Jump to content

pirsogiannis

Core Members
 • Content Count

  952
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

pirsogiannis last won the day on September 18

pirsogiannis had the most liked content!

Community Reputation

287 Πολύ καλή

3 Followers

About pirsogiannis

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

3,549 profile views
 1. χρησιμοποιώ αυτό που έχει και free έκδοση. όπως είπε και ο συνάδελφος είναι μια χαρά για να περιστρέψεις, να κάνεις ένωση, διαχωρισμό, extract συγκεκριμένες σελίδες κλπ από pdf αρχεία.
 2. Δεν νομίζω ότι το υποστηρίζει.
 3. Να επιβεβαιώσω ότι κάνοντας αυτό που έλεγε ο paktomenos δηλαδή με κοντά μέλη στα άκρα των πλαισίων της στέγης, άπειρης δυσκαμψίας πακτωμένα στην βάση, έτρεξε το σενάριο σεισμού δυναμικής με EC.
 4. Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Θα τα δοκιμάσω.
 5. Καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το δοκιμάσω. Κάποιες ερωτήσεις (είπαμε έχω χρόνο και λέω να παίξω με το πρόγραμμα : 1. Αυτά τα άκαμπτα μέλη πόσο κοντά να είναι? Λιγότερο πχ από 3 μέτρα? και να είναι από χάλυβα ή φαντάζομαι δεν παίζει ρόλο? 2. Την στροφή γύρω από ποιον τοπικό άξονα δεν χρειάζεται να απελευθερώσω? Φαντάζομαι εννοείς για την περίπτωση που έδωσα αρθρώσεις σε όλες τις στηρίξεις που ανέφερα παραπάνω (dx=dy=dz=0 και ελεύθερες οι στροφές). 3. Όταν θέλω να τρέξω μόνο στατικά σενάρια για έναν φορέα (όπως την στέγη για την οποία μιλάμε) τα οποία περιλαμβάνουν άνεμο,χιόνι, μόνιμα,κινητά. Δημιουργώ τα σενάρια ανάλυσης , όλα static και πιο συγκεκριμένα: άνεμος 0, άνεμος 90, άνεμος 180, άνεμος 270, χιόνι, και ένα static που έχει μόνιμα και κινητά. Τα τρέχω και στην συνέχεια πώς δημιουργώ τους συνδυασμούς φόρτισης απ'όλα? Με ενεργό το απλό static , μπαίνω στην καρτέλα των συνδυασμών και επιλέγω την εντολή "άνεμος-χιόνι" ? Δηλαδή όπως λέει το μανουαλ στην περίπτωση που θέλω να ενώσω σενάρια σεισμού και άνεμου-χιονιού ή πρέπει να γίνει χειροκίνητα? 4. Ενα ακόμα παράδειγμα: έστω ένα πατάρι μεταλλικό με δύο κύριες δοκούς ανά 4μ και εγκάρσιες διαδοκίδες ανά 1μ. Μια εσχάρα δοκών δηλαδή. Πρακτικά πώς είναι ασφαλέστερο να μοντελοποιούνται οι κόμβοι του? Όλοι αρθρωτοί?
 6. Νομίζω καλά το καταλαβαίνεις, γιατί και μένα μου πέρασε από το μυαλό ότι πιθανώς το κόλλημα να οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να αποδώσει σεισμό στην στέγη. Έκανα και μια πονηριά εκεί: όρισα ότι η μελέτη (παρότι όπως είπα την έφτιαξα από τυπικές κατασκευές) έχει δύο στάθμες μία στο 0 και μία στο +1.70 εκεί όπου είναι ο κορφιάς. Και έβαλα στις παραμέτρους της δυναμικής ότι ο σεισμός κατανέμεται στο +1.70. Όταν τρέχω το σενάριο υπολογίζει μάζες-ακαμψίες και κανονικότητα και μετά κολλάει στην ανάλυση..