Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από που ξεκινάει κανείς ;


bill

Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχω τελειώσει το 2000 Ηλ.Μηχ. ΑΠΘ και αμέσως δούλεψα για μια 3ετία σε κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα και Βαλκάνια. Από το 2003 και μετά δραστηριοποιούμε με επιτυχία ως 'κομπιουτεράς' (software,web κτλ) και έχω κάνει μόνο 1-2 μελέτες θερμομόνωσης που υπέγραφαν Πολ.Μηχανικοί και ούτε σε εργοτάξιο δεν έχω πάει.

 

Το θέμα είναι ότι θέλω πάρα πολύ να ασχοληθώ και πάλι ως Ηλ.Μηχ. σε τεχνικά και κτιριακά έργα ως ελεύθερος επαγγελματίας (για υπάλληλο δεν νομίζω να με θέλει κανείς). Έχω δημιουργήσει πιστεύω ένα πολύ καλό θεωρητικό τεχνικό υπόβαθρο, έχω διαβάσει πάρα πολύ για όλα τα θέματα και είδη μελετών και έχω κάνει και σεμινάρια στην 4m.

 

Δεν έχω διαδικαστική εμπειρία (πολεοδομία, άδειες κτλ) και 1-2 γνωστοί συνάδελφοι, άλλοτε λαλίστατοι σε άλλα θέματα, αποφεύγουν κάθε επαγγελματική συζήτηση από τότε που είπα ότι θα γίνω και "πρακτικά" συνάδελφος

 

Anyway είμαι έτοιμος να μάθω και να ξεκινήσω, απλά δεν ξέρω πως :) Εδώ θα ήθελα την άποψη/εμπειρία σας.

 

Να πάω πόρτα πόρτα σε όλες τις κατασκευαστικές και τους εργολάβους να πάρω κάποια μελέτη; Να πάω σε πολιτικούς μηχανικούς και να δουλέψω τζάμπα, όπως οι περισσότεροι νέοι; Να κυνηγήσω άδειες λειτουργίας και θέματα τεχνικού ασφαλείας; Να ψάξω κάποιον νέο πολιτικό, να κάνω γραφείο και να κυνηγήσω αντιπαροχές και ανακαινίσεις;

 

Δυστυχώς δεν έχω κάποιον 'γνωστό' για καθοδήγηση στο ξεκίνημα, και επειδή γνώρισα μερικούς από σας στη Θεσσαλονίκη και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις, είπα να εκθέσω τους προβληματισμούς μου εδώ.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα Bill,

καταλαβαίνω απολύτως το πρόβλημα γιατί και ένας φίλος μου μηχανολόγος αντιμετωπίζει το ίδιο

μετά από ένα διάστημα έκανε στροφή στην καριέρα του στην κατασκευή

και είναι σαν να ξεκινά από την αρχή

και δυστυχώς όταν μεγαλώνεις σε ηλικά και παίρνεις το ρίσκο της αλλαγής δεν έχεις την υπομονή και την ανοχή των νεότερων

 

εχω παρατηρήσει οτι οι περισσότεροι που κάνουν μηχανολογικά έχουν κάποιους μόνιμους συνεργάτες αρχιτέκτονες ή πολιτικούς μηχανικούς

ίσως θα έπρεπε με μια επιστολή να ενημερώσεις τέτοιους μηχανικούς

 

ένας άλλος τομέας που βλέπω να υπάρχει είναι να ασχοληθείς με τους ιδιώτες που θέλουν να αλλάξουν την κατανομή της θέρμανσης επειδή από το πετρέλαιο πάνε στο φυσικό αέριο

 

πάντως να ξέρεις οτι η προηγούμενη εμπειρία σου όλο και κάπου θα σου χρειαστεί

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικαστική εμπειρία δεν έχει και τόσο αξία ειδικά για τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Εκεί που χρειάζεται είναι σ' έναν Αρχιτέκτονα κυρίως και δευτερευόντως σ' έναν Πολιτικό Μηχανικό (στατικές μελέτες).

Αν ρωτήσεις κάτι εδώ μέσα γι αυτά τα διαδικαστικά, ακόμα και πολύ "ειδικές" ερωτήσεις για την περιοχή όπου δραστηριοποιείσαι νομίζω ότι θα πάρεις απαντήσεις.

 

Ως υπάλληλο πολλοί θα σε ήθελαν γιατί έχεις τριετή κατασκευαστική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως μας είπες, έχεις γνώσεις, διάθεση και είσαι στην καλύτερη ηλικία.

 

Μην προσφέρεις σε καμιά περίπτωση τις υπηρεσίες σου τζάμπα. Μην υποτιμάς αυτό που προσφέρεις. Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή σου και την αυτογνωσία σου. Αυτό ισχύει και για τους νέους που μόλις τελείωσαν το πολυτεχνείο.

 

Ψάξε για συνεργασία με Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς μέσω γνωστών, αγγελιών κ.λπ. Συνεργασία σημαίνει ότι μπορείς να έχεις ένα δωμάτιο-γραφείο στο σπίτι σου οπότε να περιορίσεις τα έξοδα σου στο ελάχιστο. Αυτό αν ασχοληθείς με μελέτες/επιβλέψεις για οικοδομικές άδειες στις οποίες τον πελάτη τον βρίσκει ο Αρχιτέκτονας/Πολιτικός Μηχανικός.

Μπορείς να ασχοληθείς και με αντιπαροχή, να γίνεις δηλαδή εργολάβος, αλλά αυτό χρειάζεται κεφάλαιο και να είναι στον χαρακτήρα σου.

 

Οι περισσότερες δουλειές νομίζω ότι βρίσκονται μέσω γνωριμιών. Αυτό όμως μη σε αποθαρρύνει και κυνήγησε τη δουλειά πόρτα-πόρτα όπως είπες, μέσω αγγελιών κ.λπ.

Το πρώτο βήμα το έκανες ήδη μ' αυτή σου τη δημοσίευση που όποιος τη διάβασε και ενδιαφέρεται θα επικοινωνήσει μαζί σου μέσω pm ή email. :D

Link to comment
Share on other sites

Από ότι ξέρω οι αμοιβές για Η/Μ δεν είναι και πολύ ικανοποιητικές σε μια άδεια οικοδομής. Πολλοί μηχανολόγοι λοιπόν βγάζουν κάποιο ποσοστό από την πώληση Η/Μ εξοπλισμού είτε γίνονται έμποροι / αντιπρόσωποι είτε σε συνεργασία με άλλους που εμπορεύονται. Φυσικά ανάλογα με το πελατολόγιο και τις συνεργασίες που στοχεύεις θα είναι και οι μελλοντικές δουλειές που παίρνεις για αυτό είναι σημαντικό να καλλιεργήσεις μια κουλτούρα και να έισαι διατεθειμένος να επιμορφώνεις τους άλλους που συνήθως δεν γνωρίζουν (και δεν αναγνωρίζουν) το ρόλο των μελετητών, και τη σημασία του έργου τους. Αν μπορέσεις και πείσεις γι'αυτά τα βασικά θα κερδίσεις καλούς πελάτες και θα έχεις ποιο αποδοτικές και ποιοτικές συνεργασίες. Καλή δύναμη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.