Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σενάριο με αντλία θερμότητας στο 1ο ΠΕΑ


evimar87

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

έβγαλα το 1ο ΠΕΑ για διαμέρισμα στο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" και στο σενάριο προστέθηκε αντλία θερμότητας, την οποία προφανώς θα προσθέσω στο λογισμικό και στο ΖΝΧ, σωστά;

Θα ήθελα να ρωτήσω, ακόμα, στο ΖΝΧ υπήρχε ο τοπικός ηλεκτρικός θερμαντήρας, στο σενάριο θα τον κρατήσω ή όχι; Και αν ναι, με τι συντελεστή θα συνεισφέρει στο ΖΝΧ; Να αναφέρω ακόμα ότι το διαμέρισμα έχει και ηλιακό συλλέκτη, δηλαδή θα έχει ζεστό νερό τους θερινούς μήνες από τον ηλιακό και τους χειμερινούς μήνες από την αντλία θερμότητας.

Το ΖΝΧ από τον τοπικό θερμαντήρα θα είναι για τους μήνες που δεν λειτουργεί η αντλία θερμότητας και ο ηλιακός συλλέκτης δεν μπορεί να προσφέρει ζεστό νερό; Και αν παραμείνει ο ηλεκτρικός θερμαντήρας για ποιους μήνες;

 

Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω, ακόμα, στο ΖΝΧ υπήρχε ο τοπικός ηλεκτρικός θερμαντήρας, στο σενάριο θα τον κρατήσω ή όχι; Και αν ναι, με τι συντελεστή θα συνεισφέρει στο ΖΝΧ; Να αναφέρω ακόμα ότι το διαμέρισμα έχει και ηλιακό συλλέκτη σκετο ηλιακό συλλέκτη (που τροφοδοτεί το τοπικό ηλεκτρικό θερμισίφωνα) ή έχει και δοχείο στο δώμα ?, δηλαδή θα έχει ζεστό νερό τους θερινούς μήνες από τον ηλιακό και τους χειμερινούς μήνες από την αντλία θερμότητας.

 

Για απάντησε και βλέπεουμε στη συνέχεια, για να μην κάθομαι να γραφω σενάρια.

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχει δοχείο και ο ηλιακός, είμαι της άποψης να καταργθεί ο τοπικός ηλεκτρικός (στο πατάρι ?) και να παράγεται ΖΝΧ απο ηλιακό και Α/Θ

 

Θα λειτουργεί όπως το περιγράφεις στο 1ο σου μήνυμα, ''....δηλαδή θα έχει ζεστό νερό τους θερινούς μήνες από τον ηλιακό και τους χειμερινούς μήνες από την αντλία θερμότητας (edid και συμπληρώνω) και συγχρόνως τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει και συνεισφορά απο τον ηλιακό, την οποία υπολογίζει το πρόγραμμα του ΤΕΕ''.

 

Ο ηλιακός ούτως ή άλλως έχει επικουρικά και ηλ. αντίσταση, οπότε ο τοπικός πάει για κατάργηση.

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Οπότε απλά 1 και 0 στη λειτουργία στους μήνες για την αντλία και τον ηλιακό συλλέκτη. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

 

Και κάτι ακόμα που με προβλημάτισε. Το ένα διαμέρισμα είναι στον 1ο όροφο, που ανέφερα προηγουμένως για το "Εξοικονομώ", και ακριβώς από πάνω στον 2ο όροφο είναι και το 2ο διαμέρισμα, και αυτό στο "Εξοικονομώ". Ενώ το ΠΕΑ του διαμερίσματος του 1ου ορόφου μου βγήκε κατηγορία Ε, χωρίς το σενάριο φυσικά, το ίδιο ακριβώς διαμέρισμα στον 2ο όροφο μου βγήκε Η. Με την ίδια μόνωση, ίδια κουφώματα και τα 2 διαμερίσματα και τον ίδιο λεβητα και κλιματιστικό. Το μόνο που σκέφτηκα για τη διαφορά στην ενεργειακή κατάταξη είναι το ότι το διαμέρισμα του 2ου ορόφου είναι περισσότερο εκτεθημένο στον αέρα. Αυτό το γεγονός μπορεί να δικαιολογήσει την χαμηλότερη ενεργ. κατάταξη του διαμερίσματος του 2ου ορόφου;

Link to comment
Share on other sites

Οπότε απλά 1 και 0 στη λειτουργία στους μήνες για την αντλία και τον ηλιακό συλλέκτη. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Στο ΖΝΧ θα βάλεις 2 σειρές για παραγωγή ΖΝΧ, μια απο Α/Θ, (1) στους μήνες που θα λειτουργεί για θέρμανση + (0) στους υπόλοιπους μήνες και μια σειρά με  ηλ. αντίσταση,  το αντιστροφο της 1 σειράς.

 

Και κάτι ακόμα που με προβλημάτισε. Το ένα διαμέρισμα είναι στον 1ο όροφο, που ανέφερα προηγουμένως για το "Εξοικονομώ", και ακριβώς από πάνω στον 2ο όροφο είναι και το 2ο διαμέρισμα, και αυτό στο "Εξοικονομώ". Ενώ το ΠΕΑ του διαμερίσματος του 1ου ορόφου μου βγήκε κατηγορία Ε, χωρίς το σενάριο φυσικά, το ίδιο ακριβώς διαμέρισμα στον 2ο όροφο μου βγήκε Η. Με την ίδια μόνωση, ίδια κουφώματα και τα 2 διαμερίσματα και τον ίδιο λεβητα και κλιματιστικό. Το μόνο που σκέφτηκα για τη διαφορά στην ενεργειακή κατάταξη είναι το ότι το διαμέρισμα του 2ου ορόφου είναι περισσότερο εκτεθημένο στον αέρα. Αυτό το γεγονός μπορεί να δικαιολογήσει την χαμηλότερη ενεργ. κατάταξη του διαμερίσματος του 2ου ορόφου; Ναι έτσι όπως το σκέφτεσαι είναι, το 2ο είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένο απο το 1ο, γι' αυτό έχει και διαφορά κατηγορίας.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΖΝΧ δεν δίνει το λογισμικό την επιλογή για ηλεκτρική αντίσταση, οπότε μάλλον θα επιλέξω τοπικό ηλεκτρ. θερμαντήρα;

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα δεν είναι να έχει ένα μπόιλερ τριπλής ενέργειας εκτεθειμένο στον εξωτερικό αέρα, το θερμοδοχείο του οποίου μάλιστα θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο με δύο εναλλάκτες συν το ότι πρέπει να ανεβάσει τις σωλήνες από την α/θ μέχρι την ταράτσα; Γιατί να μην αντικαταστήσει τον εσωτερικά τοποθετημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ένα μπόiλερ διπλής ενέργειας (ηλεκτρική αντίσταση + σερπαντίνα για το νερό από την α/θ); Βέβαια θα χρειαστεί να "τρέξει" ένα ζεύγος σωλήνων μέχρι το εσωτερικά τοποθετημένο boiler, αλλά φαντάζομαι πως -μάλλον- έτσι κι αλλιώς θα έχει αλλαγές στις σωληνώσεις της θέρμανσης, λόγω της α/θ (μάλλον αποκοπή από κεντρική θέρμανση).

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.