Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βελτιστοποίηση βιογραφικού - Συμβουλές για νέους Μηχανικούς


Stelios Sikiotis

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλη την κοινότητα μηχανικών..

 

  Ονομάζομαι Συκιώτης Στέλιος, 27 ετών και το προηγούμενο έτος αποφοίτησα από το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ως Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Ενεργειακού τομέα.

Με βάση τις παρούσες συνθήκες και εξελίξεις στον πολιτικό και αναπτυξιακό χώρο, ξέρουμε πως οι νέοι μηχανικοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εύρεση εργασίας, λόγω των αναγκών για μειώσεις των θέσεων εργασίας, των ανταγωνισμό και την έλλειψη βιομηχανικής ανάπτυξης. Όλες οι αγγελίες εύρεσης εργασίας σήμερα ζητούν έτη προϋπηρεσίας, αλλά πρέπει πρώτα να την αποκτήσω και δεν μου δίνεται η ευκαιρία.

 

  Οπότε παίρνω το θάρρος και απευθύνομαι στους ''παλιούς'', τους έμπειρους, τους ψαγμένους της κοινότητας, με την ελπίδα να με καθοδηγήσουν σαν ''μέντορες''.

Εμπιστεύομαι την κρίση σας και τα χρόνια εμπειρίας σας, όπως επίσης και στην καλή σας θέληση να βοηθήσετε την επόμενη γενιά να αποκτήσει καλές βάσεις στις απαραίτητες κινήσεις για την καριέρα τους, με θεμέλιο την ''κληρονομιά'' που μπορείτε να αφήσετε πίσω σας.

 

  Όσον αφορά εμένα, σας ενημερώνω πως λατρεύω το αντικείμενο, θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτό, και θα ήθελα να ανέβω και να πετύχω, γιατί για του λόγου του αληθές, είμαι και λίγο φιλόδοξος. :D

 

  Άρα μπαίνοντας στο ψητό για να μην κουράσω, θα ήθελα συμβουλές, όσον αφορά τυχόν βελτιστοποίηση του βιογραφικού, πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακά, χαρτιά, σεμινάρια, προγράμματα και ελιγμούς, καθώς και τυχόν δικαιολογητικά που μπορεί να χρειαστούν, η υπηρεσίες στις οποίες πρέπει να απευθυνθώ. Με λίγα λόγια θα ήθελα ένα έξυπνο tutorial, ένα πλάνο βημάτων που μπορώ να ακολουθήσω ώστε να πετύχω στο αντικείμενο, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε στο εξωτερικό.

 

  Είμαι ακόμα άπειρος στην αγορά εργασίας και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πλάνο πορείας, φοβούμενος την έλλειψη εμπειρίας μου. Ζητώ την βοήθειά σας λοιπόν, τις γνώσεις και την εμπειρία σας, για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου επαγγελματικά, και αν υπάρξει και η ευκαιρία, να εξελιχθώ..

 

Οποιαδήποτε σκέψη, ιδέα, συμβουλή ή πρόταση, καλοδεχούμενη και σεβαστή..

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..                     

Edited by Stelios Sikiotis
Link to comment
Share on other sites

Σου έκανα αλλαγή στο γενικό τίτλο του θέματος που είχες βάλει (Ζητούνται  συμβουλές).


 

Πέραν από τους κανόνες του φόρουμ που δεν επιτρέπουν γενικόλογους τίτλους, μπορείς να το εκλάβεις ως πρώτη συμβουλή για την βελτίωση κειμένων που θα σε αφορούν, οι τίτλοι ή οι επικεφαλίδες να μη είναι γενικές αλλά συγκεκριμένες.

 

Αν νομίζεις ότι θες πιο καλό τίτλο για το θέμα σου μπορείς να τον αλλάξεις μόνος σου.

 

Εδιτ

Καλώς όρισες και σου εύχομαι ολόψυχα να πάει καλά η καριέρα σου και ας έχεις μπροστά σου κι εσύ όπως οι περισσότεροι μια τεραστία ανηφόρα για ένα καλό ξεκίνημα.

Θα τα καταφέρεις επειδή το θες… 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την επισήμανση. Δεν το σκέφτηκα λόγω της κατηγορίας γενικής κουβέντας. Θα το έχω υπόψιν την επόμενη φορά.. ο τίτλος που έβαλες είναι μια χαρά by the way συμπλήρωσα κάτι ακόμα αν δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Ευχαριστώ επίσης για τις ευχές περί καριέρας.

Edited by Stelios Sikiotis
Link to comment
Share on other sites

...Δεν το σκέφτηκα λόγω της κατηγορίας γενικής κουβέντας. ...

Είδες… πρόβλημα.

Γενικής φύσης η ενότητα που διάλεξες (κουβέντα) γενικό και το θέμα που έβαλες… (ζητούνται συμβουλές). Οπότε έχουμε δημιουργική ασάφεια και ειλικρινά δεν νομίζω ότι είναι ότι πιο καλό.

 

Οπότε Στέλιο σιγά σιγά ερχόμαστε και στη δεύτερη συμβουλή.

Την γενική γνώση των σπουδών σου (δημιουργική ασάφεια) να την ειδικεύσεις σε κάτι που πρώτα απ όλα εσύ αγαπάς και θα ήθελες να κάνεις.

