Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση Μηχανικών στα 5μηνα του ΟΑΕΔ


eddie.m

Recommended Posts

Η απάντηση από τον Συνήγορο, λογικά είναι η ίδια που πήραμε όλοι

Σωστά, αυτήν την απάντηση έχω λάβει και εγώ απο τον Συνήγορο.

Εως τώρα δεν γνώριζα ότι είμαστε δηλωμένοι ως υπάλληλοι γραφείου. Αυτή η πράξη θεωρώ ότι διευκολύνει και όλους εμάς που σκέφτομαστε την προσωρινή διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ.  Το ζητούμενο είναι ότι ο χρόνος κυλάει, τα χρέη στο ΤΣΜΕΔΕ συσσωρευονται και προσωπικά δεν θέλω να μπλέξω με κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις επειδή έχασα την δουλειά μου και δεν μπορώ να πληρώσω πλέον τα 3 κατοστάρικα το μήνα σε ένα ταμείο που μετράει μήνες έως ότου να καταρρέυσει. Νομίζω ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να έχουμε δικαίωμα επιλογής.

Όταν έχω κάποια απάντηση πάνω στην αναφορά μου θα την ανεβάσω...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μόλις έκανα κι εγώ την αναφορά μου στο Συνήγορο του Πολίτη. Άλλη μια από τις πολλές που θα λάβει... Ιδού το κείμενο:

 

Και απέστειλα συνημμένα όλα τα έγγραφα που έχετε δει αναρτημένα παραπάνω από εμένα. Αυτά. Και αναμένουμε...

Αναφορά ΣτΠ.docx

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα τελικά όσοι επιτύχατε στο πρόγραμμα ποιές αρμοδιότητες να αναθέσανε στίς θέσεις που τοποθετηθήκατε?

*σας αναθέσανε* την σφραγίδα την χρησιμοποιήσατε?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν έχω αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Βοηθάω όπου χρειάζεται και έχω βγει και σε ένα - δυο έργα για να δω τι γίνεται. Μην περιμένει κανείς να αναλάβει σπουδαία καθήκοντα. Αν και δεν είναι το θέμα της συζήτησης, να πω ότι τα προγράμματα αυτά, όπως ίσως έχετε όλοι καταλάβει, δεν έχουν σκοπό να προσφέρουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας και δη σε μηχανικούς. Έργα δε γίνονται, ας μη γελιόμαστε. Και να γίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες δε θα ρισκάρανε να μας αναθέσουν εργασίες που απαιτούν ευθύνη και υπογραφές μας. Αυτά τα αναθέτουν σε μόνιμους υπαλλήλους με την κατάλληλη εμπειρία. Και για να το θέσω αλλιώς, αν σε κάποιον ζητήσουν την υπογραφή και τη σφραγίδα του να μας το πει γιατί πιστεύω ότι θα είναι ο μόνος. Άλλωστε, αν είδατε στα δικαιολογητικά που σας ζήτησαν από το φορέα πρόσληψής σας, δεν περιλαμβάνεται σφραγίδα μηχανικού. Εγώ, που είμαι νέος στο επάγγελμα, δεν έκανα έναρξη επαγγέλματος στην εφορία αφού είμαστε μισθωτοί. Και εκεί στοχεύει και το πρόγραμμα,τελικά, σε νέους μηχανικούς για να μην απογοητευτούν κι αυτοί πλήρως. Άρα θα αρκεστούμε όλοι στις βοηθητικές εργασίες που χρειάζονται στις υπηρεσίες μας και στην καλή διάθεση των μόνιμων συναδέλφων μας να μας δείξουν πράγματα και διαδικασίες του δημοσίου που δεν γνωρίζουμε. Προσωπικά είμαι πολύ τυχερός γιατί οι συνάδελφοί μου εδώ, αν και νέος, με έχουν πάρει σε πολλά έργα μαζί τους και έχω μείνει να ελέγχω και δυο τρείς εργασίες που γίνονταν σε κάποιο έργο. Μου έχουν πει ορισμένα πράγματα και δεν είμαι όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή να χαζεύω στο ίντερνετ ή να τρέχω για σφραγίδες ή πρωτόκολλα. Αυτή είναι η μικρή εμπειρία μου.

 

Σε δύο άλλα θέματα τώρα. Πρώτον, με την πληρωμή του Φεβρουαρίου όλα καλά. Όπως τα λέγαμε παλαιότερα εδώ. Μπήκαν 490 ευρώ στο λογαριασμό μου. Άρα λύθηκε και αυτή μας η απορία.

