Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας σε γυάλινα κτήρια


akaliak

Recommended Posts

Προβληματίστηκα αρκετά για τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας σε ένα από τα "γυάλινα κτήρια" γραφείων, στα οποία όλες οι όψεις τους καλύτπονται με υαλοπέτασματα. Γι αυτό τον σκοπό, παραθέτω παρακάτω ένα απλοποιημένο και χοντρό παράδειγμα για να καταλήξω με εμφανή τρόπο στο αποτέλεσμα που θέλω να δείξω:

 

Έστω ότι έχουμε στην ζώνη Β, ισόγειο κτήριο γραφείων 4,0 x 5.0m  και ύψους 3.0m (εξ. διαστάσεις), με υαλοπετάσματα εξολοκλήρου στην παράπλευρη επιφάνεια και αδιαφανή δομικά στοιχεία για οροφή και δάπεδο σε επαφή με το έδαφος.

 

Θεωρούμε U τα μέγιστα επιτρεπόμενα κατά ΚΕΝΑΚ δηλαδή Uυαλ=2.0, Uορ=0.45, Uδαπ=0.90 ---> Β=2,22 z=0 ----> Uδαπ_ισοδ=0.56. .

 

Έχουμε V=60m3 και Α=94m2, οπότε Α/V= 1.57 και άρα Umax=0.73 (για τη ζώνη Β).

 

Υπολογίζουμε Um=1.36 (χωρίς να υπολογίσω θερμογέφυρες!! για λόγους συντομίας)  που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται η απαίτηση. Για να καλυφθεί αυτό πρέπει να μειώσουμε τους συντελεστές U. Με Uυαλ περίπου στο 0.9 πετυχαίνουμε την απαίτηση ή αν μονώσω καλύτερα δάπεδο και οροφή, μπορώ να αυξήσω το Uυαλ λίγο πάνω από 1. Στην πράξη δεν ξέρω αν μπορούμε να πετύχουμε τόσο χαμηλό συντελεστή υαλοπετάσμάτων με οικονομικά εφικτό τρόπο, οπότε λέμε σιγά σιγά bye bye σε τέτοια κτήρια;

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι έχω καταλάβει απο τον ΚΕΝΑΚ και τις ΤΟΤΕΕ, τέτοια κτήρια δεν τα ενθαρύνει πλέον ο κανονισμός, είναι πολύ ενεργοβόρα.

 

Εκτός και αν βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στη τσέπη και τα φέρνουν στα μέτρα το κανονισμού!!!

 

Δεν ξέρω οι άλλοι συνάδελφοι τη έχουν αποκομίσει απο το κανονισμό.... και καλό είναι να εκθέσουν την άποψη τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.