Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπεργολάβος και ΙΚΑ


Recommended Posts

Σε ανάθεση έργου που έχω, με εργασίες και σκυροδεμάτων εκτός των άλλων, ανέθεσα με την σειρά μου σε υπεργολάβο, εταιρία Ο.Ε. που απασχολεί μόνιμο προσωπικό, ολόκληρη την κατασκευή.  Την στιγμή της εκκαθάρισης με το ΙΚΑ, και ενώ προσκόμισα την βεβαίωση για τα εστεγασμένα επαγγέλματα μαζί με τα τιμολόγια, μου αναφέρουν οτι πρέπει να πληρωθούν επιπλέων οι εισφορές για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελέσθηκαν, παρά το οτι πληρώνει ήδη εισφορές η εταιρία.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω την διπλοπληρωμή ή είναι διαφορετικού τύπου εισφορές, οπότε πληρώνονται αναγκαστικά;

 

Link to comment
Share on other sites

Eπρεπε, αφού κάνεις το συμφωνητικό με τον υπεργολάβο, να το καταθέσεις ΚΑΙ στο ΙΚΑ, και να τον προσθέσεις επίσημα στον ΑΜΟΕ του έργου ως "πιστοποιημένο εργολάβο".

 

Επειτα μπαίνοντας με τους κωδικούς σου, τον "ενεργοποιείς". Μετά ζητά ο υπεργολάβος με τον ΑΜΟΕ του έργου, κωδικούς ως υπεργολάβος πλέον και μπαίνει στο σύστημα και καταθέτει ΑΥΤΟΣ τις ΑΠΔ, πληρώνει το ΙΚΑ και πάει λέγοντας. Εκεί προφανώς θα γίνονται τυχόντες συμψηφισμοί με τις εισφορές του μόνιμου προσωπικού του με τις εισφορές που απαιτεί το ΙΚΑ απ'το έργο.

 

Βεβαια, για το τελευταίο, καλύτερα να μιλήσει ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΟΕ με το υποκατάστημα ΙΚΑ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

έχω την δήλωση για τον υπεργολάβο και απ' οτι κατάλαβα απ'έξω-απ'έξω δεν προκύπτει θέμα εκπρόθεσμου. Το βασικό μου θέμα είναι ο συμψηφισμός των εισφορών, για το οποίο μετά απο κουβέντα με λογιστή, πήρα αρνητική απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

@Kane

Δηλαδή γίνεται κατασκευή ωπλισμένου σκυροδέματος από στεγασμένα επαγγέλματα, οπότε και αποφεύγεται κατάθεση ΑΠΔ κατά τα συνήθη;

..Ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Athan, δεν έγραψα αυτό...

 

Γι'αυτό στη τελευταία φράση έγραψα το προφανώς. Το ΙΚΑ απο καθε έργο, θέλει τις εισφορές του. (εκτός απ'τα αμιγως εστεγασμένα). Συνεπώς τα "ενσημα θα κολληθούν" είτε απ'τον ανάδοχο είτε απ'τον υπεργολάβο.

 

Εαν ο συνάδελφος βρεί άκρη για συμψηφισμό απ'την ΟΕ θα'ναι τυχερός και εμείς επίσης που θα το μάθουμε.

 

Σε καμμία περίπτωση ομως δε θα προσκομίσει απλώς τιμολόγιο απ'την "ΜΠΕΤΑ Ο.Ε." και θα "γλυτώσει" τις εισφορές ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Με τον εκπρόσωπο της Ο.Ε. που μίλησα, μου είπε οτι μπορείς να πληρώσεις και μετά με ένσταση στο ΙΚΑ, συμψηφίζονται οι εισφορές. Αλλά εαν είναι να μπώ σ' αυτή την διαδικασία και να περιμένω κάνα χρόνο να πάρω βεβαίωση.... δεν θέλω.

Υπάρχει κάπου πλήρεις ο κανονισμός του ΙΚΑ;

Link to comment
Share on other sites

Τι κανονισμός και θεωρίες συνάδελφε...Δε βγάζεις άκρη.

 

Μπορείς να στείλεις ένα μειλ στο ικα και θα σου απαντήσουν. Τουλάχιστο σε εμένα ήταν τυπικοί. Ή αν έχεις κάποιο γνωστό υπάλληλο/προιστάμενο να πάς να εξηγήσεις τη κατάσταση. Πολλές φορές και οι υπάλληλοι δεν είναι ενημερωμένοι.

 

Εσύ πρέπει να μιλήσεις με κάποιον επίσημα (δοκιμασε με μειλ) και να πείς πως έχει η κατάσταση και τι μπορεί να γίνει. Θεωρώ πάντας πως ο εκπρόσωπος της ΟΕ γνώριζε εκ των προτέρων αυτό που σου είπα περί "επίσημης" υπεργολαβίας και έκανε τη πάπια. (αλλά επαναλαμβάνω, δεν είμαι σίγουρος για το αν συμψηφίζονται ή όχι με τις δικές του ΑΠΔ).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημερα.

 

Σε δημοσιο εργο, εχω εργασια αδιαταρακτης κοπης μπετον εκτελεσμενης (αποδεδειγμενα οπως το θελει το ικα) απο εστεγασμενη επιχειρηση. Τι ποσοστο εργατικης δαπανης πρεπει να μπει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.