Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση και ρελε off grid


Recommended Posts

Καλησπερα και καλως σας βρισκω.

Εχω φτιαξει ενα μικρο συστημα 300wp σε οff grid. 
Απο το συστημα αυτο τραβαω και dc & ac (οποτε χρειαζεται) μεσω inverter 12v 300watt.
Εχω συνδεσει το inverter με το πινακα του σπιτιου απο τη ταρατσα στο πινακα και μετα σε ολο το σπιτι. 
Δηλαδη εβγαλα τη φαση και το ουδετερο απο τα καλωδια που ερχονται απο την ταρατσα στο πινακα και τα συνδεσα εκει που ηταν τα καλωδια της δεη. Η φαση στο γενικο και το ουδετερο στο ρελε και ολα δειχνουν να δουλευουν ρολοι εδω και καιρο.

Τεσταρα σημερα την γειωση απο τις πριζες και παιρνω 8v -16v . Φαση - γειωση - ουδετερος γειωση. 
Αν εχω καταλαβει σωστα θα επρεπε να μου δειχνει στο φαση - γειωση 220volt και ουδετερος γειωση 0-2 volt σωστα;
Το ρελε παλι οταν παταω το κουμπι δεν ριχνει το διακοπτη. Ειναι ενδειξη μη γειωσης;

Να πω πως η μπαταρια,φωτοβολταικο,inverter δεν εχουν γειωθει. Τι θα πρεπει να γειωσω για να ειμαι safe που λενε και στο χωριο μου; Ειναι αυτος ο λογος που δεν λειτουργει η γειωση στις πριζες του σπιτιου; Και αν ναι πως θα γειωσω το inverter που δεν μου παρεχει δυνατοτητα γειωσης;

Ευχαριστω για το χρονο σας και συγνωμη αν σας επεσαν πολλα ή ειναι κουτες οι αποριες μου. Ειμαι χομπιστας - ιδιωτης.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι χομπιστας - ιδιωτης.

Τότε μην παίζεις με τις γειώσεις και τους πίνακες...

Φέρε αμέσως τώρα αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων. 

Link to comment
Share on other sites

Τότε μην παίζεις με τις γειώσεις και τους πίνακες...

Φέρε αμέσως τώρα αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων. 

Δεν εχω λεφτα για πεταμα. Και εξαλλου το εχω χομπι. Οποτε αν μπορεις να βοηθησεις καντο αλλιως ασε τις εξυπναδες.

Edited by Vamire
  • Downvote 8
Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω λεφτα για πεταμα. Και εξαλλου το εχω χομπι. Οποτε αν μπορεις να βοηθησεις καντο αλλιως ασε τις εξυπναδες.

Εξυπνάδες ε; Για να σου λέω φέρε ηλεκτρολόγο κάτι βλέπω...

 

Ξέρεις ο ηλεκτρισμός δεν κάνει αστεία. Για το καλό σου το λέω. Από μένα καληνύχτα και καλή τύχη...

Link to comment
Share on other sites

Εξυπνάδες ε; Για να σου λέω φέρε ηλεκτρολόγο κάτι βλέπω...

 

Ξέρεις ο ηλεκτρισμός δεν κάνει αστεία. Για το καλό σου το λέω. Από μένα καληνύχτα και καλή τύχη...

Εσυ εξυπναδες με το καλησπερα σας.

Εγω δεν βλεπω τιποτα ουτε ειμαι μαντης να δω τι βλεπεις εσυ.

 

Βαλε και αλλα -1 μπορεις και καλυτερα!

