Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είσοδος σε όμορη ιδιοκτησία προς αποτύπωση


Recommended Posts

Δύο φορές ζήτησα βοήθεια από εισαγγελέα.

Μία φορά σε τοπογραφικό που δεν επέτρεψαν στον τοπογράφο να μπει στο όμορο και μία φορά σε πραγματογνωμοσύνη για εύρεση την πηγή διαρροής.

Και τις δύο φορές είχα εισαγγελική εντολή να επιτραπεί η είσοδός μας στο όμορο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δυστυχώς υπάρχουν σημεία (συνήθως πίσω όρια οικοπέδων, κτιρίων, κρυφές θλάσεις, κ.α.) τα οποία δεν φαίνονται από τον εξωτερικό ή κοινόχρηστο χώρο (π.χ. για reflectorless μέτρηση ή εμπροσθοτομία) και απαιτούν είτε "κορδελιές" (ή λειζερ χειρός για τους πιο hi-tech) από τον εσωτερικό χώρο είτε εσωτερική (τυφλή) στάση. Ακόμα και έτσι όμως... Έστω ότι ο ιδιοκτήτης δεν σ'αφήνει και παραφυλαέι να μην μπεις μέσα... Έχει όμως δικαίωμα να αρνηθεί έστω και τη σκόπευση με το τηλεσκόπιο προς το μέρος του; τη μέτρηση απόστασης reflectorless; τη φωτογράφιση;

 

Αναρωτιώμουν αν έχει κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και αν υπάρχει νομική ή "θεσμική" λύση (π.χ. μια απόφαση ενός οργάνου, δικαστήριο, σύλλογος, ΤΕΕ, κλπ). Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο σε περιπτώσεις καταπατήσεων, διεκδικήσεων, αμφισβητήσεων ορίων κλπ, όσο και σε απλές περιπτώσεις π.χ. αστικών οικοπέδων που απλά πρέπει να "κλείσουν" τα όμορα.

 

Σχετικά με τη χρήση drone που πρότεινε κάποιος συνάδελφος (το θέμα laser scanner για τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος δεν το σχολιάζω...) : Αναμφισβήτητα το τοπογραφικό διάγραμμα για συνήθεις χρήσεις (άδειες, μεταβιβάσεις, κλπ) είναι υπόθεση επίγειας εργασίας. Τόσο από θέμα ακριβειών όσο και απο το βασικότερο: Το τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να περιέχει δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες σημεία έχει όμως μερικά, λίγα, μερικές φορες πολύ λίγα, τα οποία είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κρίσιμα και ΘΕΣΜΙΚΑ απαραίτητα... και αυτά δεν προσδιορίζονται ΕΛΕΓΞΙΜΑ αλλιώς εκτός των κλασσικών επίγειων μεθόδων. Δυστυχώς, κατα τη γνώμη μου το θέμα με τα drones εχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπου εμφανίζονται νέοι μηχανικοί (και εγώ νέος είμαι) που συνήθως ελέω ΕΣΠΑ έχουν πάρει ελικοπτεράκια, τα πλασάρουν στους αδαείς ως κάτι φοβερά καινοτόμο και νομίζουν ότι δεν θα ξαναπατήσουν χώμα, δεν θα ξανακάνουν μαντραπήδα, δεν θα ξαναπιάσουν βαριοπούλα και ότι γενικά έχουν πιάσει τον παπά απο τα @@@

Ενδεικτικά σας αναφέρω περίπτωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύνταξης αστικού διαγράμματος για πράξη αναλογισμού (1:200 !!!) όπου σκάει "συνάδελφος" στο 1/5 της τιμής των υπολοίπων και προτείνει φωτογράφιση από drone και φηφιοποίηση γραμμών από εικονιστική απόδοση. Καλή λοιπόν η τεχνολογία αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τα όρια χρήσης της. Τοπογραφικά από το γραφείο δυστυχώς δεν γίνονται.

σιγουρα τοπογραφικο μονο με drone η μονο με gnss δε γινεται, οταν πρεπει να κανεις τετοια αποτυπωση, αλλα πλεον η εξελιξη της τεχνολογιας βοηθαει να λυσεις καποια προβληματα.  Και οπως μπορεις να ελεγξεις τις επιγειες μετρησεις σου, ετσι μπορεις να ελεγξεις τις δορυφορικες και τις εναεριες. 

Link to comment
Share on other sites

    Πριν ξεκινήσεις την αποτύπωση, ενημερώνεις το γείτονα και συνήθως σου επιτρέπει την είσοδο. Αν δεν τον ενημερώσεις πολύ εύκολα μπορεί να γίνει περεξήγηση. Ο γείτονας όταν βλέπει τοπογράφο να μετρά στην ιδιοκτησία του χωρίς να έχει ενημερωθεί  αναστατώνεται, το θέμα της ιδιοκτησίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ειδικά αν υπάρχουν διαφορές με τον πελάτη σου. Εξηγεις κυρίως ότι η αποτύπωση των επικειμένων είναι αντικειμενική εργασία, είναι άλλο ζήτημα τα μη υλοποιημένα όρια από εφαρμογή τίτλων. Επίσης εξηγείς ότι η σωστή αποτύπωση στη γειτονική ιδιοκτησία είναι τις πιο πολλές  και προς το συμφέρον του (π.χ. υποχρεωτικες αποστασεις νέων κτηριων από εισόδους, παράθυρα παλαιών οικοδομών κλπ. Πάντως πρέπει να τονίζεται στον όμορο, ότι αν στο σχέδιό του ο μηχανικός αναγράψει ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος και δεν αποτυπώθηκαν τα απαιτούμενα από το νόμο, ο γείτονας καθίσταται υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την άρνηση αυτή. Πάντως ο καθένας έχει δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στην ιδιοκτησία του, έχοντας όμως τις συνέπειες κατ' αναλογία βέβαια , όπως εάν δεν επέτρεπε τη διέλευση πυροσβεστών,τραυματιοφορέων, αστυνομικών κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.