Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΕΝΑΚ εστιατορίου


zio7

Recommended Posts

Κάνω την ενεργειακή μελέτη σε προσθήκη ορόφου σε ισόγειο εστιατόριο. Η ενεργειακή μελέτη θα γίνει σε όλο το κτίριο γιατί είναι λειτουργικά εξαρτώμενο. Θα χωρίσω σε δύο ζώνες το κτίριο και στο υφιστάμενο θα λειτουργήσω με την λογική του ΠΕΑ ενώ στον όροφο θα προβλέψω εξαερισμό και κλιματισμό. Έχω τις εξής απορίες.

  1. Στην προσθήκη που θα γίνει εξαερισμός είμαι υποχρεωμένος να υπολογίσω την παροχή του νωπού αέρα από το πινακάκι 2.3. της ΤΟΤΕΕ 1? Δηλαδή έχω προσθήκη 168τ.μ. επί 17,50 = 2940m3/h η παροχή του νωπού αέρα?
  2. Είμαι υποχρεωμένος να τοποθετήσω εναλλάκτη με β.α. τουλάχιστον 50% και όχι απλούς ανεμιστήρες για να καλύψω την παραπάνω απαίτηση σε νωπό αέρα?
  3. Στον κλιματισμό θα εγκαταστήσει σύστημα VRV με καναλάτες μονάδες και αεραγωγούς, κοινό και για τους δύο ορόφους. Σαν σύστημα διανομής θα βάλω τους αεραγωγούς ή τις σωληνώσεις από την εξωτερική μονάδα μέχρι τις καναλάτες? Και αντίστοιχα θα επιλέξω σαν σύστημα εκπομπής fan coils ή στόμια?
  4. Στην ισχύ δικτύου διανομής αεραγωγών τι βάζω? Την συνολική ισχύ της εξωτερικής μονάδας ή την συνολική ισχύ επιμερισμένη ανά όροφο?
  5. Στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ στις ΚΚΜ τι θα συμπληρώσω? Την παροχή του ενναλάκτη χωρίς να κλικάρω ενεργό τμήμα θέρμανσης/ψύξης αλλά με ανάκτηση θερμότητας ή την παροχή των καναλάτων μονάδων χωρίς ανάκτηση θερμότητας?

Ευχαριστώ πολύ…

Link to comment
Share on other sites

1). Θα πρέπει να υπολογίσεις το σύστημα μηχανικού αερισμού-εξαερισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεις κατ' ελάχιστον τις απαιτήσεις του πίνακα 2.3. ανάλογα με τον/τους χώρο/χώρους. Με άλλα λόγια, άλλες απαιτήσεις θα έχουν οι κυρίως αίθουσες (17,50 [m3/h/m2]) και άλλες οι βοηθητικοί σου χώροι (6,00 [m3/h/m2]).

Αν τώρα εσύ υπολογίσεις ένα σύστημα με αρκετά μεγαλύτερη παροχή αλλά και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ, τότε ναι μεν θα απομειώσεις την παροχή (ανάλογα με τις χρήσεις), αλλά πιθανόν να έχεις πολύ μεγάλη ειδική ηλεκτρική ισχύ (E_vent), γιατί εκεί θα κάνεις χρήση της πραγματικής παροχής και όχι της μειωμένης. Και αυτό ίσως να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

 

2). <<Σε όλα τα νέα ή/και ριζικώς ανακαινιζόµενα κτήρια σύµφωνα µε τον Κ.Εν.Α.Κ. θα πρέπει να υπάρχει σύστηµα ανάκτησης θερμότητας µεταξύ του απορριπτόµενου στο εξωτερικό περιβάλλον αέρα και του προσαγόµενου νωπού αέρα>>.

