Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απώλειες δικτύων


akaliak

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Μίας και από ότι είδα δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά στο forum, παραθέτω δύο προβληματισμούς μου σχετικά με τον υπολογισμό των απωλειών των δικτύων:

 

1. ΖΝΧ

 

Έστω ότι έχουμε ηλιακό διπλής ενέργειας στην ταράτσα πολυκατοικίας 5όροφης.

 

Θα τον θεωρήσουμε τοπικό σύστημα για κατοικίες, με δίκτυο διανομής μικρού μήκους και με β.α. 1;

 

Και έστω να το δεχθώ ότι μπορεί για τον τελευταίο όροφο να ισχύει αυτό. Μπρούμε όμως να μιλάμε για δίκτυο διανομής μικρού μήκους για το διαμερίσματα των χαμηλών ορόφων;

 

Μήπως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπολογίζουμε απώλειες δικτύου διανομής ΖΝΧ σύμφωνα με τον πίνακα 4.16;

 

Αν έχουμε ηλιακό τριπλής ενέργειας πως εισέρχονται στους υπλογισμούς οι απώλειες του δικτύου του νερού θέρμανσης, που θερμαίνει το ΖΝΧ;

 

Μήπως θα πρέπει να τις συνυπολογίσουμε μειώνοντας τον β.α. της μονάδας παραγωγής για το ΖΝΧ (π.χ. πολλαπλασιάζοντας τον β.α. του λέβητα με τον β.α. του δικτύου διανομής);

 

 

 

2. Ατομικός (επίτοιχος) λέβητας σε κάθε διαμέρισμα

 

Θεωρείται τοπικό σύστημα και άρα β.α. δικτύου διανομής ίσο με 1;

 

Εγώ προσωπικά αν υπάρχει δίκτυο διανομής εκτός του θερμαινόμενου χώρου, υπολογίζω τις απώλειές του. Το θέμα είναι πόσο πρέπει να είναι το μήκος του δικτύου αυτού για να είναι υπλογίσιμο; Μεγαλύτερο από το 20% του συνολικού δικτύου είναι μια προσέγγιση.

 

 

Περιμένω και τον δικό σας τρόπο αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

1. Θα κρινεις εσυ που ειναι το boiler

Συνηθως εχεις boiler στο παταρι και ηλιακο. Δεν εχεις απωλειες ετσι. Αν το boiler ειναι εκτος του θερμαινομενου χωρου, τοτε λαμβανεις απωλειες.

 

2. Αν εχεις ατομικο λεβητακι σε καθε διαμερισμα, θεωρειται τοπικο συστημα και δε λαμβανεις απωλειες, ενω οι αυτοματισμοι σου ειναι Γ.

 

Το ερωτημα μου επ αυτου ειναι αλλο. Παρα το οτι ο βαθμος αποδοσης του δικτυου διανομης ειναι μοναδα, θετουμε <20% σε εξωτερικο αερα η >20%?

Δε διαφοροποιει την καταναλωση του κτηριου μου, διαφοροποιει την καταναλωση του ΚΑ ομως.

Και επειδη ειπαμε πως το μηκος του δικτυου ειναι μεχρι να μπει στη ζωνη, αυτο ειναι ολο εκτος ζωνης, οταν μιλαμε για ατομικο λεβητακι.

 

Εκτος κι αν θεωρουμε πως δεν υπαρχει δικτυο, αρα δε μπορουμε να το βαλουμε και >20% σε εξωτερικο αερα, απο τη στιγμη που αυτο ειναι ανυπαρκτο...

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον ατομικό επίτοιχο λέβητα, έχεις αυτοματισμούς Γ μόνο αν αυτός διαθέτει σύστημα αντισταθμισης (συνήθως πωλείται και τοποθετείται extra) ή αν διαθέτει κυκλοφορητή inverter. Προσοχή, πολλοί επίτοιχοι διαθέτουν κυκλοφορητή σταθερών στροφών. Συνήθως κυκλοφορητή inverter διαθέτουν τα λεβητάκια συμπυκνώσεως, προκειμένου να εκμεταλευτούν την χρήση θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα. Επίσης ορισμένα λεβητάκια έχουν διαφορικό θερμοστάτη και ρυθμίζουν σε δύο συνήθως σκάλες την ταχύτητα του κυκλοφορητή, δεν μπορούν όμως κατά τη γνώμη μου να θεωρηθούν inverter. Εϊναι όμως σύνηθες ο κυκλοφοηρτής να μην επαρκει και να γίνεται χρήση και δεύτερου εξωτερικού κυκλοφορητή. Οπότε σε αυτή την περίπτωση για να έχεις αυτοματισμούς Γ, προϋπόθεση είναι η αντιστάθμιση.

