Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς/πού καθορίζεται η διαφορά βεράντας και ταράτσας


Recommended Posts

Καλησπερα,

 

Μηχανικός είμαι και εγώ (ηλεκτρολόγος όμως) με την εξής απορία.

 

Πότε μια ακάλυπτη επιφάνεια χαρακτηρίζεται ως βεράντα και πότε ως ταράτσα; Ψάχνοντας εδώ (http://www.domiki.gr/kpn/kpn.htm) δε βρήκα κάτι - πού αλλού να ψάξω;

 

Η περίπτωση που έχω κατά νου είναι ένα δώμα (κατοικίσιμο), που όμως καλύπτει σχετικά μικρό ποσοστό (π.χ. 10%) της συνολικής επιφάνειας. Η ακάλυπτη επιφάνεια που βρίσκεται στη στάθμη του δαπέδου του δώματος, θεωρείται "βεράντα" και άρα ιδιόχρηστη, ή "ταράτσα" και άρα κοινόχρηστη; Η άδεια δεν περιλαμβάνει χαρακτηρισμό της επιφάνειας αυτής (ούτε και για το ταρατσάκι του δώματος).

 

Υπάρχει κάποιο σχετικό κριτήριο π.χ. αναλογία εμβαδών;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1) είναι πρακτικά το ίδιο πραγμα (δωμα)

 

2) το αν είναι κοινόχρηστο ή έχει αποκλιστική χρήση

εξαρτάται από το συμβόλαιο και όχι από ορισμόυς

 

αυτό που λες για δώμα (κατοικίσιμο) εννοείς την απόληξη του κλιμακοστασίου;;;

και θες να έχεις απολιστική χρήση του δώματος;;;;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν αναφέρομαι σε απόληξη κλιμακοστασίου. Αν ο όρος "δώμα" σε μπερδεύει, δες το σαν "ρετιρέ" (30τμ). Το ερώτημα είναι αν "ταράτσα" μπορέι να θεωρηθεί μόνο η επιφάνεια που σκεπάζει το ρετιρέ (30τμ), και άρα η επιφάνεια που σκεπάζει τον πιο κάτω όροφο (270τμ) είναι "βεράντα" του ρετιρέ.

Link to comment
Share on other sites

1) το ρετιρέ μετρά στη δόμηση;

2) υπάρχει απόλιξη κλιμακοστασίου με πόρτα που οδηγεί στο συγκεκριμένο δώμα;;

3) υπάρχει συμβόλαιο με αποκλειστικές χρήσεις του δώματος;;;

 

τα ταράτσα και βεράνατα δεν τα έχω διαβάσει ποτέ στον ΓΟΚ

και ξαναλέω πως δεν ορίζουν αποκλειστικές χρήσεις

 

το κόλπο για το ταρατσάκι μου φαίνεται λίγο υπερβολικό

Link to comment
Share on other sites

1) Ναι μετρά

2) Ναι υπάρχει

3) Το δώμα/ρετιρέ είναι ιδιόκτητο. Το ερώτημα δεν αφορά όμως το δώμα αλλά τον ακάλυπτο χώρο για τον οποίο δεν υπάρχουν συμβόλαια για αποκλειστικές χρήσεις.

 

Συμφωνώ ότι είναι υπερβολικό σε συνολική επιφάνεια 300τμ με "ρετιρέ" 30τμ να αξιώνει ο ιδιοκτήτης του, αποκλειστική χρήση "βεράντας" 270τμ.

 

Αν οι αναλογίες ήταν όμως ανάποδα; Δηλ. πχ ρετιρέ 120τμ όταν ο πιο κάτω όροφος είναι 150τμ -- τότε προφανώς "ταράτσα" εννοούνται τα 120τμ της οροφής του ρετιρέ και τα υπόλοιπα 30τμ είναι βεράντα...

 

Η χρήση των ακάλυπτων επιφανειών δεν ορίζεται στα συμβόλαια, άρα θεωρούνται κοινόχρηστοι.

