Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρονική κατασκευή - ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα


DOOM_NX

Recommended Posts

Καλησπέρα και πάλι.

 

Θα ήθελα τα φώτα σας για μια κατασκευή που έχω κατά νου.

 

Υπάρχει ένας DC ανεμιστήρας 24V και 50W. Αυτός ελέγχεται από μια πλακέτα με PWM, που όμως είναι κλειδωμένο. Οι σκάλες λειτουργίας είναι 3 (τιμές PWM: 48, 120 και 200, RPM: 1900, 3600 και 4200 αντίστοιχα). Υπάρχει τρόπος να ενσωματώσουμε ποτενσιόμετρα για τις δύο μικρότερες σκάλες που θα λειτουργούν με κάποια ρελέ, ενώ στην τρίτη σκάλα να παρακάμπτεται τελείως η αντίσταση και να λειτουργεί σε πλήρη τάση; Ή έστω ένα ποτενσιόμετρο κοινό για τις δύο μικρές σκάλες που θα βγαίνει εκτός κυκλώματος για τη μέγιστη τιμή PWM; Ο σκοπός είναι να κρατήσουμε τη ροή της τρίτης σκάλας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ενώ θα μπορούμε να ρυθμίζουμε (προς τα κάτω) τις στροφές του ανεμιστήρα για τις μικρότερες δύο.

 

Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Link to comment
Share on other sites


σε αυτή την ισχύ χρειάζεσαι ρεοστάτη που να μπορεί να αντέξει στο ρεύμα του ανεμιστήρα, να τοποθετηθεί μετά την έξοδο του pwm οπότε να μειώνει στην τάση προς τον ανεμιστήρα (και τις στροφές). Για τις μέγιστες στροφές μπορείς να δώσεις απευθείας 24V παρακάμπτοντας το pwm. Αν όμως ο ανεμιστήρας εχει έξοδο για την μέτρηση στροφών τα παραπάνω μπορεί να μην λειτουργήσουν γιατί το σύστημα έλεγχου του ανεμιστήρα θα βλέπει διαφορετικές στροφές από τις αναμενόμενες. 


 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θες γίνεται άνετα.

Ανέβασε μια φωτογραφία αν μπορείς της πλακέτας, όπου να φαίνονται οι αριθμοί των εξαρτημάτων, για να σου πως αν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι επιπλέον ή αν μπορείς να τροποποιήσεις αυτή που ήδη έχεις.

 

Οι τιμές του PWM που θέτεις σε τι κλίμακα είναι;

 

Συνήθως είναι είτε από 0(κλειστό)  έως 1 (μέγιστο) ή από 0 (κλειστό) έως 255 ή FF στο δεκαεξαδικό (μέγιστο), αλλά ρωτάω μήπως έχεις κάποια άλλη κλίμακα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Nvel έχεις δίκιο... Ο ανεμιστήρας δίνει feedback στροφών και η πλακέτα δίνει κωδικό σφάλματος στην οθόνη, αλλά μόνο όταν οι στροφές βγουν εκτός ορίων σύμφωνα με το manual.

 

2rpqrd4.png

 

@sdim: Κάτι τέτοιο ζητάς;

 

t9fbrb.png

 

Αυτή είναι φωτογραφία της πλακέτας, αλλά low-res :(

 

2hmm04y.jpg

 

 

Η κλίμακα κατά πάσα πιθανότητα είναι 0 έως 255.

 

Και στον ανεμιστήρα συνδέονται 5 pins:

 

15fr76f.jpg

Edited by DOOM_NX
Link to comment
Share on other sites

Θα προτιμούσα αν είχες μια φωτογραφία από την κανονική πλακέτα για να δω τα τσιπάκια αλλά και με αυτό παίρνω μια ιδέα.

Υποψιάζομαι πως είναι πλακέτα καυστήρα βιομάζας.

 

Υπάρχει τρόπος να παρέμβεις στην λειτουργία της πλακέτας αλλά θέλει "πείραγμα" σε δύο σημεία.

Θα χρειαστεί μια πλακέτα που θα παίρνει σαν είσοδο το PWM από την πλακέτα που έχεις καθώς και τις στροφές από τον ανεμιστήρα. Θα έχει επίσης δύο εξόδους, μία για το pwm προς τον ανεμιστήρα και μια που θα επιστρέφει στην πλακέτα τις στροφές του ανεμιστήρα "διορθωμένες".

 

Συγκεκριμένα θα διαβάζει το PWM που στέλνει η πλακέτα σου, θα το πολλαπλασιάζει με τον συντελεστή που θες (π.χ.  επί 255/200 = 1,275) ώστε όταν δίνει η πλακέτα σου το μέγιστο (200) να λαμβάνει ο ανεμιστήρας 255.

 

Παράλληλα θα διαβάζει τις στροφές του ανεμιστήρα και αντίστοιχα θα τις μειώνει ώστε η μέγιστη ένδειξη να είναι 4200+-100 RPM, ώστε να μην κόβει με κωδικό σφάλματος η πλακέτα.

