Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα για ανάκτηση αρχείων


Recommended Posts

Συνάδελφοι, σήμερα μου έτυχε μία αναποδιά και παρουσιάστηκε μία βλάβη σε ένα στικάκι usb, που είχα αρχεία της δουλειάς μου. Ούτε σε windows, ούτε σε linux, μπορούσα να το ανοίξω και δε λειτουργούσε κανένα από τα συνήθη εργαλεία επισκευής και των δύο λειτουργικών.

Κάνοντας έρευνα, έπεσα πάνω στο παρακάτω πρόγραμμα, το οποίο έχει εκδόσεις για τα λειτουργικά συστήματα (windows, linux, mac OS X).

 

Πρόκειται για το PhotoRec και TestDisk

 

Δεν έχει γραφικό περιβάλλον, αλλά είναι αξιόλογο και εύκολο στη χρήση του με πλήρεις οδηγίες χρήσεις, δυστυχώς όχι στα ελληνικά και πάνω απ' όλα είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν.

 

Νομίζω ότι αξίζει να βρίσκεται σε κάποιο cd έκτακτης ανάγκης στο γραφείο σας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Παρέλειψα να γράψω ότι μπορούν να ανακτηθούν αρχεία και από φορμαρισμένους δίσκους, ακόμη κι αν άλλαξε το σύστημα αρχείων, π.χ. από FAT32 σε NTFS, αρκεί βέβαια να μην έχουν γίνει νέες εγγραφές στον δίσκο.

 

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθούν στο πρόγραμμα και καταλήξεις αρχείων, που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως π.χ. η κατάληξη .tek για αρχεία του Τέκτωνα. (Αν και αυτό απ' ότι είδα είναι λίγο ζόρικο)

 

Επειδή με το PhotoRec σε αντίθεση με το TestDisk, δε διατηρείται η δομή των καταλόγων του δίσκου (φάκελοι, υποφάκελοι κ.λ.π.), αλλά σώζει μόνο τα αρχεία, υπάρχει το παρακάτω σκριπτάκι Photorec Sorter, το οποίο ταξινομεί τα διασωθέντα αρχεία σε φακέλους, ανάλογα με την κατάληξή τους, π.χ. μαζεύει όλα τα pdf σε ένα φάκελο, όλα τα doc σε άλλο φάκελο κ.ο.κ. Το συγκεκριμένο script υπάρχει μόνο για windows.

Edited by ted78
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σε ευχαριστούμε, μόλις το χρησιμοποίησα ( με απόλυτη επιτυχία)  για ανάκτηση φωτογραφιών απο καρτα SD που είχαν σβησθεί απο λάθος.

Link to comment
Share on other sites

το testdisk ειναι πολυ δυνατο (και αρκετα γνωστο στο "χωρο")

 

νομιζω οτι εχει και γραφικο περιβαλλον αλλα οι guru το δουλευουν κονσαλα-τα.

 

το ειχα πρωτοδει σε προσπαθεια μου ανακτησης προβληματικου δισκου (δεν boot-αρε σε win δεν φαινοταν καν σε bios) αλλα τελικα δεν χρειαστηκε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.