πιθανώς να μην μπορεί να κατανείμει σεισμό όπως λες..δεν θα έπρεπε όμως? εδιτ: δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς την χρήση των τυπικών κατασκευών (για το ερώτημα που μου κάνεις). μια ερώτηση σύντομη ακόμη: όταν πρωτοδημιουργείς ένα σενάριο ανάλυσης, μπαίνεις στο πεδίο "μέλη". Εκεί οι "πολλαπλασιαστές τιμών ιδιοτήτων γραμμικών μελών" παίρνουν διάφορες τιμές αναλόγως αν αναφερόμαστε σε μέλη από σκυρόδεμα ή μεταλλικά και επίσης αναλόγως αν λύνουμε με ΕΑΚ ή EC και λοιπά. Εκεί πρέπει να ορίσουμε εμείς τί θέλουμε (π.χ. σιδηρά με EC) ή παίρνει τιμές αυτόματα? π.χ. έστω ότι λύνω κατασκευή από σκυρόδεμα με EC. Φτιάχνω ένα σενάριο ec8 greek dynamic, πατάω "μέλη" και επιλέγω "σκυρόδεμα" και ενημερώνονται οι πολλαπλασιαστές ή θα πρέπει να ανοίγω το αναδυόμενο παράθυρο και να επιλέγω κανονισμό EC?
 7. Καλησπέρα. Έχει δοκιμάσει κανείς με το module των μεταλλικών να λύσει μεταλλική στέγη? Εννοώ μόνον την στέγη (δλδ χωρίς στύλους,πέδιλα, μηκίδες) και να την δημιουργήσει μέσα από το πεδίο των τυπικών κατασκευών? Έκανα το παραπάνω που περιγράφω και πείραξα όλους τους κόμβους (και της στέγης αλλά και αυτούς στους οποίους εδράζεται η στέγη) σε αρθρωτούς (dx,dy,dz =0 και ελεύθερες όλες οι στροφές). Η στέγη είναι δικτύωμα (αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό) και όπως είπα την δημιούργησα μέσα από τις τυπικές κατασκευές. Στο πεδίο των ελέγχων μοντέλου δεν παίρνω κανένα μήνυμα σφάλματος. Ακολούθως έβαλα φορτία (μόνιμα,κινητά,άνεμο, χιόνι κατά ec) τα οποία απ'ότι βλέπω αποδόθηκαν σωστά και στα μέλη. Στην ανάλυση έφτιαξα σενάρια για άνεμο και χιόνι (static αυτά τα δύο) και ένα για σεισμό (ec8 dynamic). Τα στατικά σενάρια τρέχουν κανονικά. Το σενάριο του σεισμού όχι, βγάζει μήνυμα σφάλματος. Υποψιάζεται κανείς κάτι? Ξέρω ότι είναι πολύ γενικό αυτό που ρωτάω. Αλλά δεδομένου ότι αυτή την περίοδο έχω χρόνο και ότι το πρόγραμμα καταλαβαίνω ότι έχει πολλές δυνατότητες πειραματίζομαι και το ψάχνω... κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
 8. Ο κάθε κλάδος της σκάλας είναι διερειστη πλάκα.στο ελεύθερο άκρο της εννοώ να μπει οπλισμός ,συνήθως από τσερκοπλεγμα, διατομής π όπως ο οπλισμός ελεύθερου άκρου στις παρειές των προβολων π.χ. με αυτό τον τρόπο είσαι πιο κοντά και στην όπλιση του μπετόν καλεντερ που για τις στριφογυριστες σκάλες προτείνει και συνδετήρες αν θυμάμαι καλά.
