Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση και ρελε off grid


Recommended Posts

Σεβαστη η αποψη σου φιλε μου. Το προβλημα βρεθηκε τελικα διχως να παθω ηλεκτροπληξια ή να πεθανω.. Τωρα εχω την καταλληλη γνωση για τις επομενες κινησεις μου.  Να ειναι καλα αυτος που βοηθησε.  Με την λογικη σου παντως ας κλεισουμε και τα φορουμ και ολοι το εχουν σπουδασει το πραγμα οποτε ποιος ο λογος του φορουμ? Εξαλλου μια βολτα στο internet / youtube μπορει να βρει κανεις πολυ πιο επικινδυνα πραγματα απο το εδω μεσα. Ποσο μαλλον για τη λυση/ευρεση ενος προβληματισμου σαν του δικου μου.

Αν ειχα χρηματα για μαστορες παλικαρι μου θα ειχα και ρευμα.

Τωρα ξερω τουλαχιστον πως δεν υπαρχει γειωση  ενεργη στο σπιτι και γιαυτο δεν πεφτει ουτε το ρελε.
Τωρα ξερω πως δεν θα πεθανει κανεις απο ηλεκτροπληξια διοτι μεχρι να το φιταξω θα προσεχω. 
Αυτα απο μενα.

Edited by Vamire
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να ειναι καλα αυτος που βοηθησε.

 

Τωρα ξερω τουλαχιστον πως δεν υπαρχει γειωση  ενεργη στο σπιτι και γιαυτο δεν πεφτει ουτε το ρελε.

 

 αυτός που σε βοήθησε σου είπε ότι δεν πέφτει επειδή δεν υπάρχει γείωση;

Link to comment
Share on other sites

 αυτός που σε βοήθησε σου είπε ότι δεν πέφτει επειδή δεν υπάρχει γείωση;

Τι σημασια εχει αν το ειπε αυτος ή εγω; Στο ιντερνετ ετσι λενε και καπου το διαβασα και εδω μεσα απο δικο σας ατομο με τοπικ το ρελε.

Αυτο που με ενδιαφερει εξαλλου ειναι η γειωση και μετα το ρελε.

Edited by Vamire
Link to comment
Share on other sites

VAMIRE

Δηλώνεις χομπίστας-ιδιώτης. ... ο οποίος έχει την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία και να σου δίνει αφιλοκερδώς την άποψή του.

Σωστό όλο το post. Άντε να βάλω και καμιά πράσινη γιατί από χθες έχω τρελαθεί στις κόκκινες.  :D

Vamire, on 21 May 2017 - 19:58, said:                                                                                                                                                                                             Τωρα ξερω τουλαχιστον πως δεν υπαρχει γειωση  ενεργη στο σπιτι και γιαυτο δεν πεφτει ουτε το ρελε.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το τόπικ με το ρελέ;

http://www.michanikos.gr/topic/36611-%CE%94%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%94%CE%94%CE%95/page-2?hl=%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7

 

Σέβομαι το πρόβλημά σου που δεν έχεις χρήματα, γιατί δεν έχω ούτε εγώ, αλλά αν ήσουν τεχνικός θα μπορούσαμε να πούμε μια γνώμη. Τώρα όχι.

 

Αν θέλεις να συζητήσουμε κάποια πράγματα και να τα βάλουμε σε τάξη, όπως π.χ. γιατί και πότε πέφτει ένας ΔΔΕ, σε τι επηρεάζει η γείωση τη συμπεριφορά ενός inverter, πως συνδέεται ένας inverter σε ηλεκτρικό πίνακα σπιτιού κλπ, πολύ ευχαρίστως. Ηλεκτρολογικές οδηγίες εξ' αποστάσεως και μάλιστα όταν υπάρχει υποψία ότι ο ΔΔΕ είναι ελαττωματικός ή ότι δεν λειτουργεί η γείωση, είναι ανευθυνότητα.

 

Ακόμη λοιπόν και αν με βρίσεις, το βράδυ θα πέσω να κοιμηθώ ήσυχος. 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

η αρχή λειτουργίας των ΔΔΕ βασίζεται στην εμφάνιση διαφοράς ρεύματος και όχι στην ύπαρξη γείωσης, αν εμφανιστεί κατάλληλη διαφορά στα ρεύματα που διαρρέουν ένα ΔΔΕ, αυτό είναι υποχρεωμένο να ενεργοποιηθεί και να διακόψει το κύκλωμα ανεξάρτητα γείωσης (καλής, κακής ή ανύπαρκτης). Ομοίως θα πρέπει να ενεργοποιείται με τον χειρισμό του μπουτόν τεχνητής διαρροής ανεξάρτητα της γείωσης που στην περίπτωσή μας δεν συμβαίνει 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η ύπαρξη αγωγιμου δρόμου περα της γείωσης (πχ μεταλλικος σωλήνας για να υπάρξει διαρροή σε ένα σπίτι γίνεται αλλά είναι πιο δυσκολα εφικτη..αυτό λέμε... Η κατάσταση εδώ σου είπα είναι διαφορετικη και λύθηκε ήδη...

