Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαιρεσία ιδιοκτήτη


tharch

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά .

Πέρσι έβγαλα την πρώτη μου οικοδομική άδεια, το έργο αποπερατώθηκε πρόσφατα και ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε τις απαραίτητες διενέργειες για την σύνδεση με το μόνιμο ρεύμα της Δ.Ε.Η. (υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα).

Το πρόβλημα είναι το εξής: ο ιδιοκτήτης χωρίς να με ενημερώσει προέβει σε αυθαιρεσία επεκτείνοντας την κάλυψη του κτίσματος (εκτός σχεδίου δόμηση).

Ισχυρίζεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή (άγονη γραμμή) δεν γίνεται αυτοψία.

Σημειωτέων δεν έχει καταβάλει αμοιβή επίβλεψης.

Τι κάνω (πέρα απ’το να βάλω μυαλό);

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καταρχην χρονια πολλα..

υποθετω ησουν επιβλεπων μηχανικος στο εργο...

πηγες ποτε να δεις τις εργασιες???

η εδρα σου σε σχεση με την οικοδομη ειναι μακρια???

για τι αυ8αιρεσια μιλας???

δωσε καποιες λεπτομερειες για να μπορει να αξιολογηθει ποσο σοβαρο ειναι το θεμα.. (οτι ειναι σοβαρο προφανως το εχεις καταλαβει και μονος σου)

Link to comment
Share on other sites

-ναι , έχω αναλάβει την επίβλεψη.

-στο οικόπεδο πήγα κατά την έναρξη των εργασιών (χάραξη, εκσκαφές παρουσία εφόρου αρχαιοτήτων, θεμελίωση) καθώς επίσης άλλη μια κατά την φάση των αποπερατώσεων. Τότε διαπίστωσα και την αυθαιρεσία.

-το έργο βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. από την έδρα μου.

-η υπέρβαση της κάλυψης (πρόκειται για ισόγειο κτίσμα) αποτελείται από ένα ορθογώνιο διαστάσεων 4,00μ * 1,15μ.

- η παραπάνω αυθαιρεσία επιπλέον καταπατά την νόμιμη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου (15,00μ)

Link to comment
Share on other sites

Π@π@ριες και κολοκύθια τούμπανα. Στην Ελλάδα ζούμε, το φαινόμενο ο διοκτήτης να καταπατά την οικοδομική άδεια και γενικότερα είναι συνηθισμένο. Γενικά έχεις ευθήνη, ότι αν δεν ενημέρωσες τον ιδιοκτήτη, ότι η κατασκευή του είναι παράνομη αλλά προς θεού μην πάρεις την ευθήνη να υπογράψεις - ζήτησε την αλλαγή επιβλέποντα - σφάλμα σου και που δεν επίβλεψες αλλά και πλεονέκτημα σου, ότι δεν σου ζητήθηκε. Ενημέρωσε* (τον ιδιοκτήτη), ότι δεν είχες ενημερωθεί για την αυθαιρεσία, βέβαια αν είχες ενημερωθεί έχε υπόψιν ότι οι έλεγχοι είναι σπάνιοι.

 

Σημείωση, προς τους συναδέλφους, κανείς ιδιοκτήτης δεν θα γκρεμίσει τοίχο επιδή εσύ ο τσαμπουκαλής μηχανικός θα πάς να του τρίξεις τα δόντια, πιο πιθανόν είναι να σου γκρεμίσει το κεφάλι με τον οποιοδήποτε τρόπο.

 

Επανερχόμαστε, στο θέμα μας λοιπόν , έχε υπόψιν και ότι σε ν=πχ με 15 χρόνια θα έχεις πολύ μεγάλη ευθήνη αν υπογράψεις το εγγραφο ,ότι η κατασκευή πληρώθηκε με τις κείμενες διατάξεις και σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια ζήτησε την καταβολή της αμοιβής επίβλεψης. Μην του απαντήσεις ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Μην κάνεις οποιαδήποτε κουβέντα αν πρώτα δεν εξοφληθείς.

Link to comment
Share on other sites

Μην κάνεις οποιαδήποτε κουβέντα αν πρώτα δεν εξοφληθείς.