 

 

Όσον αφορά τις απώλειες δικτύου, υπάρχουν περιπτώσεις που φτιάχνουμε καινούριο δίκτυο (συνήθως σε παλιές εγκαταστάσεις δισωληνίου με στήλες) τύπου ομπρέλα (δισωλήνιο) γύρω γύρω από την κατοικία. Αν αυτό γίνει σε εξωτερικό χώρο πρέπει κατά τη γνώμη μου να θεωρήσουμε απώλειες δικτύου. Τώρα σε περιπτώσεις που απλά φτιάχνουμε ένα πίο μικρό δίκτυο μέχρι τα κολλεκκτερ του μονοσωληνίου, σε νεότερες κυρίως εγκαταστάσεις με αυτονομία, τότε τον αν θα πάρουμε απώλειες δικτύου εξαρτάται από το  κατά πόσο βρισκεται σε εξωτερικό χώρο ή όχι το δίκτυο και το μήκος του στην κρίση του επιθεωρητή. Μπορεί να υπολογίσει με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στην ΤΟΤΕΕ πριν τον πίνακα 4.11 και να εκτιμήσει τις απώλειες σαν ποσοστό.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε εχει χιλιοειπωθει οτι βασει της ΔΚ3 οι αυτοματισμοι ενος τοπικου συστηματος θερμανσης ειναι κατηγοριας Γ γιατι δε διαθετουν πρακτικα δικτυο διανομης ωστε να χρειαστει να ρυθμισουμε τη θερμοκρασια προσαγωγης και επιστροφης οποτε επι της ουσιας ο κυκλοφορητης Inverter και η αντισταθμιση ειναι αχρειαστες για να ανεβει κατηγορια.

Ειχα κανει σχετικο ερωτημα στην ΕΥΕΠΕΝ και μου απαντησαν κατηγορηματικα αυτο που σου αναφερω.

 

Το αν συμφωνω η διαφωνω μαζι σου ειναι ενα αλλο θεμα...

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε εχει χιλιοειπωθει οτι βασει της ΔΚ3 οι αυτοματισμοι ενος τοπικου συστηματος θερμανσης ειναι κατηγοριας Γ γιατι δε διαθετουν πρακτικα δικτυο διανομης ωστε να χρειαστει να ρυθμισουμε τη θερμοκρασια προσαγωγης και επιστροφης οποτε επι της ουσιας ο κυκλοφορητης Inverter και η αντισταθμιση ειναι αχρειαστες για να ανεβει κατηγορια.

Ειχα κανει σχετικο ερωτημα στην ΕΥΕΠΕΝ και μου απαντησαν κατηγορηματικα αυτο που σου αναφερω.

 

Το αν συμφωνω η διαφωνω μαζι σου ειναι ενα αλλο θεμα...

 

 

Το θέμα είναι αν ένας επίτοιχος λέβητας μπορεί να θεωρηθεί τοπικό σύστημα, από την στιγμή που έχει δίκτυο διανομής εκτός του θερμαινόμενου χώρου. Τοπικό σύστημα θεωρείται, κατά τη γνώμη μου, ένα κλιματιστικό split, ένα ηλεκτρικό σώμα κλπ.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΔΕ5. σελ.8

 

"Τοπικά ονομάζονται τα συστήματα στα οποία η θερμότητα ή η ψύξη παράγεται σε μία θερμαντική εστία ή ψυκτική μηχανή τοποθετημένη σε κάποιο σημείο του χώρου  που πρόκειται να θερμανθεί/ψυχθεί και αποδίδει την παραγόμενη θερμότητα/ψύξη άμεσα στον χώρο χωρίς την μεσολάβηση κάποιου μέσου μεταφοράς."  

Link to comment
Share on other sites

Δειτε τα τμηματα της ΤΟΤΕΕ που εχω επισυναψει και θα σας λυθουν οι οποιες αποριες...

Δε διαφωνω μαζι σας επι της ουσιας, απλα αυτο λενε αυτο εφαρμοζω.

Τελος

post-47080-0-64141900-1400057016_thumb.jpg

post-47080-0-35293500-1400057022_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στο 1ο κείμενο αναφέρει "τοπικούς" λέβητες  και στο 2ο "στα οποία δεν υπάρχει δίκτυο διανομής"......

 

Οτι ακριβώς λέει και ο ορισμός της ΔΕ5......

Οτιδήποτε έχει δίκτυο διανομής και μάλιστα διερχόμενο από εξωτερικό χώρο ή ΜΘΧ δεν μπορεί να θεωρηθεί τοπικό........

Link to comment
Share on other sites

Θελεις να μου εξηγησεις πως ακριβως ενας τοπικος λεβητας εξωτερικου χωρου δεν εχει δικτυο διανομης?