Link to comment
Share on other sites

Το φόρουμ πρωτίστως είναι για επαγγελματίες και δευτερευόντως για ιδιώτες. Και αυτό φυσικά το καταλαβαίνεις από το πλήθος των ενοτήτων που υπάρχουν αντίστοιχα για κάθε ειδικότητα και όχι μόνο.

Είναι κρίσιμο να καταλάβεις ότι οι λεπτομέρειες έχουν σημασία. Διαφορετική συζήτηση θα κάνω με έναν ηλεκτρολόγο σε επιστημονική/τεχνική βάση διαφορετική με έναν ιδιώτη χομπίστα.

Ο προβληματισμός σου είναι μια υπαρκτή κατάσταση η οποία ενέχει κινδύνους. Δεν είναι μια θεωρητική απορία. Η απορία σου και η απάντηση που θέλεις στηρίζεται σε δεδομένα τα οποία δεν γνωρίζουμε όλα και έχει σχέση με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Άμα σε ρωτούσα τι τύπο γείωσης έχεις τι θα μου απαντούσες?Το πιθανότερο να μην ήξερες (γιατί δεν το αναφέρεις στο σχόλιό σου όπως και δεν αναφέρεις ότι έχεις διακόψει από ΔΕΗ?)  Το πιο πιθανό είναι να έχεις ουδετερογείωση στον μετρητή της ΔΕΗ και τώρα που έκοψες(?) τη ΔΕΗ να μην έχεις καθόλου γείωση. Το οποίο όμως δεν είναι και απόλυτο γιατί εξαρτάται και από την περιοχή που κατοικείς κλπ. Όπως επίσης για το αν λειτουργεί σωστά ο ΔΔΕ θα πρέπει να γίνει έλεγχος με όργανο ή να αντικατασταθεί με καινούργιο.

Η μόνη έγκυρη απάντηση που θα έχεις είναι αυτή που θα σου δώσει αδειούχος ηλεκτρολόγος που θα κάνει αυτοψία και θα πάρει μετρήσεις. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος από εδώ μέσα, ούτε βιντεάκι. Μπορεί να είναι μια εκτίμηση η οποία μπορεί να 50-50. Και επειδή έχει σχέση με την  ΑΣΦΑΛΕΙΑ της εγκατάστασης κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα αν δεν το δει με τα μάτια και ακόμα περισσότερο ότνα μιλάει με ιδιώτη/χομπίστα κα ιακόμα περισσότερο όταν έχει μπει χέρι.

Για το ατύχημα μην είσαι ποτέ σίγουρος. Οι βιομηχανίες κάνουν αγώνα για να μην έχουν ατυχήματα οι εργαζόμενοι και μερικές γράφουν και στην είσοδό τους τον αριθμό των ημερών χωρίς ατύχημα. ¨Ενα ατύχημα κατά 90% είναι μια συγκυρία καταστάσεων παρά μία λεπτομέρεια. Και για αυτό γράφονται οι κανονισμοί, οι προδιαγραφές, οι νόμοι, ποιοί θα τους εφαρμόσουν, ποιοί έχουν δικαιώματα και ποιές είναι οι ευθύνες τους.

Όταν λοιπόν εσύ που ξέρεις το πρόβλημα στο σπίτι σου στον καλεσμένο σου θα τους λες μην ακουμπάς ηλεκτρικές συσκευές δεν έχω γείωση και δεν δουλεύει ο ΔΔΕ. Κάποια στιγμή κάποιος καλεσμένος σου την ώρα που θα κάνεις εσύ μπάνιο θα μεταφέρει την τοστιέρα που εσύ έχεις βάλει στο μεταλλικό τραπέζι και θα την βάλει στο ξύλινο τραπέζι γιατί είναι πιο κοντά στην κουζίνα. Η τοστιέρα θα έχει διαρροή (εσύ δεν το ξέρεις γιατί όλως τυχαία την είχες στο μεταλλικό τραπέζι και το ρεύμα πήγαινε στη γη) αλλά δεν θα είναι γειωμένη όπως ήταν στο μεταλλικό τραπέζι οπότε αυτός θα τσιμπήσει ένα μικρό ρεύμα και θα πεί ένα τραγούδι του Χαρούλη.

