Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός Θερμοσίφωνας και ΚΕΝΑΚ


zio7

Recommended Posts

Κάνω την ενεργειακή μελέτη σε ενα κτίριο δύο μεζονετών (ισόγειο και όροφος), συνολικού εμβαδού 257 τ.μ. και έξι συνολικά δωματίων. Στο πρόγραμμα της 4Μ για την κάλυψη 60% του ΖΝΧ "απαιτεί" 10 τ.μ. ηλιακων συλλεκτών. Υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας 200lt με εμβαδό επιλεκτικού συλλέκτη 5τ.μ.? Όσο και αν έψαξα στο ιντερνετ το μόνο που βρήκα είναι με 300lt. Μπορούμε σε ηλ. θερμοσίφωνα 200lt με εμβαδό επιλεκτικού συλλέκτη 3,5τ.μ. να προσθέσουμε ακόμα ένα συλλέκτη? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζεις ένα boiler III ενέργειας στο λεβητοστάσιο (ή κάποιον βοηθητικό χώρο, αν π.χ. χρησιμοποιήσεις Α/Θ αέρα-νερού);

Link to comment
Share on other sites

Πιο σωστο θα ηταν να σπασεις τον εναν ηλιακο σε 2, εναν για καθε ιδιοκτησια. Αν θες παντως εναν μονο, υπάρχουν οπως ειπες μοντέλα με 5τμ/300λιτ μποιλερ. Σε αυτα σίγουρα αν παρεις τον κατασκευαστή και όχι τον ενδιάμεσο χονδρεμπορο, θα μπορούν αντι 300λιτ μποιλερ να βάλουν 200λιτ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο φίλος zio7 αναφέρεται σε νέο κτίριο (η προσθήκη ή ολική ανακαίνιση), να θυμίσω πως στο άρθρο 19, παρ. 2β του ΝΟΚ γράφει τα εξής: "2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται: ......β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής".

Οπότε θέλει κυκλοφορητή για το κύκλωμα της προπυλενογλυκόλης, αφού η στάθμη του δοχείου θα είναι χαμηλότερα από αυτή των συλλεκτών.

 

Υ.Γ.: Κανονικά και για εργασίες που δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, παρά μόνο έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα, ισχύει το ίδιο για τα ηλιοθερμικά συστήματα. Ασχέτως αν στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Οπότε και για το "εξοικονόμηση κατ' οίκον" δεν θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο; Και βέβαια και όλα εκείνα τα -άκρως προβληματικά- της παραγράφου 10 του άρθρου 16;

Link to comment
Share on other sites

Zio αν σου κάνουν τα 4,2ΤΜ δες εδω.

http://www.helioakmi...f/gr/models.pdf

Εγω πάντως ηλιακό με μποίλερ 200 λίτρων δύσκολα θα έβαζα με συλλεκτική επιφάνεια κάτω απο τα 4 μέτρα.

Το μόνο πρόβλημα είναι το καλοκαίρι αν έχεις χαμηλή ζήτηση νερού. Σου προτείνω να προδιαγράφεις και τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα ανάμειξης για προστασία της εγκατάσταση και των χρηστών απο το πολύ ζεστό νερό.

Πανο τα βεβιασμένα και υστερούν έναντι των θερμοσιφονικών και είναι και πανάκριβα αν θες να πεις ότι τα φτιάχνεις σωστά.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος

 

Είναι αναθεώρηση οπότε δεν πάει με το ΝΟΚ. Πάντως πολύ καλή η επισήμανση σου.

 

aithilenio στην ενεργειακή μελέτη λόγω των 3 δωματίων χρειάζεται 5τ.μ. ηλιακού συλλέκτη ανα μεζονέτα. Εσύ τι προτείνεις? Κάποιος εμπορος μου είπε οτι 200λτ μπόιλερ δεν "σηκώνει" πάνω απο 3,5 τ.μ. συλλέκτη. Βεβιασμένο θέλω να το αποφύγω για το μεγάλο κόστος που έχει για να γίνει σωστή δουλειά

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πω....

