Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανύψωση εδαφόπλακας


 

Recommended Posts

Καλησπερα, θα ήθελα τις σκέψεις σας επι του παρακάτω θέματος:

 

Κατα την εσκαφή για θεμελείωση μεζονέτας σε επικλεινές οικόπεδο, βρέθηκε σταθερό έδαφος περί το ένα μέτρο χαμηλότερα απότι περιμέναμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην πλάτη του σκάματος να έχει δημιουργηθεί πρανές 6 -7 μέτρα. Αυτό το ύψος θα μειωθει κατά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όμως και πάλι ειναι περισσότερο απο αυτό που αναμένονταν. Για να σηκωθεί λίγο η κατασκευή, μία λύση οικονομική θα ήταν κοντά πιο ενυσχημένα υποστηλώματα 0,5m πάνω απο την θεμελίωση (πεδιλοδοκοί), και μετά μπάζωμα και εδαφόπλακα. ΔΕΝ ειμαι πολιτικός μηχανικος, αλλά τι είθηστε να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις? Η λύση που γράφω δημιουργεί επισφάλειες στην κατασκευή?

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και υπάρχει μηχανικός, του οποίου είναι και η λύση που γράφω, απλά ρωτάω για να καταλάβω αν είναι συνηθης πρακτική αυτού του τύπου η επέμβαση, χωρίς να ξαναλυθεί στο στατικό πρόγραμμα ο σκελετός ξανα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου, δυστυχως αυτο που κανεις εσυ κανουν και πολλοι αλλοι ιδιωτες στον χωρο αυτο, ισως καμια φορα απο αφελεια..

Ζητας μεσα απο ενα φορουμ να σχολιασουμε - κρινουμε την αποφαση - επιλογη - προταση ενος μηχανικου συναδελφου ο οποιος εχει κανει μια μελετη και εχει αναλαβει μια ευθυνη απεναντι σε εναν πελατη του..

Η πρωτη λοιπον απαντηση που θα σου δωσω ειναι οτι οπως καταλαβαινεις αυτο που ζητας ειναι το λιγοτερο αδικο για το συναδελφο, αφου δεν εχουμε γνωση της καταστασης περαν της γενικης περιγραφης που κανεις..

Η δευτερη απαντηση ειναι οτι δυστυχως, για διαφορους λογους αντιμετωπιζουμε καθημερινα τετοια θεματα προβληματα, το καθενα με τα δικες του ιδιαιτεροτητες και με την δικια του λυση.. Θα σου πω πολυ απλα οτι θεωρητικα θα μπορουσες να αποφυγεις κατι τετοιο αν ειχες κανει γεωλογικη μελετη πριν ξεκινησεις.. Αλλα αυτο δεν το κανει κανεις για "απλες" οικοδομες για εναν και μονο λογο, το κοστος.. Που ομως αρκετες φορες τελικα το πληρωνεις πολλαπλα..

Τριτον, οπως εχει υποθει πολλες φορες στο φορουμ μας, θα διασταυρωνες ποτε μεσω ιντερνετ ή μεσω τηλεφωνου την ιατρικη γνωματευση καποιου γιατρου?? Ποιος ανευθυνος γιατρος θα σου απαντουσε αν δεν εβλεπε τις εξετασεις σου και ο,τι αλλο θεωρουσε χρησιμο για να σου απαντησει υπευθυνα, τη στιγμη που καποιος συναδελφος του ειχε κανει μια διαγνωση..

Αν εχεις αμφιβολιες για τη λυση που σου προτεινει ο μηχανικος σου και θες μια σιγουρη και αρτια τεχνικα απαντηση τοτε το μονο που εχεις να κανεις ειναι να βρεις εναν δευτερο μηχανικο, ο οποιος αφου θα μελετησει και θα αξιολογησει την κατασταση θα σου δωσει μια υπευθυνη απαντηση.. Η μελετη - αξιολογηση αυτη δε, μπορει να ειναι μια απλη αυτοψια, ή ενας ελεγχος της υπαρχουσας με το νεα δεδομενα, ή ακομα μια νεα στατικη μελετη.. Δεν ξερω ομως που ανηκεις εσυ γιατι δεν εχω παρα απειροελαχιστα στοιχεια..