 

3) και 4).. Υποθέτω πως στις καναλάτες δεν θα κάνεις ανάμειξη με νωπό, παρά μόνο ανακυκλοφορία του αέρα. Αν είναι έτσι τότε:

  • οι τερματικές σου μονάδες είναι οι εσωτερικές μονάδες (οι καναλάτες) των VRV, με βαθμό απόδοσης nem,t = 0,93/0,97 = 0,959 στην θέρμανση και σκέτο 0,93 στην ψύξη.
  • το δίκτυο είναι μόνο αυτό των σωληνώσεων του ψυκτικού υγρού με βαθμό απόδοσης 1 (παρόλο που έχεις δίκτυο διανομής από τις εξωτερικές προς πολλαπλές εσωτερικές και θεωρητικά θα μπορούσες να πεις πως πρέπει να κάνεις χρήση του πίνακα 4.11.)
  • το δίκτυο των αεραγωγών το αγνοείς στην καρτέλα θέρμανσης και ψύξης
  • από βοηθητικές, δεν θα έχεις τίποτα

5). Αν οι καναλάτες δεν κάνουν ανάμειξη με νωπό, τότε θα έχεις μόνο το σύστημα του τεχνητού αερισμού-εξαερισμού που υπολόγισες παραπάνω, με τον εναλλάκτη του. Οπότε η καρτέλα θα είναι κάπως έτσι:

  • F_h = a1 (m3/h)
  • R_h = 0 (100% νωπός)
  • Q_r_h = b1
  • F_c = a2 (m3/h)
  • R_c = 0 (100% νωπός)
  • Q_r_c = b2
  • τμήμα ύγρανσης ...δεν
  • H_r = 0
  • Φίλτρα ;;;
  • δεν κλικάρεις τα τμήματα θέρμανσης και ψύξης
  • E_Vent = η συνολική ισχύς των δύο ανεμιστήρων του εναλλάκτη δια την πραγματική παροχή
Συγγνώμη αλλά, στο υφιστάμενο δεν θα εγκατασταθεί ή τέλος πάντων δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αερισμού-εξαερισμού; Δεν μ' αρέσει αυτό. Τα είχα πει κι εδώ, παρόλο που η αναφορά ήταν μόνο σε ηλιοθερμικά. Τέλος πάντων.
Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

1. Όλη η προσθήκη είναι κύρια αίθουσα εκτός από περίπου 8τ.μ. που είναι WC, οπότε η παροχή αέρα θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πίνακα 2.3

 

2. Έπεισα τον ιδιοκτήτη να βάλει εναλλάκτη με β.α. 60% (είναι πολύ ακριβοί πάντως και ο Έλληνας δυστυχώς κοιτάει το τώρα και όχι το μέλλον)

 

3-4 και 5. Ο νωπός από τον εναλλάκτη θα πηγαίνει και στις καναλάτες (Ο ενναλάκτης εκτός από σύνδεση στις καναλάτες θα έχει και δικά του στόμια. Οπότε τι αλλάζει σε αυτή τη περίπτωση?

 

 

 

 

Συγγνώμη αλλά, στο υφιστάμενο δεν θα εγκατασταθεί ή τέλος πάντων δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αερισμού-εξαερισμού; Δεν μ' αρέσει αυτό. Τα είχα πει κι εδώ, παρόλο που η αναφορά ήταν μόνο σε ηλιοθερμικά. Τέλος πάντων.

 

Στο υφιστάμενο θα βάλει για κλιματισμό καινούργιο σύστημα VRV ενώ για εξαερισμό θα αφήσει το υφιστάμενο σύστημα με ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής.

 

Για το ΖΝΧ και για κάλυψη του 60% θέλουμε πάρα πολλά τετραγωνικά συλλέκτη τα οποία και δεν θα βάλει ο ιδιοκτήτης. Οπότε θα το δικαιολογήσω σαν χαμηλή απαίτηση σε ΖΝΧ σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1 και στην πράξη θα μπεί ένας κλασσικός ηλιακός θερμοσίφωνας με 3,5 τ.μ. επιφάνεια

Link to comment
Share on other sites

Με αυτά τα δεδομένα και για την ζώνη Νο2 (προσθήκη):

1). Παροχή = ((168- 8-)*17,50) + (8*6) = 2.800 + 48 = 2.848 [m3/h]

 

2). Υπάρχουν VAΜ με δυνατότητα ύγρανσης. Δες και στα pm σου.

