Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρότυπα Ασφαλείας ΕΝ50131 Εισαγωγή


SDSOLUNAC

Recommended Posts

Η προτυποποίηση στη ασφαλεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά βασίζονταν στα πρότυπα της σειράς IEC 839 από τη δεκαετία του 1980 ή σε πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς σε κάθε χώρα.

Από τη δεκαετία του 1990, o CELENEC, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ανανέωσε μια σειρά βασικών προτύπων για τη συστημάτων ασφαλείας, τη σειρά ΕΝ50131.

Τα πρότυπα
ΕΝ50131 περιλαμβάνει εκδόσεις (Φύλλα), τα οποία περιγράφουν τα διάφορα τμήματα όπως είναι  :

 

• EN50131-1 – Γενιές Απαιτήσεις

• EN50131-2 – Ανιχνευτές

EN50131-3 – Σήμανση του Πίνακα Ελέγχου και Πληκτρολογίου

EN50313-4 – Σήμανση στις Βλάβες

EN50131-5 – Συνδέσεις των Υποτιμημάτων  

• EN50131-6 – Τροφοδοσία

• EN50131-7 – Applications Guidelines

 

 

Τα νέα πρότυπα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό του συστήματος  ασφαλείας καθώς και  την εγκατάσταση .Ο πρωταρχικός στόχος της ήταν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη σωστή λειτουργία στις μονάδες συναγερμού, τροφοδοτικά, σειρήνες και ανιχνευτές όπως και την επιλογή επαρκείς βαθμίδων ασφαλείας σε συνάρτηση με την εκτίμηση κινδύνου ληστείας.

 

Η κατηγοριοποίηση σε βαθμίδες εμφανίζεται σε όλα τα φύλλα του προτύπου, παρουσιάζοντας διαφορετικές απαιτήσεις για τις μονάδες συναγερμών, τα τροφοδοτικά, τους ανιχνευτές κτλ. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται κυρίως λόγω του ολοένα και αυξανόμενου οπλοστασίου διαθέσιμων μέσων των επίδοξων ληστών που απαιτεί πιο προηγμένες μεθόδους προστασίας ενάντια στην προσπάθεια των ληστών να πειράξουν ή να προκαλέσουν βλάβη στο σύστημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμίδα ασφαλείας, τόσο πιο αυστηρές είναι οι απαιτήσεις σχετικά με την αξιοπιστία ορισμένων μερών του συστήματος και τη δυνατότητα λειτουργίας υπό αντίξοες συνθήκες. Ένας οδηγός για να διευκολύνει τους σχεδιαστές συστημάτων να επιλέξουν την κατάλληλη βαθμίδα συστήματος για τον εκτιμώμενο κίνδυνο είναι το φύλλο / TS 50131-7, το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες σχετικά με τις εφαρμογές συγκεκριμένων βαθμίδων συστημάτων συναγερμού.

 

Πριν το 2009, το σύστημα προτύπων EN 50131 δεν περιλάμβαναν φύλλα απαιτήσεων για τις μονάδες συναγερμού. Αν και ήδη από το 2003 υπήρχε ένα φύλλο τεχνικών προδιαγραφών CLC.

Το 2009, ο CELENEC εξέδωσε το πρότυπο EN 50131 που έλειπε, το οποίο ρυθμίζει λεπτομερώς τη συμπεριφορά των μονάδων ανάλογα με την απαιτούμενη βαθμίδα ασφαλείας. Αυτό το πρότυπο παρουσιάζει απαιτήσεις μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των μονάδων συναγερμού, το περιβάλλον χρήστη και τις προφυλάξεις ασφαλείας ενάντια στην παρέμβαση τρίτων στο σύστημα. Επηρεάζει τη συμπεριφορά της μονάδας σε ότι αφορά την χρήση και τον εγκαταστάτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στα σημερινά δεδομένα μπορεί να εφαρμοστεί το  σύστημα grade 3 και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό χώρο ποια είναι η εμπειρία σας ;  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Όλα τα εξαρτήματα συναγερμού πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ 50131.

Σε όλα τα εξαρτήματα που πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου, τους αποδίδεται ένας βαθμός ασφάλειας (με σφραγίδα στο προϊόν ή περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο χρήσης).

Ο γενικός βαθμός ασφαλείας του συναγερμού δεν μπορεί να είναι υψηλότερος από το βαθμό του υλικού με το χαμηλότερο βαθμό, που περιλαμβάνεται εντός του εγκαταστημένου συστήματος.

Οι εγκαταστάτες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν τη ποιότητα όλων των υλικών σε κάθε σύστημα συναγερμού που εγκαθιστούν.

Αυτό γίνεται καλύτερα με τη διατήρηση των πιστοποιητικών κατασκευαστών στο αρχείο τους.

Εάν το πιστοποιητικό του υλικού δεν περιλαμβάνει τον βαθμό και την κατηγορία (και δεν βρίσκεται εντυπωμένο στο υλικό), οι πληροφορίες αυτές πρέπει να ζητούνται από τον κατασκευαστή. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.