Το μπαλκονι θερμαινει?

 

Στο 1ο κειμενο αναφερει για τοπικους (πχ επιτοιχους) λεβητες φυσικου αεριου.

Βαπτιζει τοπικους τους επιτοιχους. Παει αυτο.

 

Οσον αφορα το δικτυο διανομης, προφανως το θεωρει αμελητεο, εντος της ζωνης.

 

Το οτι οι ΤΟΤΕΕ θεωρουν τους επιτοιχους λεβητες ΦΑ και τους λεβητες πετρελαιου στο μπαλκονι ως τοπικους, ειναι κατι παραπανω απο δεδομενο και εχει χιλιοσυζητηθει.

Μη λεμε παλι τα ιδια

 

Δες και τη συζητηση εδω

 

 

Αφού ο λέβητας είναι εγκατεστημένος στο υπόγειο (μακριά από το χώρο με δίκτυο διανομής <<το οποίο διέρχεται έξω από τους εξεταζόμενους θερμαινόμενους/ψυχόμενους χώρους και παρουσιάζει απώλειες που δεν ανακτούνται.>>) δεν είναι τοπικός.

Είναι κεντρικό σύστημα και δεν ισχύει η παράγραφος της 4.1.2.1 όπου θα μπορούσες να λάβεις τον β.α. από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

 

Επισυνάπτω την απάντηση της ΕΥΕΠΕΝ προς τον συνάδελφο panos_vicious σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τη διάκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων και τη χρήση της προηγούμενης παραγράφου της ΤΟΤΕΕ1 (με όλο το θάρρος Πάνο, την άδεια αναδημοσίευσης που μου είχες δώσει κάποτε τη θεωρώ διαρκείας  :) ).

 

<<Απάντηση:

Η έννοια "ατομικό" μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σύστημα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο χώρο ενός χρήστη (ατομικό τοπικό ηλεκτρικό καλοριφέρ ή ηλεκτρική τοπική θερμάστρα κτλ), ή αποκλειστικά για την κάλυψη φορτίων μιας μεμονωμένης ιδιοκτησίας (κατάστημα, διαμέρισμα) όπου θα μπορούσε να είναι ένας τοπικός ή κεντρικός λέβητας, μια αντλία θερμότητας τοπική ή κεντρική κτλ.

Στην ΤΟΤΕΕ γίνεται αναφορά μόνο για τοπικό ή κεντρικό σύστημα, διότι αυτό που ενδιαφέρει τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης, είναι αν το ατομικό σύστημα είναι τοπικό ή κεντρικό.

Τα συστήματα που παράγουν την απαιτούμενη θερμική/ψυκτική ενέργεια μέσα στο χώρο του οποίου πρέπει να καλυφθούν τα φορτία καλούνται "τοπικές μονάδες" όπως ένα τζάκι, ένας τοπικός λέβητας αερίου, μια σόμπα, ένα θερμοσυσσωρευτής κ.ά. για τα οποία από το δίκτυο διανομής τους (συνήθως πολύ μικρό) δεν λαμβάνονται υπόψη θερμικές/ψυκτικές απώλειες, καθώς διέρχονται μέσα από τους εξεταζόμενους θερμαινόμενους/ψυχόμενους χώρους.

Αντίθετα τα συστήματα που παράγουν την απαιτούμενη θερμική/ψυκτική ενέργεια σε άλλο χώρο (λεβητοστάσια υπογείων, οροφή κτλ) έξω από τον χώρο του οποίου πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά τα φορτία καλούνται "κεντρικές μονάδες" όπως είναι πολλοί λέβητες ή αντλίες θερμότητας και τα οποία διαθέτουν δίκτυο διανομής το οποίο διέρχεται έξω από τους εξεταζόμενους θερμαινόμενους/ψυχόμενους χώρους και παρουσιάζει απώλειες που δεν ανακτούνται.

Συνεπώς, ανάλογα με το σύστημα που διαθέτει το υπό εξέταση κτίριο ορίζονται κάθε φορά οι βαθμοί απόδοσης για την παραγωγή, διανομή και τερματικές μονάδες σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΤΟΤΕΕ-1 και στο εγχειρίδιο του λογισμικού.>>

 

edit: τώρα που ξαναδιάβασα τις αναρτήσεις βλέπω ότι είναι πετρελαίου, οπότε ούτως ή άλλως δεν μπορείς να κάνεις χρήση του β.α. από το ταμπελάκι γιατί η ΤΟΤΕΕ1 κάνει αναφορά στην παρ. 4.1.2.1 για τοπικούς λέβητες φυσικού αερίου.

 
Edited by Inzaghi
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.