Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος φοράς περιστροφής κινητήρα που συνδέεται σε ρευματοδότη


Recommended Posts

forum καλησπέρα. μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. έχω μια μηχανή (καρτονέτα CAM), με κίνηση 3φ μοτέρ 220/380.

η μηχανή είναι μεταφερόμενη, συνδέεται σε πολλές μπρίζες (3φασικές). θέλω να αποτρέψω τον κίνδυνο συνδέοντας την σε κάποια μπριζα να γυρίσει ανάποδα και να τα σπάσει όλα. έχω σκεφτει να βάλω στο μοτέρ 1φ inverter, 220 in 1φ/ 220 out 3φ.σε όποια μπριζα να το βάλω θα γυρίζει με τη φορά που εγώ θέλω. πέρα απο αυτή τη λύση, υπάρχει κάτι αλλό που θα μπορούσα να κάνω εναλλακτίκα? π.χ υπάρχει κάποιο ρελεδάκι που να ελέγχει τη διαδοχή των φάσεων και αν είναι η σωστή να ξεκινά η μηχανή αν όχι να βγάζει αλαρμ.

ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν τριφασικοι επιτηρητές ασσυμετριας/διαδοχής που κάνουν ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Υπαρχουν σε ραγας οπως και βασης λυχνιας που προτιμαμε οι περισσοτεροι για να αλλάζουν εύκολα. Ενδεικτικα θα βρεις απο μαρκες Kronos, Eger, Ringel κλπ.

 

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

αυτο ακριβος σου προτεινω κ γω βαλε εναν επιτηρητη διαδοχης επανω στο μηχανημα αλλα αυτο δεν αρκει.. με ενα φασιμετρο μπορεις να φτοιαξεις ολες σου τις πριζες να εχουν την σωστη φορά και καθαρισες.. εαν δεν εχεις φασιμετρο να προμηθευτης ειναι ενα οργανο που επιβαλεται να το εχουμε ολοι ειδικα οσοι ασχολουντε με τριφασικα μηχανηματα...

Link to comment
Share on other sites

και ενα λαθος που κανουν σχεδον ολοι και γω μεχρι προσφατα...ειναι δικια μας υποχρεωση η καθε τριφασικη πριζα η η καθε αναχωρηση στους πινακες να ελεγχεται με φασιμετρο και να ειναι ολες δεξιοστροφες εαν τοποθετησεις καποιο μηχανημα..γιατι βλεπεις σε πολους πινακες να γραφουν R S T σε αναχωρησεις και αν βάλεις φασιμετρο μονο RST δεν ειναι..αν αυτο γινοταν απο ολους μας με ευθηνη δικια μας κ υπευθηνοτητα δεν θα ειχες αυτο το προβλημα ουτε θα καθομασταν να σκεφτομαστε πατεντες..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε μηχανήματα, που η φορά περιστροφής είναι κρίσιμη, είναι απαραίτητος ένας επιτηρητής.

 

Πολλές φορές, μου έχει τύχει δύο ή τρείς φορές, η σειρά των φάσεων αλλάζει μετά από εργασίες της ΔΕΗ, οπότε καλύτερα να είμαστε εξασφαλισμένοι.

Link to comment
Share on other sites

Εφ’ όσον έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μια απλή εκκίνηση (on - off) ίσα - ίσα για να δεις την φορά περιστροφής, μπορείς να αγοράσεις έναν ρευματολήπτη με αλλαγή φοράς περιστροφής με 10€. Έχει εσωτερικά ανάμεσα στα ποδαράκια του ρευματολήπτη μια βίδα που απλά το γυρνάς μισή περιστροφή με ένα κατσαβίδι και είσαι έτοιμος. Έτσι, καλύπτεσαι και στην περίπτωση που θέλεις (απ’ ότι κατάλαβα) να χρησιμοποιήσεις τον εξοπλισμό σε οιαδήποτε ξένη εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.