Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η βαλκανοποίηση του Android


basgoud

Recommended Posts

Tο λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα είναι μία από τις πιο πετυχημένες τεχνολογίες όλων των εποχών. Μπορεί η Apple να ξεκίνησε την επανάσταση των smartphones, αλλά η Android την διέδωσε στις μάζες. Το λογισμικό της Google και της μητρικής της Alphabet Inc. είναι εγκατεστημένο στο 85% των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων smartphones που πωλούνται κάθε χρόνο.

 

Παρά την επιτυχία του, όμως, το Android εμφανίζει σημάδια διάλυσης. Και αυτό γιατί οι εταιρείες που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του, η Samsung και η Google, μετατρέπονται σταδιακά σε ανταγωνιστές. Η Google μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά το Pixel, ένα κινητό που ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα της Samsung, ενώ υπερτερεί στο θέμα του «ψηφιακού βοηθού» (όπως η Siri της Apple), που δεν έχουν οι άλλες συσκευές Android.

 

Τώρα η Samsung ανακοινώνει ότι τα επόμενα κινητά της θα έχουν δικό της «ψηφιακό βοηθό», που θα ανταγωνίζεται εκείνον της Google. Άλλοι κατασκευαστές κινητών που χρησιμοποιούν Android, κυρίως κινεζικές εταιρείες όπως η Xiaomi, έχουν αντικαταστήσει ορισμένα στοιχεία του Android με δικά τους. Ενώ κάποτε επιτυχημένοι συνεργάτες της Google, όπως η HTC και η Lenovo, τα έχουν βρει σκούρα με τις πωλήσεις των συσκευών τους και δεν είναι πια χρήσιμοι σύμμαχοι.

 

Οι συμμαχίες διατηρούνται μόνο όσο όλες οι πλευρές είναι επιτυχημένες και μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Αυτό πλέον δεν θεωρείται δεδομένο για το Android.

 

H Google δημιούργησε το Android για να εξακολουθεί να ελέγχει το Ίντερνετ καθώς η χρήση του μετακινούνταν από τους υπολογιστές προς τα κινητά. Αλλά όσο περισσότερο ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook, το Snapchat ή τη Siri στο smartphone του, τόσα περισσότερα δεδομένα χάνει μέσα από τα χέρια της η Google. Για να διατηρήσει τη δύναμη της πληροφορίας, αποφάσισε να κυκλοφορήσει δικά της κινητά που θα τα σχεδιάζει και θα τα ελέγχει, από τα μικροτσίπ μέχρι τις εφαρμογές.

 

Από την άλλη πλευρά, η Samsung και οι λοιποί κατασκευαστές ξέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη Google για την ύπαρξή τους. Η Samsung αγόρασε τον περασμένο μήνα τη Viv Labs, μία startup που εργάζεται πάνω σε τεχνολογία φωνής τύπου Siri. Στην Κίνα και την Ινδία πωλούνται κινητά με «ντόπια» app store στη θέση του Google Play. Πλέον είναι δυνατό να χρησιμοποιεί κανείς κινητά Android χωρίς να έχει πολλά πάρε-δώσε με την Google. Όλα αυτά είναι σημάδια μιας συμμαχίας υπό διάλυση.

 

Πηγή: http://www.insider.g...isi-toy-android

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το ότι η Google δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του Android σημαίνει:

α) αυτός είναι ο σκοπός του - δεν πρόκειται για μια τελείως κλειστή πλατφόρμα

β) πολύ καλό για τις εταιρίες και τους χρήστες

Μάλλον υπάρχει κάποιο bias του αρχικού αρθογράφου για την Apple. Καμία σχέση με "Βαλκανοποίηση", click-bait και κρυφή agenda.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.