Edited by Vamire
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

Με το ρεύμα δεν παίζεις φίλε μου.. 230συν πλην 10% φάση ουδέτερο και μαξ 1.5-2 V ουδέτερο γείωση... Θέλει έλεγχο η έξοδο του ινβερτερ αρχικά με να δεις τι σου βγάζει... Μετά η γείωση του σπιτιού να δεις αν έχεις και πόσα ωμ είναι.Το ρελε πέφτει χωρίς να ναι συνδεδεμένο το φ/β? Είναι άπειρα τα ερωτήματα που μπορούν να γίνουν

. σε κάθε περίπτωση επειδή είναι πολλά πράγματα και θέματα στα οποία τεχνικοί χρόνων μπορεί να φάνε σκαλωμα, θα έλεγα να μην κάνεις κάτι επικίνδυνο... Μην σε πάρω στο λαιμό μου.. Καλή συνέχεια

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση. 
Δεν κανω κατι επικινδυνο και οτι εχω κανει μεχρι τωρα το εχω κανει βημα βημα και με αναγνωση / προσοχη. 

Η αντισταση τις γειωσης ειναι 0.8 - 0.7οhm που εχω μετρησει στο πινακα.

Επειδη ομως τωρα δεν καθομαι εγω προσωπικα να φτιαξω εξαρχης το πινακα μιας και ουτε μου χρειαζεται ουτε μπορω να κανω κατι τετοιο αμεσα θελω να ξερω αν η γειωση επρεπε να λειτουργει διχως να εχω γειωσει το inverter/μπαταρια/φβ.
Η απορια μου ειναι απλη πιστευω για να απαντηθει απο οσους εχουν γνωση πανω στο θεμα.
2φασικο σπιτι με γειωση αφαιρεσα τα καλωδια της δεη και κουμπωσα το inverter σε αυτο. Το ρελε μπορει να ειναι και νεκρο οποτε το κοιταω μετα απο αυτο.
Θα επρεπε να ειχα γειωση ή οχι; 

Αν θα επρεπε να εχω γειωση τοτε ισως υπαρχει θεμα με τη γειωση του σπιτιου χρονια τωρα και εκει θα πρεπει να ερθει επαγγελματιας.

Θα ειναι τρομερη βλακεια να φωναξω η/λ για να μου γειωσει απλα μπαταρια και inverter που μπορω να κανω και μονος μου μιας και το σπιτι εχει γειωση.


Edit: Εγω πιστευω πως εχει να κανει με το inverter που δεν εχει γειωθει. Και ουτε μπορω να το γειωσω χωρις customιες. Αλλη πριν παρω inverter σωστο και με γειωση θα ηθελα μια επιβεβαιωση.

Edited by Vamire
  • Downvote 6
Link to comment
Share on other sites

VAMIRE

Δηλώνεις χομπίστας-ιδιώτης. Η περιγραφή που κάνεις είναι ασαφής, γενική και δεν περιέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες (σχέδια,μοντέλο inverter, τι τύπο γείωσης έχεις, αν έχεις κάνει διακοπή από ΔΕΗ ή όχι και άλλες πολλές λεπτομέρειες ακόμα και το οικονομικό το οποίο αναφέρεις πιο κάτω το οποίο και αυτό είναι σημαντική λεπτομέρεια) ώστε να μπορεί να σου δοθεί μια σωστή απάντηση.

Ανταυτού προκύπτει ότι πιθανότατα έχεις πρόβλημα με τη γείωσή σου, της οποίας ο σχεδιασμός, η ύπαρξή της και η λειτουργία της είναι ότι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Το να σου επισημαίνουν ότι χρειάζεται αδειούχος ηλεκτρολόγος να πάει να εξετάσει την εγκατάσταση δεν είναι εξυπνάδα είναι ρεαλιστικό και σωστό. Οδηγίες εξαποστάσεως δεν δίνονται. Εδώ είμαστε επιφυλακτικοί με συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας που γνωρίζουμε καιρό (εννόω στην καθημερινότητα και όχι στο φόρουμ). Πόσο μάλλον σε κάποιον άγνωστο που έχει άγνοια κινδύνου και μέσα από φόρουμ.

Αναφέρεις ότι πηγαίνεις προσεκτικά και βήμα βήμα.Έχεις διαβάσει τον HD384? Ξέρεις πόσες σελίδες αναφέρονται στη γείωση και στην προστασία από ηλεκτροπληξία? Ρίξε μια ματιά. 

