοκιμες δικες μας. το συγγεκριμενο καλουπι σχεδιαστικε λαθος. παει το Φ10 στο Φ30 που ειναι πολυ. αν γινουν μετα οι τρυπες, θα πρεπει να γινουν σε Φ25 που θελουμε να ειναι το τελικο και χρειαζετε καλουπι κοπης. ενω το αρχικο το κανει το λειζερ.επισεις δεν κοβεις ευκολα λαμαρινα που εχει υποστει τοση παραμορφοση- εργοσκλήρυνση

.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.