Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπαιτιότητα της ΔΕΗ για υπέρταση και υπόταση


Recommended Posts

Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα...

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13098&subid=2&tag=8777&pubid=3420798

 

Από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη περίπτωση οικιακού καταναλωτή, όπου η ΔΕΗ υποχρεώνεται σε αποζημίωση.

 

Δεν ξέρω από Αθήνα, αλλά νομίζω ότι η Κυψέλη έχει το σύστημα της άμεσης γείωσης και όχι της ουδετερογείωσης.

 

Αν συνέβαινε αυτό (δηλ. η διακοπή ουδετέρου) σε δίκτυα με ουδετερογείωση και αν θεωρήσουμε ότι οι οικιακές γειώσεις είναι καλές (όχι άριστες, απλώς καλές), πιστεύετε ότι θα προκαλούνταν τάση (όπως λέει το άρθρο) 320 V και θα καιγόνταν τα μηχανήματα; Αποψή μου είναι πως θα ήταν λιγότερο πιθανό.

 

Πάντως η ΔΕΗ φταίει σίγουρα σε περιπτώσεις υπότασης, π.χ. να δίνει 140-150 V με αποτέλεσμα να τραβάνε κάποιες συσκευές περισσότερα αμπέρ και να καίγονται.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο ερώτημα Κώστα!

Εσύ λες, αν κατάλαβα καλά, πως αφού ο ουδέτερος και η γείωση "ενώνονται" στο μετρητή (ουδετερογείωση) και δεδομένου ότι έχουμε καλή γείωση, τότε ακόμα κι αν κοπεί ο ουδέτερος στο δίκτυο εμείς συνεχίζουμε να τον έχουμε γειωμένο από την ουδετερογείωση άρα γιατί να μας εμφανιστεί πολική τάση ? Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από το σημείο που έχει κοπεί ο ουδέτερο στο δίκτυο. Δηλαδή αν έχει κοπεί σε κάποια κολώνα κοντά στο σπίτι αλλά υπάρχει στο υπόλοιπο τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ, πιθανόν να μην εμφανιστεί μεγάλη τάση. Αν έχει κοπεί όμως από το μετασχηματιστή ή σε μεγάλη έκταση τότε προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι εμπίπτει στην ίδια λογική που η ΔΕΗ γειώνει τον ουδέτερο κάθε 100-150m.

Link to comment
Share on other sites

το σκεπτικό της απόφασης (σε Β βαθμό), όπως αυτό περιγράφεται:

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1010156&lngDtrID=244

 

> επειδή λόγω διακοπής ρεύματος, που προκλήθηκε από αμελή συντήρηση του δικτύου, > καταστράφηκε η οικοσκευή της.

 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όσο αφορά την αντιμετώπιση της ΔΕΗ (και γενικά ΟΚΩ) η οποία μέχρι σήμερα, δεν υποχρεωνόταν να καταβάλει αποζημειώσεις, αλλά αντίθετα εγκαθηστά δίκτυα όπου θέλει χωρίς έλεγχο από άλλο φορέα.

 

Το θέμα της ευθύνης του κυρίου του έργου από πλημελή συντήρηση, είναι κάτι που μάλλον θα το πληρώνει αρκετό καιρό η ΔΕΗ (και οι καταναλωτές μην γελιώμαστε), αν δεν αρχίσει να κάνει προληπτικούς ελέγχους. (ιδιαίτερα στα νησιά και στο μη-διασυνδεδεμένο δίκτυο, το υφιστάμενο δίκτυο είναι για γέλια).

 

Μπράβο στον καταναλωτή που πήγε στα δικαστήρια και κέρδισε το νόμιμο (οξύμωρο) και την αξιοπρέπειά του σαν πελάτης.

Link to comment
Share on other sites

εγκαθηστά δίκτυα όπου θέλει χωρίς έλεγχο από άλλο φορέα.

Κακά τα ψέματα. Ποιός ξέρει καλύτερα το ρεύμα στην Ελλάδα από την ΔΕΗ; Αλλο εάν εσωτερικά χρειάζεται (όπως εξάλλου όλοι μας) καλύτερη οργάνωση...

 

 

 

 

Πάντως, σχετικά με το σκεπτικό προκύπτει ένα ερώτημα: Πώς τεκμαίρεται ότι:

1. διακόπηκε ο ουδέτερος

2. ότι η διακοπή ήταν αποτέλεσμα αμέλειας (και όχι π.χ. καταστροφής από τρίτο μέρος που έσκαβε για να περάσει οτπικές ίνες που είναι της μόδας)

 

Απάντηση: Τεκμαίρεται, μόνο, εάν το σύστημα είναι άμεσης γείωσης. Σωστά; Ή εάν υπήρχε "εσωτερική" πληροφόρηση, κοινώς καρφωτή, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να το αποδείξει ο καταναλωτής και να το δεχτεί το δικαστήριο. Δεν ξέρω, λέω... Και αν ήταν έτσι, γιατί κάηκαν μόνο οι συσκευές της συγκεκριμένης παθούσας;

 

 

Για το θέμα της υπότασης, συμφωνείτε Georges και lefterism ; Δεν είναι πιο ξεκάθαρη η υπαιτιότητα της ΔΕΗ; Αλλά και πάλι πώς το αποδεικνύεις ότι είχε υπόταση για π.χ. μισό λεπτό ;

