Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμμετοχή στις δαπάνες λειτουργίας και έκτακτες δαπάνες σε πολυκατοικία


cineon

Recommended Posts

Καλησπέρα,
ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγχαρητηρία για το φόρουμ,
ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων αν το θέμα έχει ήδη συζητηθεί καλύτερα επιλυθεί

Μετά από γενική συνέλευση της πολυκατοικίας μου (κατασκευή 1930) τον Νοέμβριο 2016 και ψηφοφορία, απέκτησα με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτατοποίηση μου στην θέρμανση. Η πολυκατοικία μας έχει κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο. Τον Απρίλιο του 2017 απέκτησα συνδρομή φυσικού αερίου Αττικής. Τον Σεπτέμβριο 2017 η πολυκατοικία αποφάσισε να αλλάξει την καμινάδα της κεντρικής της θέρμασης. Μου ζητουν να συμμετέχω οικονομικά. Μετά από μελέτη βρήκα τα παρακάτω.
Οφείλω να συμμετέχω ή έχουν άδικο; 
Λυπάμαι αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχες. Η διαχειρήστρια που είναι και η μεγαλυτερη ιδιοκτήτρια αποφάσισε να βάλει ένα δικηγόρο που μου λέει διάφορα. Οποια γνώμη ευπρόσδεκτη,
Ευχαριστώ 

Είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω στις δαπάνες λειτουργίας; 

Εφαρμόζονται οι διατάξεις 
α) της παρ. 11 του άρθρου 30 του Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ 207 Α’),
β) το εδαφ. 3.3.1, παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. της 27 Σεπ/7 Νοεμ. 1985 (ΦΕΚ Δ’ 631),
γ) της παρ. 5του άρθρου 2του Π.Δ. 420/1987 (ΦΕΚ 187 Α’).

Πιο αναλυτικά:
Η γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών αποφασίζει για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης ενός διαμερίσματος λαμβάνοντας υπόψη την πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον ψήφου των συνιδιοκτητών ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας (Π.Δ. 420/1987).
Στην περίπτωση που η εν λόγω συνέλευση αποφασίσει υπέρ της μόνιμης αποσύνδεσης της μεμονωμένης ιδιοκτησίας, που επιθυμεί να συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου, αυτή παύει να επιβαρύνεται με τις δαπάνες λειτουργίας και τις έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας. 
Τέλος ο πίνακας κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης για τις ιδιοκτησίες που θα παραμείνουν σε σύνδεση με το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τους αναθεωρημένους «συντελεστές επιβαρύνσεων» ανά ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος, το πιο πρόσφατο είναι αυτό (Ν.4495/17, άρθρο 127):

 

8. Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες.

Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

 

Εσύ με ποιό νόμο αυτονομήθηκες και ποια ακριβώς ήταν η απόφαση;

Edited by dimitrispsi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το τελευταίο ισχύει. Δεν πληρώνεις καύσιμα αλλά σε οτιδήποτε άλλο συνεισφέρεις. Πάντως αυτά είναι πιο πολύ νομικά θέματα, ρώτα δικηγόρο που ασχολείται με ακίνητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.