Η ειδίκευση είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της.

Και καλό είναι πέραν από την πρώτη σου αγάπη να φροντίσεις και μια δεύτερη (πλαν μπι)

Link to comment
Share on other sites

Παντως και εγω πηρα πτυχιο Στελιο και εχουν περασει 3 χρονια απο τοτε και ακομα ...δουλειες του ποδαριου μονο.Τωρα για να απαντησω μαλλον δεν ειμαι τοσο εμπειρος.Ωραιο θεμα απο την αποψη του τι οδους να ακολουθησει ενας νεος μηχανικος και που να εξειδικευτει στην αγορα της Ελλαδας.

Edited by Ανδρεας Ε
Link to comment
Share on other sites

Ας πούμε ως μηχανολόγος θέλει να εξειδικευτεί σε κλιματισμό για εγκαταστάσεις κτιρίων (1η αγάπη) ας έχει και μια δεύτερη πχ σχεδιασμός καλούπια ή κάτι άλλο αν δεν προχωρήσει η πρώτη.

 

 

(ανδρέα έχεις κι εσύ σχέση με το επάγγελμα? αν ναι βάλε ειδικότητα σου σε παρακαλώ)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Την γενική γνώση των σπουδών σου (δημιουργική ασάφεια) να την ειδικεύσεις σε κάτι που πρώτα απ όλα εσύ αγαπάς και θα ήθελες να κάνεις.

Έχεις δίκιο. παρέλειψα να αναφέρω ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με την βιομηχανία. Είτε φύσεως μαζικής παραγωγής, είτε ενεργειακής φύσεως. Όμως αυτά που δεν ξέρω είναι ποιες κατευθύνσεις έχουν ζήτηση και ευκαιρίες πλέον. Αυτό χρειάζεται πείρα και συμβουλές από ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στον χώρο και βλέπουν-προβλέπουν τις εξελίξεις. Σίγουρα υπάρχουν αναλογίες τύπου ζήτηση-θέσεις, αμοιβής-εργατικών ωρών, σταθερότητας - περαιτέρω εξειδίκευσης.

 

Παραδείγματος χάριν έστω ότι διαλέγω δημόσια έργα. Αν δεν υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης την πατάω. Άλλο παράδειγμα, έστω ότι διαλέγω βιομηχανία με αντικείμενο τα Solar Power Plants. μπορεί να υπάρξει τυχόν εξειδίκευση (π.χ. να με στείλει η εταιρία σε ένα έργο στο εξωτερικό για ένα διάστημα και ή να μείνω εκεί, ή να γυρίσω πίσω έχοντας και στις 2 περιπτώσεις μεγαλύτερη εξέλιξη και εξειδίκευση)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχουν συμβουλές σε τετοια θέματα. Αν υπήρχε κατι πολυ συγκεκριμενο που θα έπρεπε να κανει κανεις να εισαι σίγουρος οτι θα το έκαναν όλοι.

Πχ θελεις βιομηχανία; Δες αγγελίες ανάλογες τι ζητανε (περα απο προϋπηρεσία) και κινήσου αναλογα. Μπες στις σελίδες εταιρειών και στέλνε βιογραφικά. Κινητοποίησε γνωστούς και άγνωστους. Μάθε τουλαχιστον κάποιο λογισμικό καλα στην περιπτωση βιομηχανίας autocad και inventor οπωσδήποτε.. Στην περιπτωση σου αυτα μπορεις να προβάλλεις. Κατι αλλο δεν υπαρχει δυστυχώς

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος τρόπος τουλάχιστον για την προϋπηρεσία; Τρώμε χυλόπιτες από παντού επειδή δεν έχουμε προϋπηρεσία, μα αν κάποιος δεν μας την παρέχει τότε τι να κάνουμε; Να δέσουμε μια θηλιά στο λαιμό μας για τόσα χρόνια που φάγαμε τσάμπα; Κάποιο voucher μηχανικών; Κάποιο κρατικό πρόγραμμα απασχόλησης; Κάποιος να μας δεχτεί έστω και τσάμπα να έχουμε τουλάχιστον αυτήν την προϋπηρεσία; Δεν μπορεί, κάποιος οργανισμός θα υπάρχει να απευθυνθούμε. Στο κάτω κάτω ευκαιρία στο επάγγελμα θέλουμε κι εμείς. Δεν μπορεί να μας δίνουν ένα πτυχίο και να μας αμολάνε στην ευχή του θεού.

Link to comment
Share on other sites

Οπως ακριβως το ειπες.

Σου δινουν ενα χαρτι και σε αμολανε στην ευχη του Θεου. Ο καθενας μετα βρισκει τον δρομο του.

 

Καλως ή κακως, αυτη την στιγμη το μονο διαπραγμευτικο χαρτι που εχεις ειναι ενα : ΤΑ ΝΙΑΤΑ σου.

 

Kαλη επιτυχια και να ξερεις οτι αν δεν εχεις απο πισω καποιον να σπρωξει ή να βοηθησει (μπαμπα, παππου, θειο, θεια) θα φας πολυ σκατο και θα σκυψεις το κεφαλι αρκετες φορες. Απο εσενα εξαρταται και μονο το αν θα πετυχεις ή οχι.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.