 

Απ’ τη στιγμή που έχω πλέον γνώση της αυθαιρεσίας, εάν πληρωθώ αυτό δεν συνεπάγεται ότι αποδέχομαι την δεδομένη κατάσταση και ότι αναλαμβάνω την ευθύνη; Πώς να ζητήσω κατόπιν πληρωμής από τον ιδιοκτήτη να γίνει αλλαγή επίβλεψης σε περίπτωση που το αποφασίσω;

Εκτός εάν ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να του φερθώ αντίστοιχα με τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκε αυτός.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω: εάν αποφασίσω να παραιτηθώ από την επίβλεψη, αυτό δεν συνεπάγεται αυτοψία από την πολεοδομία; (δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση;)

Link to comment
Share on other sites

Αν και η επίβλεψη δεν ήταν αυτή που έπρεπε και πώς άλλωστε να ήταν όταν το έργο βρίσκεται σε απόσταση 800km από την έδρα σου, είχες την ευθύνη όλο αυτό το διάστημα και αν συνέβαινε το οτιδήποτε, όπως πχ ένα εργατικό ατύχημα, εσένα θα έβαζαν μέσα.

Συνεπώς, πρέπει κατά τη γνώμη μου να αμοιφθείς με την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρή αν θέλουμε να λέμε ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να λέμε ότι κάνουμε Επίβλεψη. Πόσο μάλλον όταν η απόσταση του έργου είναι τόσο μεγάλη που καμιά προσαύξηση δεν καλύπτει τις δαπάνες των μετακινήσεών σου.

Η τακτική που θα ακολουθούσα στη θέση σου είναι πρώτα πληρωμή και εξόφληση των δεδουλευμένων και μετά κάθε συζήτηση.

Αφού καταβληθούν τα δεδουλευμένα αποφασίζεις τι θα κάνεις. Στη θέση σου θα εξηγούσα στον ιδιοκτήτη ότι η υπογραφή από εμένα μιας υπεύθυνης δήλωσης ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την πολεοδομία σχέδια θα με καταστούσε συνεργό του στην παρανομία, συνυπεύθυνο και υπόλογο για μια ολόκληρη ζωή. Θα του εξηγούσα επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αυτοψία από την πολεοδομία για να πάρει την τελική θεώρηση της άδειας για σύνδεση με τη ΔΕΗ. Ο καθένας όπως στρώσει κοιμάται. Συνεπώς θα τον καλούσα να καθαιρέσει τα αυθαίρετα για να μην έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος και τα πρόστιμα μετά το 2007 είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

 

Συμπερασματικά:

_ Θα πληρωθείς για την ευθύνη που ανέλαβες όλο αυτό το διάστημα καθότι επίβλεψη δεν έκανες.

_ Δεν αποδέχεσαι την κατάσταση και την αυθαιρεσία του ιδιοκτήτη καθότι δεν υπογράφεις την υπεύθυνη δήλωση ότι όλα έχουν γίνει όπως στα σχέδια.

_ Δεν παραιτείσαι από επιβλέπων μηχανικός. Και πώς να παραιτηθείς αφού οι εργασίες ολοκληρώθηκαν! Παραιτείσαι όταν οι εργασίες είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί.

_ Φέρεσαι στον ιδιοκτήτη ντόμπρα, καθαρά και ξάστερα.

_ Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι τι συμφωνία έκανες μαζί του. Τηρήθηκε αυτή η συμφωνία από την πλευρά σου ή όχι; Τηρήθηκε από την πλευρά του ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

πρωτον σε οτι αφορα την αποσταση, αν εχεις ακολουθησει κατα γραμμα την διαδικασια αμοιβης του ΤΕΕ η αμοιβη σου για επιβλεψη 8α ειναι αυξημενη λογο εκτος εδρας..

δευτερον τον οπλισμο δηλαδη ποιος τον παραλαμβανε??? την σκυροδετηση??? δεν ξερω αλλα προσωπικα θα εκανα τα παντα για να μπει αλλος επιβλεπων μηχανικος.. οπως περιγραφεται η κατασταση δεν ξερεις καν αν εχει μπει οπλισμος (δεν μιλαω για το αν εχει μπει ο σωστος)..

 

Δεν νομιζω πως προκειται για εξαπατηση αλλα πιο πολυ για αμελεια λογω πρακτικων δυσκολιων.. παντως θελει προσοχη και λεπτους χειρισμους..

 

αν μπορεσεις να παρεις καποια αμοιβη εχει καλως.. αλλα για μενα η ολη κατασταση ειναι λιγο περιπλοκη.. απομακρυνσου οσο πιο γρηγορα μπορεις..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.