Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογή για οικολογική μετακίνηση σε πόλεις, με ελληνική συμμετοχή


Engineer

Recommended Posts

Την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για smartphones η οποία θα βοηθά τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν τους πλέον οικολογικούς τρόπους μετακίνησης έχει ως στόχο το ερευνητικό έργο PEACOX (Usable Persuasive Trip Advisor for Reducing CO2-consumption), στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών.

 

Το έργο συνδυάζει μεθόδους αυτόματου προσδιορισμού του μέσου μετακίνησης και του σκοπού ταξιδιού των χρηστών, δυναμικά προφίλ και μεθόδους εξαγωγής των προτιμήσεων των χρηστών για εξατομικευμένες προτάσεις οικολογικών μέσων μετακίνησης και διαδρομών, υπολογιστικά μοντέλα εκτίμησης των εκπομπών ρύπων, καθώς και στρατηγικές παρουσίασης της πληροφορίας με τρόπο που να ωθεί τους χρήστες να διαλέξουν τα οικολογικά μέσα μεταφοράς και μακροπρόθεσμα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

 

Η ελληνική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ε.Μ.Π. Γρηγόρη Μέντζα και υπεύθυνο ερευνητικής ομάδας τον Δρ. Ευθύμιο Μπόθο, σχεδίασε και υλοποίησε αλγόριθμους που επιλέγουν και παρουσιάζουν στους χρήστες οικολογικές διαδρομές σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και ανάλογα με τις συνήθειες τους. Οι προτεινόμενες διαδρομές μπορούν να συνδυάζουν περισσότερα από ένα μέσα μεταφοράς.

 

Posted Image

 

 

Στο έργο συμμετέχουν οκτώ φορείς από έξι χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελλάδα) μεταξύ των οποίων είναι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (ETHZ – Swiss Federal Institute of Technology Zurich, TCD – Trinity College Dublin, CURE – Center for Usability Research and Engineering), εταιρείες παροχής λογισμικού πλοήγησης (TOMTOM International Bv, Fluidtime Data Services GmbH, TMX – Telematix Software a.s.) και δημόσιοι οργανισμοί (ITS Vienna Region). Συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του ‘7th Framework Programme’ και διαρκεί τρία έτη.

 

Posted Image

 

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη και αξιολογήθηκε από 60 κατοίκους της Βιέννης το καλοκαίρι του 2013. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν ως ενθαρρυντικά, καθώς οι χρήστες ήταν ευχαριστημένοι από τη λειτουργικότητά της, ενώ θετικά αξιολογήθηκαν και οι εξατομικευμένες προτάσεις εναλλακτικών και οικολογικών διαδρομών. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι αυξήθηκε η οικολογική συνείδηση των συμμετεχόντων με τη χρήση της εφαρμογής ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και αλλαγή συμπεριφοράς όπως μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου με ταυτόχρονη αύξηση των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Μελλοντικά η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ελληνικές πόλεις με προβλήματα ρύπανσης του αέρα και αυξημένης κυκλοφορίας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

 

Πηγή: http://www.naftempor...gr/story/763351

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.