Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβλημα χαμηλης Τασης


evan2k

Recommended Posts

Καλημέρα και Χρονια πολλα,

Σε Νοτιο προαστιο εχουμε γενικως προβλημα χαμηλης τασης της ΔΕΗ. Αρχιζει το πρωι στα 235 Volt κατα το απογευμα πεφτει στα 215. Σε μερες εορτων ή κακων καιρικων συνθηκων (αιρ-κοντισιον που δουλευουν στη Θερμανση η ψυξη),  λογω μεγαλης ζητησης η ταση πεφτει κατω απο τα 200 Volt (καποια στιγμη την ειδα στα 190). Ο επιτηρητης τασης που εχω εγκαταστησει με 15% αποκλιση ριχνει το ρευμα, ενω χτες πρωτοχρονια το εριχνε ακομα και σε 18% αποκλιση. Η ΔΕΗ από παραπονα που εκανα περυσι, ηρθε και εκανε καποιες βελτιώσεις ( εδωσε από ότι μου ειπαν 7 Volt παραπανω, αλλα δεν μπορουσαν να κανουν κατι καλυτερο), αλλα περιμένω καθότι στη περιοχη βλεπω νεες οικοδομες το πρόβλημα να χειροτερεύσει.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξης:

α) Εκτος από παρακαλια και παραπονα στη ΔΕΗ μπορώ να κανω κατι αλλο; Θα μπορουσε καποιος να με διαφωτίσει τεχνικα πιο είναι το πρόβλημα και εάν η λυση το προβλήματος εχει μεγαλο κοστος για τη ΔΕΗ;  

β) Σε ποια ρυθμιση πρεπει να είναι ο επιτηρητής πρακτικα για να είμαι ας πουμε σιγουρος ότι δεν θα προκαλεσει ζημια στις συσκευες μου. (η hager μου ειχε πει για 12%, αλλα αν το κανω αυτό θα εχω διακοπες κάθε μερα).

γ) Υπαρχει κατι άλλο που μπορω να κανω; 

Ευχαριστω

Edited by evan2k
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για λινκς, είναι αρκετά διαφωτιστικά. Σίγουρα αρκετές ήμερες τον χρόνο η ταση στη περιοχη μου είναι εκτος των προδιαγραφών που αναφερει το προτυπο ΕΝ 50160 για πολλες ωρες, ενώ τις περισσοτερες μερες είναι οριακοτατα μεσα στη επιτρεπτή διακυμανση που αναφέρει. Ισως και η επενδυση που απαιτείται από την πλευρα της ΔΕΗ για να φτιαχτει το πρόβλημα να μην δικαιολογείται, αντιλαμβανόμενος και την κατασταση της εταιρειας. Αυτό σημαινει ειτε ότι θα μεγαλώσω την αποκλιση του επιτηρητή στα 20% για να μην κόβεται το ρευμα (παίρνοντας το ρίσκο της βλάβης κάποιων συσκευών), ειτε θα μενω για αρκετές ωρες κάποιες μερες χωρίς ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

γ) Υπαρχει κατι άλλο που μπορω να κανω; 

 

Υπάρχει μία λύση που μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνιμα η οποία όμως είναι αρκετά ακριβή τουλάχιστον ως αρχικό κόστος.

Θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας το οποίο θα μένει συνδεδεμένο με το δίκτυο όσο η τάση είναι εντός των ορίων που έχουν ορισθεί και παράλληλα θα αποθηκεύει ενέργεια σε μία συστοιχία συσσωρευτών κατάλληλου τύπου (βαθιάς εκφόρτισης και μεγάλης διάρκειας ζωής).

 

Όταν η τάση του δικτύου βρεθεί εκτός των ορισμένων προδιαγραφών, το σύστημα αποκόπτεται αυτόματα από το δίκτυο και τροφοδοτεί τις καταναλώσεις με ενέργεια από τους συσσωρευτές του. Όταν η τάση ανακάμψει εντός των ορίων το σύστημα συνδέεται και πάλι αυτόματα.

Η όλη διαδικασία γίνεται συγχρονισμένα με το δίκτυο και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται μέσα στην ημέρα ενώ κατά την μεταγωγή δεν δημιουργείται πρόβλημα στις συσκευές γιατί αυτή γίνεται ταχύτατα και η μέγιστη διάλειψη δεν ξεπερνά τα 20ms.

Η λειτουργία μοιάζει με αυτήν ενός line interactive UPS μόνο που η διαστασιολόγηση του συστήματος είναι ευέλικτη και γίνεται βάσει της ισχύος και της κατανάλωσης που πρέπει να καλυφθεί.

 

Ταυτόχρονα ή μετά την αρχική εγκατάσταση και εφόσον το επιτρέπει η διαμόρφωση του σπιτιού (π.χ. μονοκατοικία με κατάλληλες επιφάνειες), το σύστημα θα μπορούσε να συνδυαστεί με φωτοβολταϊκά και εκτός από αδιάλειπτη παροχή ενέργειας θα επιτυγχάνει και εξοικονόμηση σε κάποιο ποσοστό.

 

Επίσης, πάλι ανάλογα με την δομή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε αρχικά να καλύπτει μόνο ένα μέρος των ηλεκτρικών φορτίων (ενδεχομένως αυτά που θεωρούμε "ευαίσθητα" στις πτώσεις τάσης) ώστε να κρατηθεί το αρχικό κόστος του σε χαμηλότερα επίπεδα με δυνατότητα να επεκταθεί για μεγαλύτερη ισχύ ή/και κατανάλωση αργότερα.

 

Το κόστος μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο ειδικά αν θα θέλαμε ένα τριφασικό σύστημα αλλά σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά μιλάμε πλέον για μία επένδυση η οποία θα πρέπει να μελετηθεί τεχνικοικονομικά για ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον 10 ή 15 ετών για να μπορούμε να κρίνουμε με βεβαιότητα.

Link to comment
Share on other sites

άμα είναι να δώσει αρκετά χιλιάρικα και να δίνει ες αεί για μπαταρίες μπορεί να δώσει 500-1000 και αγοράζει ένα σταθεροποιητή τάσης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.