Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμογέφυρες - αντιμετώπιση και κατασκευή


eupalinos

Recommended Posts

Τι γνώμη έχουν οι συνάδελφοι πολ. μηχανικοί για την αντιμετώπιση των εικονιζόμενων θερμογεφυρών. Συγκεκριμένα τη χρήση μόνωσης ανάμεσα στη τοιχοποιία και το φέρων οργανισμό. Επηρεάζεται η συμβολή της τοιχοποιίας στην ενίσχυση της ακαμψίας της κατασκευής? Στα σημεία επαφής ετερογενών επιφανειών όπως τοιχοποιία/ σοβάς με κολόνα/μόνωση προτείνεται αρμό συστολών/ διαστολών? Εάν ναι, πως προτείνεται να κατασκευαστεί ο αρμός?

 

 

Πηγή: Θερμογέφυρες και προτάσεις βελτιωτικών επεμβάσεων - http://library.tee.gr/digital/m2316/m2316_aravantinos.pdf

post-7409-13188721414_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

α) Οι τοιχοποιίες συμβάλλουν στην ακαμψία του φορέα. Η έλλειψη-μείωση τους σε κάποιον όροφο, συνιστά το φαινόμενο-θάνατος για τον φορέα, αυτό το οποίο είναι γνωστό ως "μαλακός όροφος".

β) Κάποιες από τις διατάξεις οι οποίες προτείνονται σε αυτό το αρχείο το οποίο παραθέτεις, για εμένα είναι πολύ δύσκολες να γίνουν κατασκευαστικά.

γ) Ανέβασε το αρχείο στα downloads και μετά κάνε κοινοποίηση στην κατηγορία "Νεα στα downloads" στους φίλτατους αρχιτέκτονες.

Link to comment
Share on other sites

...β) Κάποιες από τις διατάξεις οι οποίες προτείνονται σε αυτό το αρχείο το οποίο παραθέτεις, για εμένα είναι πολύ δύσκολες να γίνουν κατασκευαστικά...

 

Γιατί πετάς τη βόμβα και φεύγεις? Ποιες είναι αυτές? Για να μαθαίνουμε δηλαδής - αν και η μόνωση μεταξύ υποστυλώματος και τοίχου για αυτοκτονικούς τύπους μου κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Το "φαινόμενο-θάνατος" πολύ τραγικό ακούγεται. Πρώτα από όλα δεν προσφέρουν μόνο οι τοιχοποιίες ακαμψία. Το θέμα όμως εδώ αφορά συγκεκριμένα τις εξωτερικές τοιχοποιίες και κατά πόσο η εφαρμογή μόνωσης όπως στο παράδειγμα ποιο πάνω επηρεάζει ή όχι τη κατασκευαστική ακεραιότητα.

Link to comment
Share on other sites

Θερμομόνωση χρειάζεται μόνο μέχρι βάθος 1-1.5 μέτρων το πολύ, από εκεί και κάτω δεν χρειάζεται ούτε στα τοιχία ούτε στα δάπεδα. Λόγω γεωθερμίας και φυσικής μόνωσης του εδάφους από τις περιβαλλοντικές μεταβλητές. Άλλωστε γιαυτό το λόγο πολλές πρωτόγονες και κατοικίες (και όχι μόνο) ήταν υπόγειες. πχ. παλιές κατοικίες (18ου- 19ου αιώνα) στην Ικαρία που διαμορφώνονταν υπόγεια κάτω από μεγάλου ογκόλιθους.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τις υπόγειες κατοικίες ή κατοικίες μέσα στο βουνό, βλ. πχ Σαντορίνη (Ικαρία δεν έχω πάει. :) ), τις έκαναν για δροσισμό και καθότι ήταν εύκολο να σκαφτεί ο βράχος.

Πόσο μεταβάλλεται η θερμοκρασία καθώς κατεβαίνουμε βαθιά μέσα στο έδαφος; Ακόμα και ένα βαθμό Κελσίου ανά μέτρο βάθους δεν είναι αρκετό για να μην έχουμε θερμομόνωση στο υπόγειο. Θα έχουμε απώλειες θερμότητας εφόσον ο χώρος του υπογείου μας είναι αρκετά θερμότερος.

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειες κατοικίες γινόταν και για δροσισμό και για κάλυψη/ απόκρυψη από ανεπιθύμητους εισβολείς (πχ.πειρατές) και σίγουρα για προστασία από τα καιρικά στοιχεία. Δεν έχεις πάει Ικαρία!? Χάρη χάνεις!

 

Χάρη όσο ποιο βαθιά σκάβεις τόσο ζεσταίνεται το χώμα. Η γη παράγει θερμότητα! ένα γρήγορο google βρήκα αυτό την απλή ενδιαφέρουσα έρευνα: http://www.globe.gov/boulder2004docs/PresentationsDone/Spongberg.ppt

 

..το οποίο δείχνει θερμοκρασίες μέχρι 1 μέτρο βάθος.

 

[ουπς! συγνώμη, το διόρθωσα! χαχα! από τη μια σχόλια με μονώσεις, από την άλλη με τα αρχαία μπερδεύτηκα! :) ]

Link to comment
Share on other sites

παντως η συνηθης τακτικη ειναι να μην θερμομονωνεται το υπογειο.

 

στο δαπεδο ισογειου/υπογειου τι προτεινετε?ποιες στρωσεις πρεπει να γινουν?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.