Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορτίσεις μεταλλικών ιστών EC1-1-4 vs DIN 1055


 

Recommended Posts

Αν μπορούσες να αναφέρεις ποιό είναι το βιβλίο το τελευταίο θα βοηθούσε πολύ!..

 

ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΜΟΣ ΙΙ /παραδείγματα εφαρμογής EC3-ΒΑΓΙΑΣ-ΕΡΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ (μεταλλικήκαπνοδόχος 40μ. παράδειγμα 16/ σελ.239)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...

Γεια σας !

 

Χρησιμοποιώντας τον ευρωκώδικα (συγκεκριμένα τα παραδείγματα και τη θεωρία από το βιβλίο του Ερμόπουλου για τον EC1, έκδοση 1997) υπολόγισα συγκεντρωμένο φορτίο σε πινακίδα F=84 kN. Θεώρησα κατηγορία εδάφους I και ταχύτητα αναφοράς Vref=36 m/s. Με άλλα λόγια η κατασκευή βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή. Η πινακίδα έχει διαστάσεις 8,2 Χ 3 m2 και βρίσκεται σε απόσταση 6m από το έδαφος. Μέ βάση όσα ειπώθηκαν παραπάνω θεωρώ τη τιμή υπερβολική ειδικά όταν κατά DIN η αντίστοιχη τιμή είναι κατά πολύ μικρότερη....

 

Καμιά ιδέα ?????

Link to comment
Share on other sites

(συγκεκριμένα τα παραδείγματα και τη θεωρία από το βιβλίο του Ερμόπουλου για τον EC1, έκδοση 1997)
Υπάρχει έκδοση 2005

 

Θεώρησα κατηγορία εδάφους I και ταχύτητα αναφοράς Vref=36 m/s. Με άλλα λόγια η κατασκευή βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή.
Καταρχήν το 36m/s είναι έτσι κι' αλλιώς λάθος.

 

Στην έκδοση 2005/σελ72, έχει 33m/s για τα νησιά και μέχρι 10km από την ακτή και 27m/s για την υπόλοιπη χώρα αλλά σε αυτό έχω χάσει τα παροράματα

 

Το εθνικό προσάρτημα στην 4.2 (1) έχει ανάποδα τις τιμές

Link to comment
Share on other sites

Οκ ευχαριστώ πολύ !

 

Μικρή διαφορά όμως θα έχω και με αυτή την αλλαγή. Το φορτίο δεν σου φαίνεται μεγάλο (8.4 tn) ? Περίμενα κατά DIN οι τιμές να ήταν πιο συντηρηρικές και ο Ευρωκώδικας να κάνει πιο οικονομικά σωστό σχεδιασμό. Δεν είδα κάτι τέτοιο όμως !

Link to comment
Share on other sites

ο τύπος τόσο ο γενικός όσο και το cf για τις πινακίδες έχει αλλάξει. σε σχέση με την πανάρχαια έκδοση του Ερμόπουλου που έχεις.

 

αν δεν γράψεις τη διαδικασία υπολογισμού, μιλάμε στον αέρα

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι η διαδικασία επίλυσης. Ήδη με την νέα ταχύτητα αναφοράς που μου είπες το συγκεντρωμένο φορτίο μειώθηκε από 8.4 tn σε 7.0 tn.

και στο ξαναυξάνω αφού το cf=1.8 στην περίπτωση σου πλέον. Τελοσπάντων πρέπει να κάτσεις να το υπολογίσεις με τα νέα δεδομένα και όχι με την αρχαία έκδοση που έχεις. χοντρικά όμως κάπου στα 70kn πρέπει να είναι τελικά

 

Περίμενα κατά DIN οι τιμές να ήταν πιο συντηρηρικές και ο Ευρωκώδικας να κάνει πιο οικονομικά σωστό σχεδιασμό. Δεν είδα κάτι τέτοιο όμως !

ποιος ευρωκώδικας είναι αυτός με τον οποίο σχεδιάζεις οικονομικότερα απ' ότι στο παρελθόν? κανένας απολύτως!

 

επίσης, έχεις να παρουσιάσεις κάποιο συγκριτικό να δούμε από τι συντίθεται ο υπολογισμός με din?

αν όχι, αυτές είναι αυθαίρετες εικασίες διότι και ελαφρύτερος να είναι ο din, αυτό δεν λέει κάτι επί τούτου

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το βιβλίο του καθηγητή Φουρναράκου έκδοση 1994 σελ 18 το οποίο χρησημοποιεί τον DIN 1055 W=C*q όπου C συντελεστής μορφής και η δυμενέστερη τιμή του είναι 1.2. Το q χοντρικά πάνω από τα 6m είναι περίπου 0.08 tn/m2. Συνεπώς: Fw=1.2*0.08*8.2*3=2.3 tn/m2. Και αυτό όμως πολύ χοντρικά (προς τα πάνω..)

 

Απλά αυτό που έλεγα πιο πάνω είναι ότι μου φαίνεται φοβερό που καθόμαστε και ακολουθούμε όλη αυτή τη λεπτομερή διαδικασία και βγαίνει μία τιμή τεράστια. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να πέφτουν τα μισά παλιά μεταλλικά από άνεμο.

 

Ισως όμως, επειδή εγώ αναφέρομαι σε ακραία περίπτωση, να φτάνω δικαιολογημένα το κώδικά στα άκρα. Πιθανόν σε μια πιο συνήθη κατασκευή οι τιμές του να είναι πιο λογικές και από του DIN.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.