 

Φιλικα παντα, εχεις δυο πραγματικες επιλογες..

α)Να εμπιστευτεις τον μηχανικο σου..

β)Να ζητησεις την γνωμη και αλλου μηχανικου, ο οποιος ομως θα πρεπει να εχει προσωπικη εικονα της καταστασης (γιατι μονο τοτε θα εχεις και εσυ μια πραγματικα υπευθυνη απαντηση)..

Link to comment
Share on other sites

Φίλε pk10gr, ευχαριστώ για την απάντηση σου. Να διευκρινήσω κάποια πράγματα όμως. Πολιτικός μηχανικος δεν είμαι, είμαι μηχανικός περιβάλλοντος, και απο τα ολίγα στατικά που γνωρίζω - το διάβασμα στο φορουμ εδω και αρκετό καιρο, πιστεύω ότι έχω μια εστω και μικρή αντίληψη της κατασκευής. Δε ζητάω προφανώς να κρίνει ο οιοσδήποτε τον μηχανικό, τον οποίο και εμπιστευομαι. Λόγω της φύσης του προβλήματος, και επειδή πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, εγώ ο ίδιος του ζήτησα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για την ανύψωση της κατασκευής. Όχι γιατί θέλω να πάρει τυχόν ευθύνη αυτός, αλλά για να εφαρμώσει την best value for money λύση στο πρόβλημα. Η βέλτιστη λύση για οποιοδήποτε μηχανικό είναι η ΜΗ απόκληση απο το σχεδιο, το καταλαβαινω. Από κει και πέρα θέλω να ξέρω αν το να μείνει η κατασκευή με τα ίδια σχέδια, με μια προσθήκη υποστηλώματος 50εκ απο κάτω, είναι συνήθης πρακτική, η εφαρμόζονται άλλες λύσεις όπως πχ, υπόστρωμα πριν την θεμελίωση.

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

εγω για να ειμαι ειλικρινής ουτε την ερωτηση δεν μπορω να καταλάβω!

Αν δεν εμπιστευεσαι τον μηχανικό οτι θα σου βρει την βελτιστη λυση γιατι του ανέθεσες;

Αν πρεπεί να γίνει αλλαγή σημαντική καλό θα ήταν να ξανατρεξει ο φορέας και να πληρωθεί και για αυτό κατι επιπλέον ο μηχανικός, αλλιώς γιατι να μην κοιταξει την ευκολια του;

Επιπλέο αν είναι και τοσο μεγαλη η απαιτούμενη αλλαγή περα απο την επιλύση γιατι να μην γίνει και αναθεώρηση για να ειναι καλυμένος και ο συναδελφος όταν θα υπογραφει ότι ολα εγιναν συμφωνα με την αδεια(λέμε τωρα);;

-Περιμενα και εγω να δω κανενα θεμα για διόγκωση αργιλικών εδαφων και αστοχία εδαφόπλακας και απογοητευτικα....

Link to comment
Share on other sites

Φίλε palex, μάλλον σε απογοήτευσα με το θέμα! Η ερώτηση είναι απλή: Είναι συνηθησμένη αυτή η πρακτική για να ανηψωθεί η κατασκευή? Αν ναι, απο την εμπειρία σας, προκαλεί επισφάλεια το μη ξαναλύσιμο στο στατικό πρόγραμμα της κατασκευής? Εχει τύχει σε κάποιον άλλον σας αυτό το πρόβλημα, και αν ναι, πως το αντιμετώπισε?