Είναι ένα ακραίο υποθετικό σενάριο όμως τα ατυχήματα έτσι συμβαίνουν συνήθως (πχ δες με την πορσε. Έτρεχε αλλά ήταν τα λάστιχα για χειμώνα, ήταν το αυτοκίνητο του για σερβις κλπ)

Τι θα έκανα :

Θα έπαιρνα οικονομική προσφορά από αδειούχο ηλεκτρολόγο ο οποίος θα μου έκανε μελέτη γείωσης, θα την εγκαθιστούσε ο ίδιος/ ή υπό την επίβλεψή του, θα την μετρούσε και θα μου έδινε ένα πιστοποιητικό ότι είναι οκ. Σέβομαι ότι έχεις οικονομικές δυσκολίες και ποιός δεν έχει αυτή την περίοδο όμως κάποιον τρόπο θα βρεις.

Μέχρι να κάνεις την εγκατάσταση της γείωσης βάλε ένα αυτοκόλλητο/γράψε έξω στην πόρτα σου η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού δεν είναι ασφαλής (για να στο υπνεθυμίζει σε σένα και σε αυτόν που μπαίνει στο σπίτι σου). Μην ακουμπάτε μεταλλικές ηλεκτρικές συσκευές. Βάλε και αυτοκόλλητα ηλεκτροπληξίας στις πρίζες σου και στις μεταλλικές ηλεκτρικές συσκευές. Και κλείδωνέ τες μετά από κάθε φορά που τις χρησιμοποιείς σε μια ντουλάπα όπου μόνο εσύ θα έχεις το κλειδί.

Και αυτά που σου λέω λίγα είναι. Μην αγνοείς και αμελείς τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης.

Μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά εγώ ούτε με αυτά που σου πρότεινα θα κοιμόμουν. Βασικά θα απομόνωνα το offgrid(μέχρι να λειτουργήσει με ασφάλεια) κεράκια, ψυγείο μπαταρίας και γκαζάκι.

Και το κεφάλι μου ήσυχο και την παρέα μου ξέγνοιαστη.

Λάβε υπόψη σου ότι η συνήθεια είναι πολύ ισχυρή. Οι περισσότεροι είμαστε σε μια ασφαλή ΕΗΕ ( ή έτσι νομίζουμε) επειδή έχουμε ΔΔΕ ή και γείωση. Όταν λοιπόν πας και κάνεις χειρισμούς από συνήθεια (πχ βάζεις την καφετιέρα )χωρίς να είσαι προετοιμασμένος τι πρόκειται να ακολουθήσει (ενώ υπάρχει γνωστό πρόβλημα) τότε ζήτω που κάηκες...(ενώ εσύ ως ιδιοκτήτης και χρήστςη γνωρίζεις το πρόβλημα).

και δεν είναι το ίδιο με το να έχεις γείωση και να στην κόβει ο κηπουρός/υδραυλικός  επειδή έκανε χωματουργικές εργασίες και δεν το κατάλαβε(ή κατάλαβε και δεν σου είπε τίποτα ή ξέχασε να στο πει).

Εδώ γνωρίζεις ο ίδιος από πρώτο χέρι γιατί έχεις βάλει χέρι στην εγκατάσταση, υποτίθεται ότι έχεις ψαχτεί και σου έχουν πει δύο πράγματα.

Όλα τα παραπάνω σε φιλικό τόνο και πάλι και σέβομαι την κατάστασή σου.

Ελπίζω να βρεις την ασφαλέστερη οικονομική λύση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Η ύπαρξη αγωγιμου δρόμου περα της γείωσης (πχ μεταλλικος σωλήνας για να υπάρξει διαρροή σε ένα σπίτι γίνεται αλλά είναι πιο δυσκολα εφικτη..αυτό λέμε... Η κατάσταση εδώ σου είπα είναι διαφορετικη και λύθηκε ήδη...

απλη εηε θεωρειται και ο φωτισμος στον κηπο με τροφοδοσια 230v απο μετασχηματιστη απομονωσης.

οποτε μαλλον δεν χρειαζεται μονο ενας δρομος(αγωγιμος).

Link to comment
Share on other sites

απλη εηε θεωρειται και ο φωτισμος στον κηπο με τροφοδοσια 230v απο μετασχηματιστη απομονωσης.

οποτε μαλλον δεν χρειαζεται μονο ενας δρομος(αγωγιμος).

Σωστα η διαρροή φεύγει προς 15 σημεία... Τι να πεις..

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.