Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικά στοιχεία σε διατηρητέα κτίρια


 
Polion

Recommended Posts

Γεια σας είναι νεός στο FORUM αλλά θα αρχίσω με δύσκολα ,ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος για κατασκευή μεταλλικού σκελετού ως ενίσχυση σε κτίρια από λιθοδομή .Ευχαριστώ

 

Τα κεφαλαία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ,διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής

ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

Σε ενδιαφέρει να διατηρήσεις ώς αρχιτεκτονικό στοιχείο την εμφανή φέρουσα τοιχοποία ή όχι. Αν όχι τότε μια λύση είναι με μεταλλικό κλωβό. Δώσε όμως περισσότερες πληροφορίες τι ακριβώς θέλεις να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Θα ήθελα να ενισχύσω ένα βιομηχανικό κτήριο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει αυξημένες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από φέρουσα τοιχοποιία, δεν έχει εσωτερικά πατώματα (έχουν καταστραφεί) και οργανώνεται σε τρία επίπεδα. Έχει μόνο δύο εγκάρσιες στην μεγάλη του πλευρά φέρουσες τοιχοποιίες που αποτελούν εσωτερικά χωρίσματα. Η μία από αυτές φθάνει στο πρώτο επίπεδο του κτηρίου και η άλλη στο επίπεδο της στέγης. Έχει ασχοληθεί κάποιος με ανάλογη περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Θα σου συνιστουσα σε πρωτη φαση να ρωτησεις την αρμοδια υπηρεσια νεωτερων μνημειων για το τι επεμβασεις (γενικα) επιτρεπει.Π.Χ αν ειναι το κτισμα σου διατηρητεο μνημειο (αυτο φαινεται στη αποφαση που το καθορισε σαν διατηρητεο) τοτε επιτρεπονται ελαχιστα ξενα σωματα.κ.λ.π

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί άνετα να χρησιμοποιήσει μεταλλικά στοιχεία (by the book). Και μπορεί γιατί πολύ απλά βάσει Χάρτας της Βενετίας (1964) και έπειτα, καλύπτεται λόγω αναστρεψιμότητας. Εκτός δηλαδή του ότι είναι μια επέμβαση η οποία θεωρείται πλήρως αναστρέψιμη (και αυτό πρέπει να συμβαίνει σε περίπτωση που προκύψουν νεότερες τεχνολογίες πιο αποτελεσματικές) σε σχέση με μανδύες κλπ, έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζεται σε σχέση με την υφιστάμενη κατασκευή (είναι ιστορικά αναγνώσιμο δηλαδή το μνημείο και όχι ένα μπουγιουρντί). Το θέμα πια εναπόκειται στην εκάστοτε Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από την τοπική Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Απλά θα ήθελα να γνωρίζω πως γίνεται η προσομοίωση μιας τέτοιας ενίσχυσης, πως θα προσομοιωθεί η σύνδεση της νέας κατασκευής με τη διατηρητέα, ποιο πρόγραμμα είναι το κατάλληλο για μία τέτοια περίπτωση και αν έχει κάποιος συνάδελφος δει ή αντιμετωπίσει ανάλογη μελέτη. Τι σημαίνει μεταλλικά στοιχεία by the book;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται πως σκέφτεσαι να στήσειςτον φορέα σου. Σκέφτεσαι κάτι σε δικτυωτές αντηρίδες, πλαίσια, κατακόρυφα μόνο στοιχεία; Ανάλογα με τι σκοπεύεις να κάνεις υπάρχει η δυνατότητα η αντιστήριξη να ενσωματωθεί στον μετέπειτα νέο φ.ο.

Επειδή είναι έτσι ο φορέας σου (μόνο δύο τοίχοι), τα μεταλλικά με γραμμικά και τις τοιχοποιίες επιφανειακά (μπορείς και με γραμμικά).

 

Για τη σύνδεση συνήθως μπαίνει άρθρωση, οπότε έτσι τη σχεδιάζεις μετά. Καλύτερα προγράμματα, αυτά για γενικούς φορείς (SAP, ETABS, Sofistik, SCIA, Robot κλπ).

Έχει συζητηθεί κάτι αντίστοιχο νομίζω, αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση δεν το βρήκα. Θα το ξαναψάξω.

 

O Directionless εννοεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσημα στη βάση των αρχών που διέπουν τα μνημεία και τα διατηρητέα.

 

Είχα και αντίστοιχη περίπτωση στο ετήσιο εργαστήριο του μεταπτυχιακού.

Link to comment
Share on other sites

Σκέφτομαι για μεταλλικό σκελετό σε μορφή πλαισίου με ενισχύσεις από χιαστί στοιχεία. mkalliou που έχεις κάνει το μεταπτυχιακό; Στο ΑΠΘ;

Link to comment
Share on other sites

Ποιά διετία ήσουν; Εγώ τώρα τελειώνω με το εργαστήριο και ακολουθεί η διπλωματική. Γενικά, αν υπάρχουν άτομα στο φόρουμ που έχουν τελειώσει το μεταπτυχιακό της Αποκατάστασης, καλό θα ήταν να οργανωθούμε με έναν τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.