Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτροδότηση κατοικίας με γεννήτρια και μπαταρίες


Recommended Posts

Καλημέρα

Έχω ένα σπίτι στο χωριό και δεν έχει ρεύμα.Η πλησιέστερη κολόνα της ΔΕΗ είναι 300μ και μου ζητάνε 15.000 ευρώ να επεκτείνουν το δίκτυο μέχρι το σπίτι μου,και δεν είμαι διατεθειμένος να τα δώσω.Μέχρι τώρα έκανα τη δουλειά μου με μια γεννήτρια 1KVA.Τη βάζω στην αποθήκη,και από εκεί έχω τραβήξει μια μπαλαντέζα και πάνω σε αυτή συνδέω 2 λάμπες και την τηλεόραση,και στο πολύμπριζο φορτίζω κινητά και το φορητό Η/Υ μου.Το μειονέκτημα είναι ότι το βράδυ το υπόλοιπο σπίτι δεν έχει ρεύμα.Έτσι σκέφτηκα να φέρω έναν ηλεκτρολόγο να μου φτιάξει μια εγκατάσταση,και να κάνω το εξής.Η γεννήτρια να φορτίζει μία μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης,και μέσω inverter καθαρού ημιτονίου να δίνω ρεύμα το βράδυ στο σπίτι.Βασικά με ενδιαφέρει να μπορώ να ανάψω ένα φως,να έχω κάποιο κινητό να φορτίζει και για λίγη ώρα τον Η/Υ.Δε θα λειτουργήσει ούτε τηλεόραση το βράδυ ούτε τίποτε άλλο.Ψυγείο έτσι και αλλιώς έχω με γκάζι,κουζίνα δε χρειάζεται,οπότε μόνο φωτισμός.Επίσης να τονίσω ότι το σπίτι το χρησιμοποιώ μόνο το χειμώνα για λίγες ημέρες που πάω για τις ελιές,και σε κάποιες περιπτώσεις το καλοκαίρι που πάω για 2-3 ημέρες.Γίνεται αυτό που σκέφτηκα;Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και δεν ξέρω.Παλιά ο πατέρας μου ειχε φτιάξει εγκατάσταση με αυτοσχέδια γεννήτρια,ένα μοτέρ που με ιμάντα έδινε κίνηση σε ένα δυναμό αυτοκινήτου,γέμιζε μια μπαταρία αυτοκινήτου και έδινε φως σε 12v λαμπάκια.Αλλά δε θέλω κάτι τέτοιο πλέον.Δυστυχώς ο πατέρας μου που ήταν ηλεκτρολόγος,ναυτικός,"έφυγε" και πρέπει να βρω μόνος μου τη λύση...

 

Επίσης τι καλώδιο να πάρω για την εγκατάσταση;Έχω βρει ηλεκτρολόγο στο χωριό να κάνει την εγκατάσταση αλλά τα υλικά θέλω να τα πάρω εγώ.Τι προτείνετε;Επίσης και τι ασφάλειες.Αυτός μου είχε πει για 3x10A

Edited by Stathis Panagiotopoulos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σκέφτεσαι βεβαίως και είναι εφικτό ως αρχή λειτουργίας. Υπάρχουν ήδη πολλά σπίτια που ηλεκτροδοτούνται με αυτόν τον τρόπο.

Όμως, είναι σημαντικό να γίνει προσεκτική επιλογή του εξοπλισμού (βάσει των αναγκών και της χρήσης) και εν συνεχεία εγκατάσταση και ρύθμιση ώστε το σύστημα να είναι αποδοτικό και αξιόπιστο για πολλά χρόνια.

Κατ΄αρχήν προτείνω να διαχωρίσεις την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού από το σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης ως θέματα.

 

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει από ηλεκτρολόγο και να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας ανεξάρτητα από το που θα προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια (γεννήτρια, ΔΕΗ, inverter ή συνδυασμός). Το 3x10 που λέει ο ηλεκτρολόγος αναφέρεται μάλλον σε διατομή καλωδίου. Η άποψή μου είναι ότι εφόσον τον εμπιστεύεσαι ως άνθρωπο και επαγγελματία ζήτησε του προσφορά για όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση συνολικά.

 

Το σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης θα πρέπει να έχει ως "καρδιά" έναν ποιοτικό inverter-charger και μία συστοιχία μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης, όπως σωστά αναφέρεις.

Ο inverter-charger εννοείται ότι θα πρέπει να είναι καθαρού ημιτόνου, να περιέχει ενσωματωμένο μεταγωγικό διακόπτη και θα πρότεινα να είναι επεκτάσιμος ώστε αν χρειαστεί στο μέλλον μεγαλύτερη ισχύ από το σύστημα να μπορείς να επεκτείνεις απλώς προσθέτοντας εξοπλισμό. Ένα μηχάνημα στο 1 - 1,5kW είναι επαρκές για όλα τα απαραίτητα (φωτισμός με λαμπτήρες LED - TV / PC / φορτιστές κινητών - ψυγείο Α++ - μικροσυσκευές).

Η επιλογή των μπαταριών είναι εξίσου σημαντική και εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία (χρήση μέχρι 70 - 80 ημέρες / έτος) θα πρότεινα μπαταρίες ανοιχτού τύπου με αντοχή τουλάχιστον 800 - 1000 κύκλων σε βάθος εκφόρτισης 50%. Η χωρητικότητα θα πρέπει να είναι ανάλογη και τουλάχιστον διπλάσια της κατανάλωσης που θέλουμε να κάνουμε αλλά εκτιμώ ότι για την χρήση που αναφέρεις δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 6 - 7kWh.

Επίσης, προτείνω το σύστημα να λειτουργεί στα 24V για χαμηλές απώλειες ακόμη και σε ενδεχόμενη επέκταση.

 

Η γεννήτρια του 1kVA που έχεις είναι μάλλον αρκετά μικρή και ασταθής για να συνεργαστεί σωστά με έναν τέτοιο inverter-charger. Μία γεννήτρια της τάξης των 3 - 4kVA τουλάχιστον είναι απαραίτητη.

 

Επειδή το σύστημα (κυρίως οι μπαταρίες) θα μένει αδρανές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θεωρώ απαραίτητο να προστεθεί μία μικρή ποσότητα φωτοβολταϊκών η οποία ακόμη και αν δεν είναι επαρκής για να καλύψει την κατανάλωση όταν το σπίτι θα κατοικείται, θα είναι αρκετή για να γίνεται φόρτιση συντήρησης στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα. Πολύ σημαντικό για την μακροζωία των μπαταριών.

 

Συνολικά, προτείνω το σύστημα να μπορεί να επεκτείνεται ως προς όλα του τα χαρακτηριστικά με στόχο να είναι κάποτε επαρκές με τα φωτοβολταϊκά του και η γεννήτρια να έχει εφεδρικό ρόλο για τις περιόδους παρατεταμένης συννεφιάς, κυρίως τον χειμώνα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εαν χρειάζεσαι μόνο φως σίγουρα η πιο φθηνή λύση είναι  κάτι Philips σύστημα με φωτοβολταϊκά μέχρι 6 ώρες φως σίγουρα   !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.