Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς συστήματος φωτισμού και εξοπλισμού κτηρίου.


pcva

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα τα φώτα σας :idea: μιας και είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν κατέχω το πεδίο αυτό. Ερευνώ στη διπλωματική μου εργασία κτίριο που αποτελείται από αίθουσες διδασκαλίας και για το οποίο καλούμαι να βρώ την ισχύ των συστημάτων φωτισμού και του εξοπλισμού για κάθε χώρο χωριστά σε W/m2.To κτίριο αποτελείται από 8 αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες,διαδρόμους και κλιμακοστάσια, ενώ εξοπλίζεται με προτζέκτορα, ηλεκτρικούς πίνακες και ηλεκτρικά σκίαστρα σε κάθε αίθουσα και στο διάδρομο με 2 καταψύκτες νερού. Ολες οι λάμπες είναι φθορισμού (T) με φωτιστικά οροφής 3 λαμπτήρωνμε πλέγμα περσίδων και ανακλαστήρα.

Υπάρχει κάποιος οδηγός ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια για να βρεθούν η ισχύς των φωτιστικών και του εξοπλισμού σε W/m2 ανά χώρο?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων :!:

Link to comment
Share on other sites

Χμμ δε ξέρω σε τι επίπεδο θες να πας τη διπλωματική σου. Βασικά χρειάζεσε μια φωτομετρική μελέτη δηλ. βλέπεις από πίνακες πόσα lumens χρειάζεται ο κάθε χώρος, επιλέγεις τα φωτιστικά που ταιριάζουν στο χώρο που θέλεις (αν το πας πολύ βαθιά ψάχνεις μέχρι κ θερμοκρασίες του φωτός) κ τοποθετείς των αριθμό των φωτιστικών για να επιτύχεις την επιθυμητή φωτεινότητα (στη συγκεκριμένη περίπτωση έχεις ήδη τον τύπο των φωτιστικών). Έτσι από τον αριθμό φωτιστικών στον κάθε χώρο βγάζεις τα w/m2. Αν έχεις όρεξη για ψάξιμο οι εταιρείες φωτιστικών δίνουν το dialux δωρεάν στο internet. μπορείς να παίξεις με αυτο το λογισμικό για να βγάλεις τη φωτομετρική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Tx Stayros, απλά ξεχασα να τονίσω πως το κτίριο που ερευνώ είναι υφιστάμενο και πως η ακριβής ευρεση του φωτισμού και εξοπλισμού σε W/m2 θα χρειαστεί στην ενεργειακή προσομοίωση του κτιρίου μου (τεχνητός φωτισμός).¨Εχω κάνει επιτόπου μέτρηση των φωτιστικών αλλά δεν ξέρω πώς να προχωρήσω για να το μεταφράσω σε W/m2.Υπάρχουν τύποι για τη μετατροπή ή κανονισμοί για να προχώρήσω?Εσείς βάση ποιών κανονισμών κάνετε τη μελέτη?Επίσης για τον εξοπλισμό π.χ τους καταψύκτες ή τους προτζέκτορες πώς τους ''μεταφράζω'' σε W/m2?Ευχαριστώ κ πάλι κ sorry αν οι ερωτήσεις μου είναι λίγο αφελείς αλλά δεν το κατέχω καθόλου το αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον οι συσκεύες σου είναι δεδομένες, προσθέτεις την ισχύ όλων των συσκευών σε ένα χώρο κ διαιρείς το άθροισμα με το εμβαδόν του χώρου σου. Δε μπορώ να σκεφτώ-φανταστώ κάτι άλλο.

 

Υποθέτω για να ασχολείσε με διπλωματική τελειώνεις. Καλό δίπλωμα λοιπόν 8-) . Σε ποιο πολυτεχνείο είσαι;

Link to comment
Share on other sites

Απλά και σαφέστατα..Σ ευχαριστώ Stayro, Αθήνα είμαι στους πολιτικούς μηχανικούς, ελπίζω σύντομα να τελειώνω με τη διπλωματική. Και κάτι τελευταίο να σε ρωτίσω, εσείς με ποιούς κανονισμούς ασχολείστε περισσότερο? (Ashrae) ή με ελληνικούς και αν ναι αν είναι εύκολο μου γράφεις ποιοί είναι αυτοί και πώς μπορώ να τους βρώ? :roll:

Link to comment
Share on other sites

ΕΛΟΤ HD384 είναι το ευαγγέλιο πλέον. Υπάρχει ένα πολύ καλο βιβλίο "εγχειρίδιο εφαρμογής του ΕΛΟΤ HD384" το οποίο σε καθημερινά θέματα είναι υπερβολικα χρήσιμο για να μην το έχει όποιος ασχολείται επαγγελματικά. Πάει σετ με cd με το ίδιο το πρότυπο με ελάχιστη επιβάρυνση. Δε νομίζω όμως εσύ να χρειάζεσε κάτι τέτοιο. Οι ΠΜ έχετε ήδη πολλά στο μυαλό σας...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.