Link to comment
Share on other sites

Η ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος είναι ευθύνη της ΔΕΗ. Τελεία και παύλα. Πολύ σωστά έπραξε το δικαστήριο λοιπόν. Για την υπόταση έχω να σας πω από προσωπική εμπειρία και μάλιστα πολύ πρόσφατη το εξής. Καθ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά και πιο πριν, έβλεπα ότι το router μου έκανε συνεχώς reset. Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε ο provider με αυτά τα κινέζικα router που δίνουν. Κάποια στιγμή μέτρησα την τάση στις πρίζες και τι να δω, μια τάση από 180 - 190V και που και που έφτανε τα 205-206V. Πήρα τη ΔΕΗ, ήρθε ένα συνεργείο μέτρησε και απλά με άλλαξε φάση (έχω μονοφασική παροχή). Αν όμως είχε καεί καμιά συσκευή τι θα γινόταν ? Φαντάζομαι ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές δούλευαν στα όρια αντοχής τους.

 

Τώρα το να αποδείξεις ότι υπήρξε υπόταση για ένα μικρό χρονικό διάστημα αυτό εκτιμω ότι μάλλον είναι πολύ δύσκολο, ειδικά εφόσον το φαινόμενο δεν είναι μόνιμο. Εκτός αν είσαι σε πολυκατοικία και υπάρχουν και άλλοι που πάθουν ζημιές. Αν είσαι μόνος σου μάλλον δεν έχεις ελπίδα διότι θα σου πει η ΔΕΗ "καλά ο δίπλα που παίρνει από την ίδια γραμμή γιατί δεν έπαθε τίποτα ? " και άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας μετά.

Τώρα για την υπόθεση της συγκεκριμένης παθούσας δε μπορούμε να ξέρουμε πως ακριβώς απέδειξε ότι έφταιγε η ΔΕΗ. Εκτιμώ ότι θα κατατέθηκαν πρόσθετα στοιχεία που δεν τα γνωρίζουμε. Πιθανόν επίσης η βλάβη της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο να είχε καταγραφεί. Δηλαδή να ήταν εκτεταμένη και όχι κάτι που έγινε στιγμιαία. π.χ. η απώλεια ουδετέρου δεν μπορεί να την αποκρύψουν διότι είναι σοβαρή βλάβη, γίνεται διακοπή, καταγράφεται, την ξέρουν αρκετοί.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν συνάδελφοι,

 

σε ότι αφορά την διακοπή ουδετέρου στο δίκτυο ΔΕΗ, παραθέτω παρακάτω ένα σχήμα. Αν υποθέσουμε ότι η γείωση του ουδετέρου της ΔΕΗ είναι κοντά στην οικία, και ο ουδέτερος διακοπεί σε κάποια κολόνα κοντά στην οικία (σενάριο), πιστεύετε ότι θα εμφανιστεί τελικά πολική τάση στην εγκατάσταση ?

Θεωρούμε πως έχουμε μια καλή γείωση και φυσικά σύστημα ουδετερογείωσης.

 

oudeteros.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ο αγωγός της γείωσης του σπιτιού θα παίξει το ρόλο του ουδετέρου, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα. Κανονικά δεν βλέπω πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ Κώστα. Για την ακρίβεια επειδή ο ουδέτερος γειώνεται στο ρολόι, και επειδή έτσι κι αλλιώς είναι γειωμένος και στο δίκτυο δεν νομίζω να είχαμε πρόβλημα εφόσον βέβαια η γείωση του ουδετέρου της ΔΕΗ είναι κάπου κοντά. Έχω όμως την αίσθηση ότι θα άρχισε να εμφανίζεται πρόβλημα αν η τελευταία γείωση του ουδετέρου της ΔΕΗ ήταν μακριά από το σπίτι. Προφανώς η ΔΕΗ γειώνει τακτικά τον ουδέτερο, ανά 100-200 μέτρα αν δεν κάνω λάθος. Στο παράδειγμά μας, εκτιμώ ότι μάλλον λόγω της αντίστασης του εδάφους, αν η γείωση ουδετέρου της ΔΕΗ ήταν μακριά μάλλον θα είχαμε πρόβλημα. Ισως λόγω της αντίστασης του εδάφους που θα μεσολαβούσε όπου θα ήταν σαν να είχαμε μια εμπέδηση συνδεδεμένη εν σειρά στον ουδέτερο ? Δεν ξέρω, μπορεί να μην ισχύει και τίποτα.

Υποθέτουμε πάντα πως έχουμε καλή γείωση.

Link to comment
Share on other sites

εφόσον το δικαστήριο έθεσε θέμα "αμελής συντήρησης του δικτύου" πρέπει και η ΔΕΗ να αποδείξει ότι έχει προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση, δεν είναι μόνο το θέμα της τεκμηρίωσης της κάθε βλάβης από την πλευρά του παθόν...

Link to comment
Share on other sites

Το δικαστήριο δεν θέτει θέματα. Οι διάδικοι θέτουν τα επιχειρήματά τους και το δικαστήριο αποφαίνεται.

Πιστεύει κανείς ότι θα είχε πρόβλημα η ΔΕΗ να αποδείξει ότι εκτελεί την προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση; Δυστυχώς ή ευτυχώς, προς το παρόν, δεν χρειάζεται η ΔΕΗ να αποδείξει ότι δεν φταίε η ίδια, αλλά ο παθών να αποδείξει ότι φταίει η ΔΕΗ.

 

Σκεφτείτε να χρειαζόνταν να αποδείξει η ΔΕΗ ότι δεν φταίει ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.