Εγω αυτό με τα 3 δωμάτια δεν το καταλαβαίνω....

Τι πάει να πει 3 δωμάτια....

Σε ένα σπίτι με 3 δωμάτια μπορεί να κατοικούν από έναν άνθρωπο έως 6...

Εγω ξέρω, ότι όταν μια οικογένεια έχεις μεγάλες απαιτήσεις ΖΝΧ (πχ 2 κόρες στην εφηβεία μάνα και γιαγιά τότε θέλεις 4 τμ...

Αν έχεις μικρή οικογένεια τότε και με 3 είσαι μια χαρά...

Αν όμως κάποιος επιμένει να έχει μεγάλη συλλεκτική επιφάνεια με μικρές απαιτήσεις τότε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη δεν το γλιτώνει το σκέπασμα του ενός συλλέκτη.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Γρηγόρη, τα τρία υπνοδωμάτια έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις που θέτει ο ΚΕΝΑΚ. Σου λέει ότι για κατοικία, θέλεις (θεωρητικά) 27.380 λίτρα ζεστού νερού χρήσης το χρόνο για το κάθε υπνοδωμάτιο. Οπότε για τα 3 θέλεις 82.140 lit/year DHW. Κοινώς 225 λίτρα Ζ.Ν.Χ./ημέρα. Τα καταναλώνεις δεν τα καταναλώνεις, ας μένει κι ένας κούκος, ας μένουν και νυχτερίδες κι αράχνες μόνο.

 

zio7, δεν ξέρω σε ποια περιοχή θα βρίσκεται το κτίριο που μελετάς, ούτε και τον προσανατολισμό και την κλίση των συλλεκτών. Πάρε τιμές για το κρύο νερό (Tc) από τον πίνακα 2.6 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, τιμές για την Μέση Μηνιαία Θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας (Τa) από τον πίνακα 3.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-3/2010, δες και τα της ενότητας 4.1 της ΤΟΤΕΕ 20701-3/2010, πάρε τιμές από τους κατάλληλους πίνακες και υπολόγισε εντέλει την ετήσια απόδοση και το ποσοστό αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πάντως βλέποντας, ας πούμε αυτό και αυτό (για το σύστημα με 4.2m2 συλλέκτες), δεν νομίζω πως θα έχεις λιγότερη απόδοση απ΄' ότι ένα ίδιο σύστημα στο Νταβός (59,4% για 250 λίτρα/ημέρα ή 65% για 200 λίτρα/ημέρα), το οποίο έχει μέση ετήσια θερμοκρασία νερού δικτύου 5,4oC και μέση ετήσια θερμοκρασία αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας 3,2oC. Και ούτε χειρότερα από τη Στοκχόλμη, όσον αφορά τη ηλιακή ακτινοβολία.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σύμφωνα με τη ΤΟΤΕΕ για κατοικία, θέλεις 27.380 λίτρα ζεστού νερού χρήσης το χρόνο για το κάθε υπνοδωμάτιο. Οπότε για 2 υπνοδωμάτια θέλεις 54760 lit/year, οπότε Vd = 150 λίτρα Ζ.Ν.Χ./ημέρα.

 

Η χωρητικότητα της δεξαμενή αποθήκευσης Vstoreεκτιμήθηκε από την ακόλουθη εμπειρική σχέση :  Vstore Vd /5 ≥ 150/5=30.

 

Μπορούμε για την ενεργειακή μελέτη να πάρουμε από το link τα στοιχεία και τις μετρήσεις που έχουν σύμφωνα με το πρότυπο EN 12976 και με βάση αυτά να αποδείξουμε το 60% για ΖΝΧ (για το MEGASUN SP-KK 200 για την Αθήνα δίνει 75% για 170 λίτρα/ημέρα ή 69,7% για 200 λίτρα/ημέρα) ή πρέπει να υποχρεωτικά να κάνουμε δικούς μας υπολογισμούς π.χ. με τη μέθοδος καμπυλών f που υπάρχει στα downloads του site?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.