 

Αν γνωρίζεις να προγραμματίζεις από μικροηλεκτρονικά ίσως καταφέρεις να επέμβεις στον προγραμματισμό του χωρίς επιπλέον πλακέτα αλλά δεν αξίζει τον χρόνο για μια δουλειά μόνο.

 

Ανάλογα με την "λογική" που έχει προγραμματιστεί η πλακέτα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην λειτουργεί σωστά καθώς η αύξηση της ταχύτητας αέρα θα αυξάνει την ταχύτητα καύσης. Αν η πλακέτα έχει "κόφτη" στην ταχύτητα παροχής καυσίμου, ίσως να μην παρέχει αρκετή βιομάζα και να μην γίνεται σωστή καύση.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν προβείς όντως σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του καυστήρα, σιγουρέψου πως κοντά του δεν θα υπάρχει τίποτα εύφλεκτο. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω υπερθέρμανσης αν πας να αυξήσεις την ισχύ του. Ίσως μάλιστα λιώσουν και κάποια κομμάτια αν το μέταλλο του καυστήρα ή του λέβητα πυρώσει και αναμμένη βιομάζα θα σκορπίσει στο πάτωμα. Μπορεί οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο να είναι μικρές αλλά σαν μηχανικοί πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ'όψιν την χειρότερη περίπτωση.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Όχι-όχι sdim! Σκοπό δεν έχω να ξεπεράσω τα όρια της ισχύος.

 

Για να καταλάβεις, οι δύο πρώτες σκάλες έχουν να κάνουν με την καύση και η τρίτη με τον καθαρισμό. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να αυξήσω το ρεύμα αέρα στην τρίτη σκάλα ώστε να καθαρίζει αποτελεσματικά.

 

Ο κατασκευαστής μας δίνει κάτι ροδελίτσες για να παίξουμε ώστε να πετύχουμε το σωστό λ κατά την καύση (αντί να δώσει μεταβλητό PWM). Το πρόβλημα είναι ότι η μικρή ροδέλα (εικονιζόμενη παρακάτω) που επιτρέπει τη μέγιστη απόδοση κατά την καύση, περιορίζει σημαντικά το ρεύμα αέρα στην τρίτη σκάλα και η σχάρα καύσης δεν καθαρίζει επαρκώς. Ως αποτέλεσμα, η αντίσταση πιάνει κλίνκερ, δεν μπορεί να ανάψει τα φρέσκα πέλλετ και ο λέβητας βγάζει error. Αυτό γίνεται μέσα σε μια-δυο μέρες ανάλογα τη στάχτη του πέλλετ.

 

96gq40.jpg

 

k3npf9.jpg

 

 

Αν καταφέρω και αποκτήσω τον έλεγχο του PWM, τότε θα βάλω μια μεγάλη ροδέλα για σωστό καθάρισμα και θα ρίξω τις στροφές στις σκάλες της καύσης. Χώρια που θα μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβέστερα την αναλογία αέρα/καυσίμου.

 

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω τι ακριβώς θα χρειαστεί και αν είναι πέρα από τις δυνατότητές μου δεν ξέρω που πρέπει να απευθυνθώ για μια τέτοια κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

Για αυτή την χρήση βάλε έναν απλό διακόπτη.

 

PWM = 255 σημαίνει πως δίνει σταθερά την μέγιστη τάση.

 

Βρες με ένα πολύμετρο την παροχή τάσης στο PWM και ένωσε το σημείο που τροφοδοτεί το ολοκληρωμένο που δίνει το σήμα PWM με την έξοδο του PWM.

Γεφύρωσε αυτά τα δύο σημεία με τον διακόπτη και βάλε και μια δίοδο σε σειρά ώστε να αποτρέψεις τυχόν επιστροφή ρεύματος στο ολοκληρωμένο.

Όταν θα βάζεις τον διακόπτη στο on θα έχεις το μέγιστο που θες, όταν τον βάζεις στο off θα λειτουργεί όπως και πριν.

 

Υπενθυμίζω πάντα πως στο φόρουμ λέμε την γνώμη μας, δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη. Αν δεν έχεις γνώσει ηλεκτρονικών μην πειράξεις την πλακέτα γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει ζημιά.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το τελευταίο με το διακόπτη δεν το έπιασα. Θέλω η όλη διαδικασία να γίνεται αυτόματα και κάθε σκάλα να λειτουργεί στην ταχύτητα που θέλω εγώ.

 

Εκτός αν αφήσουμε ελεύθερη την τρίτη σκάλα και μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις άλλες 2 προς τα κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Στο καλό να πάει. Ούτως ή άλλως η αντιπροσωπεία σήκωσε τα χέρια ψηλά από την πρώτη μέρα. Ούτε καν ποια πέλλετ καίνε σωστά δεν ήξεραν να μου πουν. Όλα μόνος μου τα ανακάλυψα. Πλέον έχω μάθει το μηχάνημα καλύτερα από αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.