 9. Ένας τρόπος στήριξης του αμφιέρειστου κλάδου της σκάλας είναι επί τοιχίου το οποίο δεν είναι φέρον και δεν έχει μπει στο προσομοίωμα. Πολλές φορές μπορεί να είναι το τοιχίο υπογείου που συνεχίζει καθ' ύψος όσο χρειάζεται για να γίνει αυτή η στήριξη, και αν χρειαστεί μπορείς και άνοιγμα (παράθυρο) να κάνεις εντός του. Αλλά είπαμε δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο πρώτα απ'όλα λόγω των αρχιτεκτονικών απαιτήσεων που μπορεί να υπάρχουν.
 10. Αναμονές κατά την σκυροδέτηση ακόμα καλύτερα. Διπλή εσχάρα Φ10 διατομής Π ώστε να υπάρχει και επαρκές μήκος αγκύρωσης. Είναι λίγο μπελάς ο "αέρας" που πρέπει να αφεθεί στον ξυλότυπο ειδικά αν πρόκειται για σκάλα στριφογυριστή και η χάραξη της επίσης επί του ξυλοτύπου. Επίσης , δεν το έχω κάνει ποτέ με φέρον τοιχίο, θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει κανείς αν έχει ρίξει "κουστούμι" σκάλα-τοιχείο. Δεν είμαι υπέρ των σκυροδετήσεων πλάκας-υποστυλωμάτων μαζί, ωστόσο ακούω ότι ειδικά στην Αθήνα γίνεται συχνά.. Ωραία δουλειά πάντως Ηλία, ωραία όπλιση της σκάλας, διπλή εσχάρα, σωστή κάμψη των οπλισμών , θα προσέθετα μόνο, αν μου επιτρέπεις, οπλισμό ελευθέρων παρειών στα άκρα των κλάδων της σκάλας ένα τυπικό Φ10/15 ή Φ10/20. Γενικώς επειδή οι σιδεράδες γκρινιάζουν με το σιδέρωμα των κλιμακοστασίων, αρκετές φορές τους πρότεινα να την πληρωθούν "φατούρα" και όχι με το κιλό ώστε και η δουλειά τους να είναι πιο ποιοτική. Στο υπολογιστικό κομμάτι συμφωνώ με την άποψη ότι αν γίνεται η σκάλα ενδιαμέσως να στηριχθεί επί μη φέροντος τοιχίου (που δεν θα μπει στο προσομοίωμα) ώστε να μην κινδυνεύει να διεμβολίσει τοιχίο/στύλο είναι καλύτερα , ωστόσο δεν γίνεται πάντα αυτό και επίσης δέον είναι το κλιμακοστάσιο (χώρος οπής άρα κατεξοχήν χώρος μείωσης της ακαμψίας του φορέα) να περιβάλλεται από ισχυρά τοιχία. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε μετά από προσομοίωση μια τέτοια τυπική σκάλα τί εντατικά μεγέθη δίνει με την στήριξη της σε ένα τέτοιο δίμετρο τοιχίο. Υποψιάζομαι πως δεν θα είναι κάτι το σημαντικό. Κοντός στύλος σε κλιμακοστάσιο ("θέσει" κοντός) συνήθως δημιουργείται όταν κατασκευάζεται μεσοδόκαρο για να στηριχθεί πλατύσκαλο σκάλας σε υψόμετρο στο μέσον των δύο επιπέδων που γεφυρώνει. Εκεί ναι δημιουργείς κοντό στύλο/τοιχείο με χαμηλό ύψος άρα επίφοβο σε εκρηκτική διατμητική αστοχία. Εδώ ο "φόβος" είναι από πιθανό διεμβολισμό. Ξαναλέω για αυτά τα μεγέθη που βλέπω το θεωρώ ακραίο.