 

Δεν ειπα οτι δεν εμπιστεύομαι τον μηχανικο, ο οποίος είναι τυπικότατος με τη δουλειά του, απλά ρωτάω αν θα το αντιμετώπιζε κάποιος απο άλλη οπτική γωνία το θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το ομολόγω :smile:

Την προτεινόμενη λύση δεν καταλαβαίνω, και δυστυχώς θα είναι και πολύ δυσκολο να συννενοηθούμε αν δεν χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένο τεχνικό λεξιλόγιο..π.χ η λεξη υπόστρωμα στην μηχανική δεν χρησιμοποείται, ιδίως μονη της.Μπορεί πιθανόν να χρησιμοποειται στην γεωλογία για να περιγραψει μια διαστρωματωση εδαφών, αλλα στην μηχανική υπάρχει η βάση, υπόβαση, στρωση εξυγίανσης με συγκεκριμένα υλικά κτλ εννοιες που χρησιμοποιούμε και καταλαβαινουμε για καθε λέξη πολυ συγκεκριμένα αυστηρώς πράγματα! Αντιστοίχως υπάρχουν συγκεκριμενες λεξεις για τα διαφορα δομικά μελη της κατασκευής, τι εννοείς π.χ ενισχυμενο υποστυλωμα που την μια το αναφέρεις 0.50 πανω απο την πεδιλοδοκό και την αλλη κατω απο την θεμελίωση δεν καταλαβαίνω...

Για να καταλήξω όπως σου γραφουν και τα λοιπά μέλη, πρεπει να απευθυνθεις στο μηχανικό σου..

Θα σου απαντήσω μόνο στο εξής, ναι είναι συνηθισμένο να γίνονται αλλαγες εμπειρικά κατα την διαρκεια της κατασκευής απο την επίβλεψη χωρίς να ενημερώνονται οι μελέτες.

Ο μηχανικός σου που υπογραφει και έχει την απόλυτη ευθυνη αν έκρινε ότι δεν χρειαζεται να ξαναγίνει επίλυση για αυτην την αλλαγή γιατι είναι π.χ υπερ της ασφαλείας κατι θα ξέρει.

Αν παλι θες να μην το εχεις στο μυαλό σου ζητησε του να το ξαναλύσει και να σου παραδωσει ενημερωμενο τευχος και σχεδία το λεγόμενο "as Built" το οποιο όμως να ξερεις οτι ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.

Δεν θα ήταν και ασχημο να το έκανες αυτό, σε μια πιο πολιτισμενη χωρα μπορέι να ήταν και το αυτονόητο. Πες του ότι θες για προσωπικους λόγους να έχεις δικό σου ενημερωμενο αρχειο. Π.χ πας να πουλήσεις μετα απο 50 χρονια το σπίτι όταν θα έχουμε αποκτίσει ποιοτητα ως χώρα και ανθρωποι ή όταν θα μας εχουν κατακτήσει οι Γερμανοι με τα DIN τους, και ο αγοραστης είναι ψαγμενος και σου λέει "εδω δεν εφαρμόστηκε η μελέτη", αν έχεις μια ενημερωμενη στατική μελέτη βγαινεις αρχοντας και του το πουλας και ακριβότερα! Επιπλεόν εχω βιώξει απειρες φορές μηχανικούς που θελουν να κανουν εκ των υστέρων αναθεώρηση - νομιμοποιηση αυθαιρέτου ουσιστικά για κατασκευή που δηθεν εγινε με μελέτη αλλα δεν μπορουν αν βρουν το τευχος και αλλα τετοια παλαβα, αλλα δυστυχως την πρωτη φορα την πατησα και δεχτηκα και βρεθηκα να προσπαθω να δικαιολογησω κατασκευταστικά όργια και εξευτελιστικα και σαν μηχανικος στους υπαλλήλους της πολεοδομιας με αυτα που τους πηγαινα ευτυχως χωρις διακια μου υπογραφη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.