Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημόσιο έργο, συνεργασία μηχανικών και λογιστικά προβλήματα


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω τα προβλήματα όσο πιο καλά μπορώ αν και είναι πρώτη φορά που συμβαίνει και το πρόβλημα και η εργολαβία δ.ε. Αρα συγχωρέστε μου ασάφειες κτλ.

Λοιπόν.... Πήραμε έργο σε μια δημοπρασία. Για να μη χαλάσει κτλ , το πήραμε δύο , 50-50. Προφανώς το έργο είναι στο όνομα του ενός, του Χ (ας το λέμε έτσι από εδώ και πέρα).

Αρχίζει το έργο πρώτα έξοδα, εισφορές , κρατήσεις κτλ. Ερωτήσεις-θέματα:

α) ο δεύτερος που δε φαίνεται, θα αναφέρεται ως Ψ από εδώ και πέρα, συμμετέχει στην πληρωμή του 3% του ΦΕΜ του Χ?Η επειδή το έργο είναι στο όνομα του Χ, το πληρώνει αυτός και απλώς του επιστρέφεται στο τέλος στη φορολογική δήλωση? ( ή αφαιρείται από το φόρο που είναι να πληρώσει τεσπα)

β) Στο ΦΠΑ των εξόδων για το έργο, (π.χ. τσιμέντα,εφημερίδες κτλ) συμμετέχει ο Ψ? Η' πάλι όλο το ΦΠΑ είναι του Χ που έχει το έργο στο όνομα του? Δηλαδή αυτός το πληρώνει, αυτός το παίρνει και απο τον λογαριασμό με το δήμο κτλ

γ) Προφανώς τις άλλες κρατήσεις (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ , ΤΕΕ κτλ) τα πληρώνουν μισά μισα.

δ)Η αμοιβή του εργολάβου Ψ που δεν φαίνεται πουθενά οτι έχει το 50%, πρέπει να δοθεί με ΤΠΥ αφού πρώτα έχει υπογραφεί συμφωνητικό? 

 

Ας αρχίσω με αυτά για να μη μπλεχτούμε πιο πολύ και μετά προσθέτω κάποιες λεπτομέρειες.. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν γίνεται Φορολογική Κοινοπραξία που θα γίνει εισφορά-εκχώρηση του έργου απο τον φερόμενο Ανάδοχο με έκδοση ισόποσων τιμολογίων της Κ/Ξ κλπ. ώστε η όλη φορολογική διαχείριση να γίνεται απο την Κ/Ξ ,να είναι καθαρή χωρίς προβλήματα αλλά και τα τυχόν κέρδη ή ζημιές να μοιράζονται αναλογικά ? Μόνον έτσι εξασφαλίζεται η διανομή κερδών και η διαχείριση των εξόδων.  (Προφανώς Κατασκευαστική Κ/Ξ λόγω ποσοστού συμμετοχής δεν είναι επιθυμητή.)

Link to comment
Share on other sites

Είναι δύσκολο τώρα να γίνει..Ειδικά όταν έχεις απέναντι σου ενα εμπειροτέχνη μηχανηματά που δεν καταλαβαίνει τα βασικά..Γιαυτο προσπαθούμε να βρούμε κάτι βατό και εύκολο..χεχε

Link to comment
Share on other sites

Κατ'εμέ, συμμετέχουν αμφότεροι στα έξοδα κατα το ήμισυ. Ναι μεν οι κρατήσεις μπαίνουν στα έξοδα σου, το 3% σου επιστρέφεται, αλλά το 50-50 αυτά έχει.

 

Για τα τιμολόγια αγορών, ναι το μισό φπα πρέπει να του το επιστρέψεις. Αν όμως σου κόψει στο τέλος τιμολόγιο, τότε όχι.

 

Να το πάμε με "πραγματικά" νούμερα.

 

Εστω 50.000 η σύμβαση. Αγοράζεις τσιμέντα, σιδερα, 3Α πράματα θάματα 30.000. ΙΚΑ 3000, κρατήσεις 2000. Αφήνει το έργο συνεπώς 15000 "καθαρά".

Τώρα ή σου τιμολογεί τα 7500+ΦΠΑ και του τα δίνεις, ή δε σου κόβει τίποτε, κρατάς 26% για την εφορία και του δίνεις τα υπόλοιπα νυχτωμένα.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω πως τα κανω εγω, το θεωρω δικαιο, ειτε αν ειμαι ο Χ ειτε αν ειμαι ο Ψ

Για το α)

Αυτα τα πληρωνει ο Χ, περνουνται στα εξοδα του, οποτε και αυτος επωφελειται στο τελος.

 

Για το β)

Το ΦΠΑ το πληρωνει ο Χ, γιατι και παλι στο δικο του ΦΠΑ θα συμψηφιστουν, οχι στου Ψ

 

Για το γ)

Μισα μισα

 

Για το δ)

αυτο ειναι στη μεταξυ σας συμφωνια. Αν ειναι να κοψει τπυ ο Ψ, τοτε αλλαζει και η συμφωνια για το ανωτερω ΦΠΑ, και πολλα αλλα. Οπως, δε παρακρατεις το 26% που ειναι η εφορια, γιατι πλεον ο καθενας θα φορολογηθει για τα

εσοδα-εξοδα του. Μη ξεχνας οτι το τπυ εχει και παρακρατηση φορου 20%

 

Βεβαια, ολα ειναι και θεμα ρευστοτητας. Δλδ, ναι μεν να πληρωσει ο Χ ολο  το ΦΠΑ, αλλα αν δεν εχει? Μπορειτε να κανετε μια αλλη συμφωνια.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.