Αλλά όλα αυτά έχουν γραφτεί με σκοπό να εφαρμοστούν από αδειούχους ηλεκτρολόγους οι οποία θα κάνουν τη μελέτη, την εγκατάσταση και θα υπογράψουν για αυτή.

Έχεις σκεφτεί τι θα γίνει αν υπάρχει συσκευή μη γειωμένη και πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία στην ερασιτεχνική εγκατάστασή σου? Θα τρέχεις και δε θα φτάνεις μια ζωή με δικαστήρια και τύψεις. Και για ποιό λόγο? Για ένα οικονομικό ποσό που δεν έχει καμιά αξία μπροστά στην ανθρώπινη ζωή. Και είναι σεβαστό ότι επιλέγεις να πας σε offgrid δίκτυο για εξοικονόμηση χρημάτων. Βάλε και το ποσό λοιπόν που θα δώσεις στον ηλεκτρολόγο στο χρόνο απόσβεσης της εγκατάστασης.

Αν διάβασεις ότι ο τάδε επιβιβάστηκε σε όχημα που δεν έχει έγκριση κυκλοφορίας, είναι ανασφάλιστο, κλπ κλπ και σκοτώθηκε τι θα έλεγες? Ότι φταίει ο επιβάτης που έχει άγνοια ή ο ιδιοκτήτης/χομπίστας του που τα γνώριζε?

Αυτό που σου προτείνω είναι να πάρεις τηλέφωνο 2-3/όσους θέλεις αδειούχους ηλεκτρολόγους (και κατά προτίμηση να έχουν εμπειρία σε σχεδιασμό offgrid δικτύων) και να τους πεις ποιό είναι το πρόβλημά σου και πόσο κοστίζει μια αυτοψία. Και μετά την αυτοψία να σου δώσει μια οικονομική προσφορά για την ορθή λειτουργία της εγκατάστασης.

Ο συνάδελφος Κωνσταντίνος σου έδωσε καλοπροαίρετα μια συμβουλή. Αυτή είναι μια άμεση απάντηση για να μην σου γράφει πολλά πολλά όπως κάνω εγώ τώρα και να επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Το να απαντάς μετά βοήθα ή άσε τις εξυπνάδες πιστεύω ότι δεν μας σέβεσαι καθόλου. Έχουμε φάει τα χρόνια μας στα θρανία, σε εξετάσεις και στην πιάτσα για να εισπράτουμε αυτή τη συμπεριφορά? Αν λαμβάνουμε τέτοιες απαντήσεις (και δεν έχουν δοθεί ουκ ολίγες φορές) μετά λογικό είναι το φόρουμ να σε γειώνει...

Αλήθεια αν έμπαινες σε ένα φόρουμ ιατρών και τους έλεγες έχω τετραπλό μπαι πας κλπ και σου απαντούσαν πήγαινε σε καρδιολόγο τώρα αυτή την απάντηση θα έδινες? Κάνε μου διάγνωση τώρα και χειρούργησέ με δωρεάν διαφορετικά άσε τις εξυπνάδες?

Και εγώ που έκατσα και στα έγραψα τώρα όλα αυτά δε ξέρω αν θα σε "ακουμπήσουν" ούτε αν θα σε προσβάλουν (και δεν ξέρεις πόσες φορές έχω σβήσει-γραψει κάτι για να μην σε προσβάλλω) ούτε αν θα μου την πεις μετά χάνω και εγώ τον πολύτιμο χρόνο μου είτε με την οικογένεια μου είτε από όπου αλλού για να καταλάβεις δύο πράγματα.

Συνοψίζοντας από τα παραπάνω δεν το παίζουμε έξυπνοι, ούτε να βγάλουμε δουλειά να στα πάρουμε χοντρά ή ψιλά. Είναι η άποψη ενός ειδικού ο οποίος έχει την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία και να σου δίνει αφιλοκερδώς την άποψή του (είτε σε μια πρόταση είτε σε περισσότερες).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.