 

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος (π.χ. αναλογία εμβαδών) που να ορίζει τι είναι ταράτσα και τι βεράντα;

Link to comment
Share on other sites

'Οπως τα λες συμπεραίνω πως δεν έχεις το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης της ταράτσας και είναι κοινόχρηστος χώρος .Στο ΓΟΚ δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ορισμός , πάντως για μένα ταράτσα είναι η πλάκα του τελευταίου ορόφου που είναι ακάλυπτη (μη σκεπασμένη) και η βεράντα =μπαλκόνι είναι ο εξώστης κατά ΓΟΚ . Υπάρχουν 2ειδών εξώστες : αυτοί που μετράνε στο συνολικό εμβαδό των εξωστών - ΗΧ και είναι βατοί και οι μη βατοί που δεν μετράνε στο συνολικό εμβαδό . Στη δική σου περίπτωση αν οι εξώστες του κάτω τελευταίου ορόφου είναι σκεπασμένοι καθ' όλο το μήκος τους και εσύ έχεις πρόσβαση σε αυτούς τότε είναι εξώστες βατοί που προσμετρήθηκαν στο συνολικό εμβαδό . Αν δεν έχεις πρόσβαση (υπάρχει για παράδειγμα περιφερειακός τοίχος που δεν σου επιτρέπει την πρόσβαση) τότε είναι μη βατοί εξώστες . Στο κύριο τώρα για σένα ζήτημα της χρήσης της ταράτσας πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης με σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών που θα καθορίζει την αποκλειστική χρήση τμήματος ή και όλου του ακάλυπτου χώρου και λογικά να γίνει μετά κάποια πληρωμή και στην εφορία .

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν 2ειδών εξώστες : αυτοί που μετράνε στο συνολικό εμβαδό των εξωστών - ΗΧ και είναι βατοί και οι μη βατοί που δεν μετράνε στο συνολικό εμβαδό .

 

Διαφωνώ, δεν υπάρχουν 2 ειδών εξώστες (μην τον μπερδεύεις, αν και καταλαβαίνω τι εννοείς)

αυτό που περιγράφεις είναι τη διαφορά του εξώστη (βατος) από το προστέγασμα (μη-βατο)

 

στα υπόλοιπα σε γενικές γραμμές συμφωνώ

Link to comment
Share on other sites

Αν η απόληξη του κοινόχρηστου κλιμ/σίου είναι στην οροφή του "ρετιρε" τότε μπορείς να πεις ότι ταράτσα είναι η οροφή αυτή.

Αν όμως η απόληξη αυτή είναι στην ίδια στάθμη με την στάθμη του δαπέδου του "ρετιρέ" τότε θα πρέπει να χωρίσεις ένα τμήμα για κοινόχρηστο και ένα τμήμα αποκλειστικής χρήσης στο "ρετιρέ"ως βεράντα.

Από λεγόμενα συμβ/φου πρέπει να υπάρχει κοινόχρηστος χώρος στην ταράτσα βάση κάποιου νόμου για την ασφάλεια από πυρκαγιά. Δεν το έχω ψάξει αλλά μου φαίνεται λογικό.

Χώρισε λοιπόν ένα τμημα για κοιν/στο χώρο. (δεν χρειάζεται να είναι αναλογικό των επιφανειών αλλά να μην είναι και 5 μ2 κοινόχρηστα και 265 μ2 για το "ρετιρε")

Link to comment
Share on other sites

adadim, η διαφορά (όπως την καταλαβαίνω) βεράντας με εξώστη (μπαλκόνι) είναι ότι το δάπεδο του μπαλκονιού προεξέχει από το κτίριο, ενώ η το δάπεδο της βεράντας είναι οροφή κλειστού χώρου (έχει από κάτω δωμάτιο). Το μπαλκόνι εκ φύσεως δε μπορεί να είναι κοινόχρηστο. Το θέμα είναι πώς ξεχωρίζεις τη βεράντα του ρετιρέ από την υπόλοιπη ταράτσα, ή αν "ταράτσα" θεωρείται μόνο η επιφάνεια της ανώτατης πλάκας (το ταρατσάκι στην οροφή του ρετιρέ).

 

alf, στο ταρατσάκι δεν ανεβαίνουν σκάλες (ανεβαίνεις μόνο με πτυσσόμενη). Εξακολουθεί να είναι κοινόχρηστο όμως, καθώς είναι ακάλυπτος χώρος για τον οποίο δεν υπάρχει συμβόλαιο ιδιόχρησης. Άρα απ'ό,τι καταλαβαίνω, η κοινόχρηστη "ταράτσα" θα πρέπει να είναι σε 2 επίπεδα, τα 30τμ "ταρατσάκι" συν το κομμάτι των 270τμ που θα συμφωνηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Αν ανεβαίνεις με πτυσσόμενη από την ταράτσα τότε πρέπει ένα κομμάτι που οδηγεί στην πτυσσόμενη να είναι κοινόχρηστο.

Κατά τα άλλα είναι όπως λες

Εννοείς όταν λες ότι κομμάτι 270 μ2 = τμήμα των 270 μ2?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.