Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε τμήμα κτηρίου


ps.arch

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,
Είμαι νέα ενεργειακή επιθεωρήτρια και μου έχει τύχει περίπτωση στην οποία εξετάζω ουσιαστικά το μισό κτίριο(είναι χωρισμένο με σύσταση οριζοντίου) το οποίο περιλαμβάνει: ισόγεια κατοικία (Ι1), και ανεξάρτητο υπόγειο (Υ1) με αλλαγή χρήσης. Επίσης έχουν προστεθεί και νομημοποιηθεί λεβητοστάσιο και γκαράζ (το καθένα με ανεξάρτητη είσοδο) στο επίπεδο του υπογείου.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα βγει ένα ΠΕΑ εφόσον είναι ένας ο ιδιοκτήτης ή δύο ξεχωριστά για ισόγειο και υπόγειο, αφού έχουμε δύο ιδιοκτησίες; Επίσης, ποιους από τους χώρους του υπογείου θα πρέπει να υπολογίσω στο ΠΕΑ; Εφόσον ουσιαστικά μιλάμε για τμήμα κτιρίου, μήπως δε θα πρέπει να ασχοληθώ με τους μη θερμαινόμενους χώρους (λεβητοστάσιο και γκαράζ);

Αν δεν τους υπολογίσω, ως ΜΘΧ τα τετραγωνικά του λεβητοστασίου και του γκαράζ θα υπολογιστούν στη συνολική επιφάνεια ή όχι;

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.
Σε διώροφο κτίριο κατασκευής  της δεκαετίας του ’70, με οικοδομική άδεια και χωρίς κανονισμό θερμομόνωσης, υπάρχουν μία κατοικία στο ισόγειο και μία κατοικία στον α όροφο. Οι δύο κατοικίες είναι απολύτως ανεξάρτητες η μία από την άλλη, με διαφορετικά ρολόγια ρεύματος και η άνοδος στον όροφο γίνεται με εξωτερικό κλιμακοστάσιο.Δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Α. Το κτίριο θα πωληθεί ολόκληρο. Γίνονται δύο ΠΕΑ, ένα για την κάθε κατοικία ως «τμήματα κτιρίου»? Η γνώμη μου είναι πως ναι.
Β. Στην κατοικία του ορόφου  που είναι ακατοίκητη  τα τελευταία περίπου 5 χρόνια όπως μου είπαν οι ιδιοκτήτες, έχουν διακόψει την παροχή ρεύματος. Δεν επηρεάζει αυτό σε κάτι την έκδοση του πεα έτσι? Θέλω να πω μπορεί να γίνει πεα για τον χώρο κανονικά.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Link to comment
Share on other sites

@pirsogiannis

Η πώληση θα γίνει σαν ένα (ολόκληρο) κτίριο ή χωριστά ο κάθε όροφος; Αν πουληθεί σαν ολόκληρο, δεν βλέπω κάποιο λόγο να εκδοθούν δύο ξεχωριστά ΠΕΑ. Και σαν "τμήματα" να πουληθούν, πάλι δεν βλέπω τον λόγο. Άλλωστε έτσι, θα έχει κανείς καλύτερη εικόνα της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου, απ' ότι αν εκδοθούν δύο ξεχωριστά πιστοποιητικά.

Η γνώμη μου είναι πως αυτή η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία, θα πρέπει να αποφεύγεται αν δεν συντρέχουν κολλήματα (συναίνεσης και συνεννόησης συνήθως).

Η διακοπή ρεύματος στη μια από τις δύο κατοικίες, δεν εμποδίζει την έκδοση ΠΕΑ. Θα την επηρέαζε εάν κάναμε μετρήσεις καταναλώσεων. Αλλά τέτοιο πράγμα ...δεν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα πάνο, το κτίριο θα πωληθεί ολόκληρο - το αναφέρω και στο αρχικό μήνυμα.Προβλήματα συνεννόησης δεν υπάρχουν καθώς ένας είναι ο ιδιοκτήτης.Έχεις δίκιο για την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, θα είναι ορθότερη η εκτίμηση της αν εξεταστεί το κτίριο ως όλο. Βέβαια, απ'ότι μου είπαν στο τηλέφωνο είναι διαφορετικό το υλικό κατασκευής των τοίχων του ορόφου. Υπάρχει φέρουσα λιθοδομή στο ισόγειο και ξυλόπηκτοι τοίχοι (τσατμάς) στον όροφο, άρα η εισαγωγή των αδιαφανών τοιχοποιιών θα γίνει ξεχωριστά σε ισόγειο και όροφο στο λογισμικό.Θα έχει λίγη δουλίτσα. Τέλος πάντων, πιθανότατα αύριο που θα κάνω την αυτοψία θα συλλέξω και τα στοιχεία.Μάλλον με βάση και τα όσα λές θα κινηθώ προς την εξαγωγή ενός πεα,μιλώντας και με την συμβολαιογράφο για να σιγουρέψω την εξ'ολοκλήρου μεταβίβαση.Με βλέπω να επανέρχομαι με ερώτηση για τον υπολογισμό του συντελ. θερμοπερατότητας του τσατμά  :smile:  :smile:  :smile: !!

εδιτ: τώρα που το σκέφτομαι, αν εξαχθεί ένα πεα ποια τιμή ανηγμένης θερμοχωρητικότητας (πιν 3.13 σελ 66 τοτεε 1) θα χρησιμοποιηθεί δεδομένης της διαφοράς υλικών τοιχοποιιών ισογείου και ορόφου που αναφέρω? 

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

ΟΧΙΙΙ!!! Να μην επανέλθεις, έχουμε και δουλειές, έχουμε και τσάρκες ένεκα καλοκαιριού! Να πας σε αυτό άμα θες, να το συνεχίσεις: Υπολογισμός U σε κατοικία με τοίχους τσατμά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

φοβερός για ακόμη μια φορά! για την παραπομπή αναφέρομαι την οποία και θα διαβάσω. το εδιτ το είδες? τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση , μέσο όρο των δύο τιμών, έστω 80kj/m2k για ξύλο και 370 για πέτρα? 

Link to comment
Share on other sites

Μια σκέψη που κάνω, αν δεν εξετάσεις τον κάθε όροφο σαν ζώνη, είναι για σταθμισμένο μέσο όρο: cmtotal = ((cm1*A1) +(cm2*A2)) / (A1+A2), όπου Α1 και Α2 η μικτή επιφάνεια (δαπέδου) του κάθε ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.