 

Δεύτερον, και σημαντικότερο, μου ήρθε ένα χαρτί σήμερα από την υπηρεσία που λέει ότι εκ παραδρομής καταχωρήθηκα εγώ και 2 άλλοι νέοι συνάδελφοι στην αναγγελία πρόσληψης ως λοιποί υπάλληλοι γραφείου και ότι μας εντάσσουν στην κατηγορία ΠΕ Μηχανικοί. Σημειωτέον ότι εγώ δεν έκανα κάποια κίνηση για τη διόρθωση αυτή. Θα αναρτήσω αργότερα και το έγγραφο. Κάτι κινείται πάντως...

Edited by vissaris
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

σήμερα μαζί με άλλους 5 συναδέλφους μηχανικούς ζητήσαμε και πήραμε την αναγγελία πρόσληψης στα χέρια μας όπου αναγραφόμαστε ως υπάλληλοι γραφείου. Μας ενημέρωσαν από τον γραφείο προσωπικού ότι δεν μπορούν να μας περάσουν ως μηχανικούς ΠΕ καθώς υποχρεωτικά μας ασφαλίζουν στον κωδικό 101 στο ΙΚΑ με βάση το πρόγραμμα....τα γνωστά δηλαδή.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΣΜΕΔΕ Λάρισας μια πολύ ευγενική υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι μονομερώς δεν μπορούμε να καταθέσουμε εμείς την σύμβαση εργασίας στο ΤΣΜΕΔΕ για να ενημερώσουμε για την πρόσληψή μας το ταμείο καθώς αυτό είναι υποχρέωση του εργοδότη (της έκανε εντύπωση ότι μας ασφαλίζουν στο ΙΚΑ για συντάξιμα-συγκεκριμένα μου είπε: μα αυτό είναι παράνομο).

Αυτό που μου πρότεινε και μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε καταγγελία στο ΤΣΜΕΔΕ ότι ο εργοδότης μας δεν καταβάλει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ αν και μας απασχολεί σε μισθωτή εργασία. Η καταγγελία πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν λήξει η σύμβαση εργασίας ώστε να μπορεί το ταμείο να διεκδικήσει και τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο. Με αυτό τον τρόπο δεν είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να καταβάλουμε εισφορές στο ταμείο αλλά η περιφέρεια ως εργοδότης μηχανικού.Αν η καταγγελία γίνει μετά την λήξη της σύμβασης τότε το ταμείο διεκδικεί τις εργοδοτικές εισφορές από τον φορέα και τις άλλες από τον κάθε εργαζόμενο-μηχανικό προσωπικά.  Επίσης, μου είπανε από το ΤΣΜΕΔΕ ότι δεν έχει καμία σημασία ο τίτλος με τον οποίο μας έχουν καταχωρήσει στην πρόσληψη  καθώς η ιδιότητα του μηχανικού δεν χάνεται και η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωτική με νόμο. Επίσης, από το ΤΣΜΕΔΕ μου πρότειναν να προβούμε σε καταγγελία όλοι οι μηχανικοί που απασχολούμαστε με το ίδιο καθεστώς στις υπηρεσίες αν γνωρίζουμε ότι δεν καταβάλλονται εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ.

Σε ερώτηση μου, αν μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να διεκδικήσει εισφορές από το ΙΚΑ μου απάντησαν ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα διεκδικήσει από τον φορέα που μας απασχολεί και ο φορέας είναι υποχρεωμένος να βρει τα χρήματα είτε από το ΙΚΑ είτε από αλλού. Δικό του πρόβλημα...

 

***Να ενημερώσω ότι εγώ σε προηγούμενη μισθωτή εργασία σε βιομηχανία είχα προβεί σε καταγγελία μη καταβολής εισφορών και εξασφαλίστηκα. Δεν χρειάστηκε να πληρώσω εισφορές και το ταμείο έχει εκκρεμότητα με τον εργοδότη (που σημειωτέον πτώχευσε).

 

 

Τέλος, με τους συναδέλφους εδώ θα προβούμε σε ομαδική αποστολή αναφοράς τόσο στον συνήγορο του πολίτη όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως έπραξε ο συνάδελφος από τα Τρίκαλα (ανήκουμε και στην ίδια Περιφέρεια-άλλη ΠΕ). Εκτός αυτού σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με την γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων, τμήμα ανεξάρτητων απασχολούμενων, με ενημέρωσαν ότι εκκρεμεί διάταξη στο γραφείο του υπουργού εργασίας για υπογραφή και ψήφισή της στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, με την οποία θα διευθετηθεί το θέμα καθώς όπως μου είπανε στο τηλέφωνο "γνωρίζουν ότι δεν είναι σύννομη η ασφάλισή μας στο ΙΚΑ". 

 

Παρακαλώ, ενημερώστε για όποια άλλη κίνηση κάνετε και αν θέλετε επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο ΤΣΜΕΔΕ να ρωτήσετε για την καταγγελία και να προβείτε σε αυτή ώστε να είναι πιο μαζική η κινητοποίηση. Για ότι νεότερο θα σας κρατάμε ενήμερους.

