Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΑΕΕ vs ΤΣΜΕΔΕ


donparalias

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους , 

είμαι απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής δεν έχω πάει φαντάρος ακόμα και σκέφτομαι να κάνω ένα μεταπτυχιακό μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Ασχολούμαι με το mobile και web development και θέλω να αρχίσω να μπορώ να πουλάω νόμιμα τη δουλειά μου κόβωντας απόδειξη.

 

Μπορεί παρακαλώ να μου εξηγήσει κάποιος ποια είναι η διαφορά ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ ? Μέχρι πρότεινως γνώριζα ότι για παροχή υπηρεσιών , πχ web development , χρειαζόταν να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ , το οποίο αν μείνω άνεργος ή κάνω μεταπτυχικό και δεν έχω χρόνο για δουλειά θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνω κάθε μήνα...

 

Σήμερα όμως κάποιος φίλος μου είπε ότι μπορώ να παρέχω υπηρεσίες με ΟΑΕΕ , στον οποίο εγγράφεσαι και διαγράφεσαι όποτε θέλεις χωρίς να πληρώνεις πρόστιμα.

 

Ισχύει ρε παιδιά κάτι τέτοιο? Αν ναι γιατί κλαιγόμαστε(μαζί και εγώ!) τόσο καιρό και διαβάζω σε ένα εκατομμύριο φόρουμ για το πόσο κακό μπορεί να αποβεί το ΤΣΜΕΔΕ για μας? Ποια η διαφορά των 2 ? Καταλαβαίνω ότι στο ΤΣΜΕΔΕ έχεις την σφραγίδα του μηχανικού ενώ στον ΟΑΕΕ απλή ? Δηλαδή η μόνη διαφορά θα είναι ότι δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την σφραγίδα μου ως μηχανικός με τον ΟΑΕΕ ? Και συγνώμη δηλαδή που θα την χρησιμοποιούσα στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς?

 

Από ένα ερευνητικό κέντρο μου είπαν οτι για εργασία θέλουν μπλοκάκι και μπορώ να ειμαι ΟΑΕΕ ή ΤΣΜΕΔΕ. Όταν ρώτησα ποια η διαφορά μου είπα οτι με το ΤΣΜΕΔΕ είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος ότι εργάστηκα σαν Μηχανικός ενώ με τον ΟΑΕΕ απλά παρείχα κάποιες υπηρεσίες χωρίς να μπορώ να αποδείξω σε κανέναν αν ήταν υπηρεσίες μηχανικού. Τα χρήματα που θα πάρω όμως είναι τα ίδια ακριβώς!

 

Μπορεί κάποιος να μου που πλεονεκτεί το ένα έναντι του άλλου για κάποιον που είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής? Καταλαβαίνω ότι αν ήμουν ηλεκτρολόγος ναι θα την ήθελα την σφραγίδα γιατί μπορώ να πάρω άλλες δουλειές με περισσότερα λεφτά. Αλλά για να εργαστώ ως ελεύθερος επαγγελματίας που θέλω , για να πουλάω υπηρεσίες , λογισμικό , τεχνική υποστήριξη κτλπ αλήθεια μου αρκεί ο ΟΑΕΕ ?

 

Πέρα από το να βγεί μια προκύρηξη ή μια θέση που να ζητάνε σφραγίδα Μηχανικού και αναγκαστικά θέλεις ΤΣΜΕΔΕ , ο ΟΑΕΕ μου κλείνει καμία πόρτα?

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Εάν εγγραφείς στο Τ.Ε.Ε.,"απολαμβάνοντας" τα προνόμια που σου χαρίζει η άδεια άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού, τότε εγγράφεσαι υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ από το οποίο για να απαλλαγείς, χρειάζεται διαγραφή οριστική και από αυτό και από το Τ.Ε.Ε. 

