Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράγωνο μεταλλικό κτίριο!


 

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι μου ανατέθηκε μια μελέτη ισόγειου βιοτεχνικού κτιρίου με διαστάσεις, μήκος: 30,00 μ. και 2 πλάτη: 9,00 και 11,00 μ. στα δύο μέτωπα του κτιρίου, ύψος 6,00 μ. με κλίση σέγης 20%,. Φανταστείτε ένα τραπέζιο. Εσωτερικά θα υπάρχει ένα 'πατάρι' 5,00 x 10,00 μ. Δουλεύω σε Instant, η στέγη προφανώς θα είναι διαστάσεων 11,00 x 30,00 μ. Οι απορίες μου είναι οι εξής (σε 1η φάση):

 

1. Tα υποστυλώματα των πλαισίων θα είναι περίπου υπό γωνίες 2 (πχ. δεξιά) και -2 (αριστερά) μοιρών. Πόσο στατικά σωστό είναι αυτό (αν είναι) και αν αλλάζει κάτι στις φορτίσεις.

2. Πώς μορφώνω τη θεμελίωση - προτάσεις; σκέφτομαι πεδιλοδοκό.

 

Κάθε βοήθεια, πρόταση, διόρθωση ή παρατήρηση είναι καλοδεχούμενη. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το πρόβλημα είναι κυρίως κατασκευαστικό, καθώς κανένα ζευκτό ή κανένα ψαλίδι δεν θα είναι ίδιο με το άλλο. Εάν εφαρμόσεις τον eak οι οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες του κτηρίου θα ληφθούν υπόψη με την εφαρμογή της δυναμικής φασματικής και των τυχηματικών εκεντροτήτων. Εκεί που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή είναι η μόρφωση των τεγίδων καθώς κάποιες αναγκαστικά δεν θα τρέχουν ολόκληρο το μήκος του κτηρίου. Ιδιαιτερότητες επίσης θα αντιμετωπίσεις στην τοποθέτηση των επικαλύψεων στην οροφή.

1. Γιατί τα υποστυλώματα να είναι υπό γωνίες?

2. Θα σου πρότεινα και εγώ πεδιλοδοκούς.

Link to comment
Share on other sites

Iovo...απλά σκέφτομαι να κάνω τη στέγη 11,00 x 30,00 δηλαδή να κλείνει κανονικά στη μία πλευρά του κτιρίου και στην άλλη να έρχεται 1,00 μ. πιο έξω από κάθε στύλο (στη μικρή πλευρά των 9,00 μ. που έγραψα στο 1ο post). Kι αυτό για να μην πειράξω τα ζευκτά και τις τεγίδες.

 

Για τις γωνίες που έγραψα απλά σκεφτόμουν να κάνουν περασιές τα υποστυλώματα του κάθε πλαισίου χωρίς να είμαι σίγουρος αν είναι σωστό αυτό γι' αυτό και ρώτησα. :smile:

Η άλλη εκδοχή είναι να ανοίγουν τα ζευκτά κατά 35 εκ. περίπου από πλαίσιο σε πλαίσιο (ανά 5,00 μ.) οπότε θα μπουν 'λοξά' οι μηκίδες. Όπως και να 'χει είναι λίγο περίεργο...σκέφτομαι πως θα γίνουν οι συνδέσεις κλπ. Εναλλακτικά σκεφτόμουν να κάνω ένα ορθογωνικό σχήμα 9 x 30 και να κλείσω το 'τρίγωνο' που μένει με πρόβολους.

 

Μάλλον θα ανεβάσω σκαρίφημα Άρη. :smile:

Link to comment
Share on other sites

...δηλαδή να κλείνει κανονικά στη μία πλευρά του κτιρίου και στην άλλη να έρχεται 1,00 μ. πιο έξω από κάθε στύλο (στη μικρή πλευρά των 9,00 μ. που έγραψα στο 1ο post)....

 

Έχεις τέτοιο περιθώριο από τα αρχιτεκτονικά; Δεν δημιουργείς έτσι ημιυπαίθριο χώρο; Νομίζω τέτοιες προεξοχές επιτρέπονται ως 0,40εκ για να μη θεωρούνται ημιυπαίθριοι. Δεν είμαι πολύ έμπειρη όμως σε τέτοια θέματα και μπορεί να κάνω και λάθος.

Link to comment
Share on other sites

iovo...απλά σκέφτομαι να κάνω τη στέγη 11,00 x 30,00 δηλαδή να κλείνει κανονικά στη μία πλευρά του κτιρίου και στην άλλη να έρχεται 1,00 μ. πιο έξω από κάθε στύλο (στη μικρή πλευρά των 9,00 μ. που έγραψα στο 1ο post).

 

Έτσι θα έχεις πρόβλημα τοπικά με τις τεγίδες γιατί θα βγούν αρκετά μεγάλα τα ανεμοφορτία στους μετωπικούς στύλους και στο "προστέγασμα" που θα δημιουργηθεί. Μπορεί να μην έχει πρόβλημα αντοχής αλλά να έχει πρόβλημα λειτουργικότητας, να ταλαντώνεται στον άνεμο κλπ.

 

...Εναλλακτικά σκεφτόμουν να κάνω ένα ορθογωνικό σχήμα 9 x 30 και να κλείσω το 'τρίγωνο' που μένει με πρόβολους.

 

Αυτό είναι η καλύτερη λύση, έτσι και αλλιώς τον χωρό που δημιουργείται από το περίσσειο "τρίγωνο" θέλεις να είναι κλειστός και ωφέλιμος έτσι?

 

Καλύτερα είναι να ανεβάσεις ένα σχηματάκι.

Link to comment
Share on other sites

Iovo...έχεις δίκιο...το έλυσα στο Instant και όντως στη μικρή πλευρά μου βγάζει μεγάλες μετατοπίσεις στους κόμβους των τεγίδων του ''προστεγάσματος'' που προκύπτει. Επίσης όλοι οι στύλοι (του πλαισίου και οι μετωπικοί στην μικρή πλευρά) καταπονούνται πολύ. Στον έλεγχο μελών στην έννοια του μεγάλου πλάτους έχω ανοχές να μικρύνω τις διατομές των υποστυλωμάτων ενώ αντίθετα στη μικρή με τους πρόβολους εκατέρωθεν που έλεγα, αντέχουν πολύ οριακά. Οπότε πάω σε ''plan B'' με τρίγωνο (κλειστό κι ωφέλιμο iovo).

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, Γιωργο,κατα την γνώμη μου είσαι σωστός.Καλύτερο είναι να αποδεχτείς μια σειρά υποστυλώματα παραπάνω παρά να εισάγεις περίεργες γεωμετρίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για το παρακάτω παράγωνο κτίριο , τι θα προτείνατε;

To πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ορθογωνικό (90) αλλά παραλληλόγραμμο (86 μοίρες περίπου).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.