 

3) και 4). Σε ότι αφορά το δίκτυο διανομής του ψυκτικού, προσωπικά τουλάχιστον, δεν θα έκανα καμία αλλαγή σε σχέση με το μήνυμα #4.

Θα συμπλήρωνα στην γραμμή των αεραγωγών τον χώρο διέλευσης και την ύπαρξη ή μη μόνωσης αυτών. Τα κελιά της ισχύος και του βαθμού απόδοσης, εδώ είναι απενεργοποιημένα.

Έχεις την περίπτωση συστήματος θέρμανσης-ψύξης με ΚΚΜ μόνο και που διαχειρίζεται νωπό αέρα κατά ένα ποσοστό. Οπότε πλέον οι τερματικές μονάδες είναι τα στόμια και όχι οι εσωτερικές των VRV. Σαν τερματικές μονάδες θα συμπλήρωνα «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» και σαν βαθμό απόδοσης θα έβαζα το 0, που από το λογισμικό θα μεταφραστεί σαν 100%.

Βοηθητικές μονάδες θεωρώ, όπως και πριν, πως δεν υπάρχουν. Με άλλα λόγια, θεωρώ πως η ισχύς των ανεμιστήρων των εσωτερικών μονάδων έχει συνυπολογισθεί στον υπολογισμό των COP και EER.

 

Στο 5). Εδώ πρέπει να πεις τι ακριβώς κάνεις. Π.χ. δεν νομίζω να περνάς τον βρώμικο αέρα από τα WC μέσα από τον εναλλάκτη. Δες αν θες κι αυτά: 

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια και ΚΚΜ σε τριτογενή τομέα.

 

 

 

Υ.Γ.: Μην παραξενευτείς αν στα αποτελέσματα δεις μηδενικές ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη. Είναι από τα "παλαβά" του προγράμματος, αλλά μην ανησυχείς.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ο εναλλάκτης θα μου καλύψει μόνο τις ανάγκες της αίθουσας. Για τα WC ή θα μπει απλός ανεμιστήρας ή δεν θα μπει τίποτα και στην ΜΕΑ θα μπει θεωρητικό σύστημα εξαερισμού.

 

Πρέπει να βάλω VAM με δυνατότητα ύγρανσης? pm δεν μου έχει έρθει

 

Άρα και στην περίπτωση που συνδέω τις καναλάτες μονάδες με το νωπό δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο. Απλά βάζω σαν τερματικές μονάδες "στόμια" (αν δεν έχουν δυνατότητα ύγρανσης τι ισχύει?) και φαντάζομαι ότι στη στήλη ΚΚΜ του προγράμματος τσεκάρω ότι έχει τμήμα θέρμανσης και ψύξης?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις και pm πλέον.

Την αναγκαιότητα ή όχι ύγρανσης θα την δεις από τη μελέτη κλιματισμού.

Αν ο εναλλάκτης δεν έχει τέτοια δυνατότητα, τότε δεν συμπληρώνεις τίποτα σχετικό στην καρτέλα του μηχανικού αερισμού, Αν έχει, τότε τσεκάρεις τα σχετικά και έχοντας επιλέξει το κουτάκι της ύγρανσης στην ενότητα "συστήματα" της θερμικής ζώνης πας και συμπληρώνεις τα σχετικά στην καρτέλα της ύγρανσης.

 

Ναι τσεκάρεις κελιά των τμημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

 

 

Την αναγκαιότητα ή όχι ύγρανσης θα την δεις από τη μελέτη κλιματισμού.

 

Δηλαδή?

 

 

 

Αν ο εναλλάκτης δεν έχει τέτοια δυνατότητα, τότε δεν συμπληρώνεις τίποτα σχετικό στην καρτέλα του μηχανικού αερισμού, 

 

εννοείς στην ΚΚΜ δεν βάζω ότι έχει ύγρανση

 

Στην ΚΚΜ συμπληρώνω τμήμα θέρμανσης, ψύξης, ανάκτηση θερμότητας σύμφωνα με τον β.α. του εναλλάκτη και την καταναλισκόμενη ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.