Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουτοπία.


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Καλά τα λέει ο Βασιλικός, δυστυχώς τον έχουν προλάβει και έχουν βρει τρόπο να εξουδετερώνονται τέτοιοι "αιρετικοί". Είναι ο συνδιασμός ενός κομματικού στρατού σε μία "αντιπροσωπευτική δημοκρατία" με καναλαρχες στο παρασκηνιο να δίνουν εντολές. Έτσι κλειδώνονται όλες οι ουτοπικές βλέψεις και μας απομένει η αφρικανική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Link to comment
Share on other sites

Μην τα βλέπετε τα πράγματα ανταγωνιστικά. Δεν νομίζω ότι ο Βασιλικός προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες της γενιάς του και της μετέπειτα γενιάς στους νέους. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Επίσης, αυτό που γράφει περί ουτοπίας ή οράματος είναι διαχρονικό και δεν αφορά τη γενιά του, τη γενιά μου, τη γενιά σου.

Εντέλει, θεωρώ ότι είναι λάθος να μπούμε στη λογική να ψάχνουμε το ποιος φταίει. Θυμίζει λίγο την κυβέρνηση που για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος όμως και η νεολαία και όλοι θεωρώ ότι ζητούν λύσεις, προτάσεις, οράματα και ουτοπίες.

Αν η γενιά του είχε σαν όραμα να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία στην χώρα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη για να μην πεινάει (στην κυριολεξία) κανένας και να στεγαστούν όλοι οι άνθρωποι, οράματα που τα πραγματοποίησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, εμείς οι σημερινοί νέοι τι οράματα έχουμε; Ποια είναι η ουτοπία μας; Το χρήμα όπως ειπώθηκε έχει θεοποιηθεί και έχει γίνει αυτοσκοπός και όχι μέσο, το ατομικό έχει υπερισχύσει του συλλογικού. Ακόμα και αν οι πατεράδες μας έκαναν πολλά στραβά και μας κληρονόμησαν μια άδικη κοινωνία και ένα αντιδημοκρατικό σε κάποιο βαθμό καθεστώς πρέπει εμείς να τα ισοπεδώσουμε όλα; Δεν πρέπει να ψάχνουμε πώς να βελτιώσουμε τα στραβά αναγνωρίζοντας παράλληλα τα ορθά; Δεν πρέπει να θέτουμε ψηλά τον πήχη διεκδικώντας την ουτοπία και από εκεί και πέρα ό,τι πετύχουμε;

Θεωρώ ότι έχει μεγάλο δίκαιο σ' αυτό, ότι δηλαδή σε κάθε γενιά απαιτείται ένα όραμα που σήμερα δεν βλέπω να υπάρχει. Οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να εμπνεύσουν τους νεότερους και οι νεότεροι δεν έχουν τους ηγέτες που θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα πνοή.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι...Κάθε νέος ακόμα και "υπό την βέργα του δασκάλου" σκέφτεται,οραματίζεται και απαιτεί αλλά αυτά συνήθως σταματάνε μόλις "βολευτούν" και εν μέρει είναι δικαιολογημένοι.Το μόνο που μένει είναι ο κλασικός "ωχαδερφισμός".Δηλώνω απαισιόδοξος μιας και δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί,και δεν εννοώ το αν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε περισσότερα φράγκα στις τσέπες μας, αλλά για φαινόμενα όπως η φτώχεια,ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός,τάσεις για εξουσία και ότι αυτό συνεπάγεται (πόλεμοι,υλισμός κτλ)..Ίσως και να αποτελεί μία ουτοπία.

Link to comment
Share on other sites

Να πώ και γω τώρα κάτι φαινομενικά άκυρο.. είναι τόσος μικρός ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου (80 χρόνια) που κάθε φορά επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και κάθε φορά ΔΕΝ διδασκόμαστε απο τις αποτυχίες μας. Ο άνθρωπος υπάρχει δεκάδες χιλιάδες χρόνια και λύσεις υπάρχουν δεν είναι ανάγκη να εφευρίσκουμε συνεχώς τον τροχό αλλά δυστυχώς αυτό κάνουμε. Όπως λένε και οι Αμερικάνοι "if something works dont fix it". Εμείς ενεργούμε πάντα σαν μωρά παιδιά.

Link to comment
Share on other sites

@ panos

 

Απλά... πρέπει να πατήσουμε σε πλάτες νάνων για να γίνουμε γίγαντες (ή σε πλάτες γιγάντων για να ...ψηλώσουμε κι άλλο!). Έτσι μπορούμε να να εκμεταλευτούμε τον χρόνο ως ανθρωπότητα και όχι ως άνθρωποι. Οι λύσεις συνήθως "δεν βολεύουν" :roll: ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.