 11. Αν μιλάμε για τα συνήθη μεγέθη: πλάτος βαθμίδας 1-1,20 και ύψος ορόφου 3μ (περίπου) προσωπικά δεν θα με προβλημάτιζε. (καταλαβαίνω ότι ο προβληματισμός έγκειται στο ότι στην δεύτερη περίπτωση το τοιχίο κατά y μήκους 1,50 γίνεται υποστύλωμα μήκους 0,50μ). Πιο πολύ θα με "προβλημάτιζε" η σκάλα να σιδερωθεί με διπλή εσχάρα και η ψάθα της να έχει σωστό πάχος (τα συνήθη λάθη που κάνουν οι μάστορες). Στο κάτω-κάτω εάν σε εκείνο το σημείο που θα "καταργήσεις" το φέρον τοιχείο μήκους 1,50μ (και το κάνεις υποστύλωμα) δεν έχεις κάποιον αρχιτεκτονικό περιορισμό (πχ άνοιγμα) μπορείς κάλλιστα να κάνεις εάν το θέλεις για λόγους στήριξης της σκάλας ένα τοιχείο με εσχάρα και κρυφοκολωνάκια που θα αναπτύσσεται καθ'ύψος όσο η σκάλα και δεν βλέπω και ιδιαίτερο λόγο (αν μιλάμε για μια τυπική σκάλα σε διαστάσεις όπως προανέφερα) να μπει στο προσομοίωμα.
 12. georgegaleos είσαι αν μη τί άλλο εντυπωσιακός! ομολογώ πως αν μου έδειχνες την συζήτηση χωρίς τα nicks δεν θα μπορούσα να θυμηθώ ότι είχα κάνει εγώ το ερώτημα! για την διαγραφή από το μεεπ γνωρίζεις κάτι? και επίσης υπάρχει κάτι που να μην γνωρίζεις?????????😀😀😀
 13. Κάποιες ερωτήσεις, σόρρυ που θα είναι μακροσκελές το μήνυμα. Έχω ΜΕΚ Α από το 2010. Το 2015 μπήκα στο ΜΕΕΠ στην Α1 τάξη και το 2018 το ανανέωσα. Πρακτικά δεν το χρησιμοποίησα ποτέ, το πτυχίο κάθεται, ούτε έργο έχω πάρει ούτε τίποτα. Διάβασα στο φόρουμ ότι οι εργολήπτες πληρώνουν διπλό 55άρι ως συνδρομή στο ΤΕΕ ανά έτος. Ομολογώ δεν το ήξερα και μέχρι τώρα πλήρωνα στο ΤΕΕ το 55άρι ανά έτος που έχουμε από την εγγραφή μας. Ούτε είχα ενημερώσει το ΤΕΕ για το ΜΕΕΠ Α1 από το 2015 κι έπειτα. Θυμάμαι κι όλας χαρακτηριστικά ότι όταν πρωτογράφηκα στο ΜΕΕΠ είχα ρωτήσει επίμονα αν πέραν των παραβόλων εγγραφής και τυχόν αναθεωρήσεων , υπάρχει άλλου είδους συνδρομή or something που πρέπει να πληρώνω έχοντας ΜΕΕΠ και μου τόνιζαν κατηγορηματικά πως όχι και πως ακόμη και η εγγραφή σε σύνδεσμο εργοληπτών είναι προαιρετική.... Κούνια που με κούναγε κι εμένα κι αυτούς.. Ερωτήσεις: 1. Από πού απορρέει , εννοώ ποια νομοθεσία, αυτό το διπλό 55άρι ανά έτος? 2. Πώς ενημερώνει κανείς το ΤΕΕ ότι έχει ΜΕΕΠ? 3. Επειδή πρακτικά με δημόσια έργα δεν έχω ασχοληθεί και δεν το βλέπω να ασχολούμαι, σκέφτομαι να διαγραφώ από το ΜΕΕΠ. Πώς είναι αυτή η διαδικασία? Ποια τα δικαιολογητικά και υπάρχει κόστος? 4. Για να είμαι ειλικρινής ρωτάω ευθέως: αν διαγραφώ από ΜΕΕΠ να ενημερώσω το ΤΕΕ ότι υπήρξα σκιώδης 😀 εργολήπτης από 2015 έως 2019 ή το κάνω αβαβά? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
 14. Μάλλον και στις δύο περιπτώσεις έχεις κάνει ικανοτικό. Με τί q λύνεις σε κάθε περίπτωση? Λογικά λύνεις με φεσπα (δεν το γνωρίζω το πρόγραμμα), μήπως αλλάζεις κάτι στις παραμέτρους όπλισης με ec ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.