Link to comment
Share on other sites

εσένα σε ποιά υπηρεσία σε τοποθέτησαν?

Είμαι στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας της περιοχής μου. 

 

 

σήμερα μαζί με άλλους 5 συναδέλφους μηχανικούς ζητήσαμε και πήραμε την αναγγελία πρόσληψης στα χέρια μας όπου αναγραφόμαστε ως υπάλληλοι γραφείου. Μας ενημέρωσαν από τον γραφείο προσωπικού ότι δεν μπορούν να μας περάσουν ως μηχανικούς ΠΕ καθώς υποχρεωτικά μας ασφαλίζουν στον κωδικό 101 στο ΙΚΑ με βάση το πρόγραμμα....τα γνωστά δηλαδή.

Με βάση το έγγραφο που πήρα σήμερα στα χέρια μου και που μου ανακοινώνει την αλλαγή ειδικότητας από λοιπούς υπάλληλους γραφείου σε ΠΕ Μηχανικούς, πιστεύω ότι δρομολογείται αλλαγή στην ειδικότητα σε όλους όσοι καταχωρηθήκαμε ως λοιποί υπάλληλοι γραφείου. Σε αυτό συντείνει και η πληροφορία που μας έδωσες σχετικά με τη διάταξη που θα ρυθμίζει το θέμα. 

 

Μετά από όλα αυτά και με δεδομένες τις ήδη υπάρχουσες αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη (αν προσθέσουμε και αυτές που θα κατατεθούν), πιστεύω ότι η υπόθεση θα κλείσει σύντομα και θα βρούμε κάπως το δίκιο μας.

 

καταλαβαίνετε πόσο άσχετοι είναι αυτοί που επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν τον παρών πρόγραμμα

Αυτό το φωνάζω από το πρώτο μήνυμά μου στο topic αυτό... Αλλά μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τ'ακούμε... Ε μάλλον ήρθε η ώρα να το ακούσουν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι και να διορθώσουν αυτή τους την άγνοια νόμων (που είναι και νομομαθείς άνθρωποι υποτίθεται για να συντάσσουν προκηρύξεις).

 

Κλείνοντας να πω πως με χαρά βλέπω κι άλλους συναδέλφους να ψάχνονται και να προβληματίζονται για το ζήτημα. Μόνο αισιόδοξος μπορώ να δηλώσω!

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα βοηθήσω και πολύ στη λύση των προβλημάτων σας, αλλά βλέποντας την ασυνεννοησία μεταξύ ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ με γύρισε χρόνια πίσω... Πριν από 15 χρόνια δούλευα με ΙΚΑ (έδωσα ΤΕΕ αργότερα αρκετά)... Οταν λοιπόν έδωσα εξετάσεις στο ΤΕΕ και υποχρεωτικά μπήκα ΤΣΜΕΔΕ, έκανα τουλάχιστον 3-4 φορές την διαδρομή με έγγραφα από τον έναν, έγγραφα από τον άλλο για να μην έχω διπλή ασφάλιση.... Τίποτα!! Το ΙΚΑ δεν με διέγραφε με την καμία, φυσικά το ΤΣΜΕΔΕ ήθελε τα φράγκα μύλος..Το ζήτημα λύθηκε όταν έχασα την εργασία μου, και έκτοτε εργάζομαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας.. (ακόμη και σήμερα έχω ΑΜ ΙΚΑ)

Τώρα στην περίπτωσή σας...καλά ξεμπερδέματα με ένα πρόγραμμα που στήθηκε στην προχειρότητα για να καταπολεμηθεί η ανεργία με 490ευρώ.. Το ΤΣΜΕΔΕ θέλει τα λεφτά του βρέξει χιονίσει...Βλέπετε τι γίνεται στα υπόλοιπα θέματα, βλέπετε τριγύρω...Θέλουν φράγκα όπως και  δήποτε. Αλλιώς το ταμείο δεν βγαίνει. Θα τα διεκδικήσουν ο κόσμος να χαλάσει, εδώ θα κάνουν κατασχέσεις.

Το θέμα είναι να μην βρεθείς μπλεγμένος. Επειδή από ότι φαίνεται είστε νεότερης ηλικίας, μην αγχώνεστε για κατασχέσεις κτλ που είπα (προς το παρόν)....Αλλά μην βρεθείτε να έχετε μισθό 490 ευρώ και από αυτό το μισθό να καλύπτετε και το ΤΣΜΕΔΕ γιατί θα μένουν στο χέρι 200 ευρώ που καλύτερα θα ήταν να πας σερβιτόρος ή να κάτσεις σπίτι σου...

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Κάντε μια βόλτα και από το ΤΕΕ μην το αφήνετε έτσι..... Αλλιώς κάντε κάτι που σας συμφέρει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.