Μετάβαση στο περιεχόμενο

ανέγερση κατοικιων εν επαφη με περίφραξη διυλιστηρίου


Recommended Posts

ΣτΕ 1678/2015

[Μη νόμιμη οικοδομική άδεια για ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών πλησίον εγκαταστάσεων διυλιστηρίου χωρίς προηγούμενη συνεκτίμηση των σχετικών μελετών ασφαλείας]

 

Πρόεδρος: Αγγ. Θεοφιλοπούλου

Εισηγητής: Αντ. Ντέμσιας

 

 

Το Διοικητικό Εφετείο  έκρινε ότι η πολεοδομική υπηρεσία του εκκαλούντος όφειλε, πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης οικοδομικής άδειας, να σταθμίσει με αιτιολογημένη πράξη τους κινδύνους για το υπό ανέγερση συγκρότημα οικοδομών, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία σημαντικού αριθμού προσώπων. Συνεπώς, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια εκδόθηκε κατά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

Η προσβαλλόμενη πράξη επέτρεψε την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών, που, όπως έκανε δεκτό η εκκαλουμένη, βρίσκονται εντός των ζωνών, που, σύμφωνα με τις καταχωρηθείσες μελέτες ασφαλείας, επηρεάζονται από τις συνέπειες ενδεχόμενου μεγάλου ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της εφεσίβλητης.

Ενόψει του γεγονότος ότι η γειτνίαση του επίμαχου οικοπέδου με βιομηχανικές εγκαταστάσεις (δεξαμενές) της εφεσίβλητης είναι  προφανέστατη, προκύπτει ειδικότερη γνώση οργάνων του εκκαλούντος για την επικινδυνότητα εγκαταστάσεών της. Ο εκκαλών δήμος είχε υποχρέωση, κατά την έκδοση της προσβαλλομένης, να αναζητήσει και να συνεκτιμήσει τις προβλέψεις των μελετών ασφαλείας της εφεσίβλητης. Ενόψει αυτών, ορθά, αν και με εν μέρει άλλη αιτιολογία, έκρινε το Διοικητικό Εφετείο.

 

Βασικές σκέψεις

 

1. Επειδή, με την κρινόμενη έφεση, όπως αυτή συμπληρώθηκε με το Ε487/7.5.2007 δικόγραφο πρόσθετων λόγων, για την άσκηση της οποίας δεν απαιτείται κατά το νόμο η καταβολή παραβόλου, ζητείται η εξαφάνιση της 3002/2005 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως της ήδη εφεσίβλητης εταιρίας και ακυρώθηκε η 117/18.11.2004 άδεια οικοδομής, που εκδόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού (ήδη, Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου). Με την άδεια αυτή επετράπη η ανέγερση συγκροτήματος έξι τετραώροφων οικοδομών σε οικόπεδο στην επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου στην 5η συνοικία του Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού, η οποία έγινε με το π.δ. της 12.12.1985 «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης περιοχής του δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού …» (Δ΄ 4/20.1.1986), τα όρια της οποίας  εφάπτονται με την περίφραξη έκτασης, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις διυλιστηρίου με δεξαμενές και εγκαταστάσεις χημικής βιομηχανίας της εφεσίβλητης.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.