Εάν εκτιμάς πως δεν χρειάζεσαι την άδεια άσκησης επαγγέλματος για την δραστηριότητα η οποία σου αρέσει και με την οποία θέλεις να ασχοληθείς, τότε κάνεις έναρξη στην εφορία για αυτή την δραστηριότητα, εγγράφεσαι στον ΟΑΕΕ (στον οποίο απ'οτι ξέρω είναι λίγο πιο ευέλικτοι σε θέματα διαγραφών, παύσεων κλπ. αλλά χωρίς να είναι χαμηλότερες οι εισφορές..) και ξεκινάς, σαν να ήσουν απόφοιτος πανεπιστημιακού τμήματος πληροφορικής και όχι πολυτεχνείου. 

Αυτά από τις γενικότατες γνώσεις μου επί του θέματος, θα σε κατατοπίσουν σίγουρα εκτενέστερα άλλοι συνάδελφοι που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα. 

Οπως και να έχει, εύχομαι καλή αρχή και καλη σταδιοδρομία!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μεχρι και πριν τα μνημονια , το ΤΣΜΕΔΕ ειχε αρκετα πλεονεκτηματα σε σύγκριση με τον ΟΑΕ και ενα μονο ( ! ! ! ! )  μειονεκτημα : το οτι αν μεινεις ανεργος δεν μπορεις να κανεις "παυση" οπως στον ΟΑΕΕ. 

Τωρα ,  το ΤΣΜΕΔΕ εχει χασει σχεδον ολα του τα πλεονεκτηματα.  Αφου δεν εισαι Πολικος Μηχανικος ή Αρχιτεκτονας , σου προτεινω να προτιμισεις ΟΑΕΕ, και αν ποτε γινεις μισθωτος να προτιμησεις ΙΚΑ. 

Βεβαια , όλες οι επιλογες στην σημερινη εποχη , εχουν μεγαλο ρισκο  . . . .  μπορει σε 5-10  μηνες οποιος ειναι μηχανικος αλλά γραφτηκε ΟΑΕΕ  . . . να τον βαλουν να πληρωνει χαρατσι αλληλεγύης υπερ αυτων που ηταν μηχανικοι και γραφτηκαν και ΤΣΜΕΔΕ . . . .    :mrgreen:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για αυτά που θελεις δεν σου χρησιμεύει το ΤΣΜΕΔΕ. Καλύτερα ΟΑΕΕ μην εχεις τον φόβο καταβολής εισφορών βρέξει χιονίσει

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα

γνωριζει κανεις μεταξυ ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ (ΚΥΤ) μονο για υγεια ποιο ειναι καλυτερο απο πλευρας γιατρων, κόστους, εισφορών , παροχές

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το να παρέχεις υπηρεσίες  web development επειδή δεν είναι κατοχυρωμένο επάγγελμα δεν απαιτεί την εγγραφή σου σε κάποιο επιμελητήριο,θεωρητικά μπορεί να το κάνει και ένας απόφοιτος δημοτικού ή λυκείου ή θεολογίας ή οτιδήποτε τέλος πάντων.Για να γλυτώσεις τον βραχνά του ΤΣΜΕΔΕ μπες ΟΑΕΕ αν και οι εισφορές είναι λιγάκι πιο τσιμπημένες από ΤΣΜΕΔΕ (225 ευρώ και κάτι ψιλά)

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Εμένα στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 250 το μήνα και κάτι ψιλά... Και ανεβαίνει....Και όποιος μπαίνει κάποια στιγμή θα φτάσει εκεί...

Κατά τα άλλα είναι αστείο να μιλάμε για web developer με ΤΣΜΕΔΕ....

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια παντού, αφού όλοι στον ΕΟΠΥΥ είναι......

υπαρχει μια διαφορα όμως απο ότι βλέπω

στο ΤΣΜΕΔΕ Ο ΚΛΑΔΟς ΥΓΕΙΑΣ (ΚΥΤ) κοστίζει 44,72 ευρο τον μηνα , ενω αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ Ο ΚΛΑΔΟς ΥΓΕΙΑΣ (ΚΥΤ) κοστίζει 58,30 ευρο τον μηνα ΣΤΗΝ 1Η ασφαλιστικη κλαση. οσο να ειναι μια διαφορα 14 ευρο καθε μηνα και να δινει τα ιδια , νομιζω συμφερει στο ΤΣΜΕΔΕ

Δεν ξερω εαν έχει καποιος εμπειρια στο συγκεκριμενο θεμα για να μου πει

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.