Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τήξη μετάλλου με χρήση μαγνητών


Giorgos1987

Recommended Posts

Πριν λίγο ανακάλυψα το παρακάτω βίντεο στο youtube. Όπως βλέπετε έχουν βάλει ένα κομμάτι μετάλλου σε μια διάταξη η οποία δημιουργεί κάποια μαγνητικά πεδία και το μέταλλου λιώνει.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πως συμβαίνει αυτό καθώς και πως ονομάζονται οι μηχανές ή εργαλεία που εκτελούν αυτή την διεργασία.

Από οτι κατάλαβα, δημιουργούνται κάποια μαγνητικά πεδία τα οποία είναι όμοια σαν αυτά που αναπτύσσονται στους στάτορες των ηλεκτρικών μηχανών για την κίνηση του ρότορα. Στην συγκεκριμένη διάταξη η ποσότητα στερεού μετάλλου αιωρείται στον αέρα, άρα πρέπει να επικρατούν κάποια πεδία που δημιουργούν αντίθετες δυνάμεις και επιφέρουν κατά κάποιον τρόπο την ισορροπία, τα πεδία δημιουργούν αύξηση της θερμοκρασίας του μετάλλου μέχρι που λιώνει και πέφτει κάτω σε υγρή κατάσταση.

Όποιος γνωρίζει περισσότερο για το φαινόμενο που διέπει αυτή την διεργασία αλλά και το σύστημα που εκτελεί την δουλειά ας το αναφέρει.

 

Link to comment
Share on other sites

Το βίντεο είναι 2 σε 1, και magnetic levitation και induction heating. Ο κύβος μέσα στο πηνίο πρέπει να είναι μαγνήτης. Δες τα comments, έχει λινκς.
Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν κάμποσα φαινόμενα που μπορούν να ζεστάνουν μέταλλο, πχ. I2*R losses, δινορεύματα (Eddie currents) και υστέρηση (hysteresis loss). Μπορεί να υπάρχουν και άλλα.
Πρόσεξε την 1 σπείρα, είναι σε αντίθετη φορά με τις υπόλοιπες.  Εδώ για θεωρία, φόρμουλες και design (Ch. 12). Θα υπάρχει και σε άλλα παρόμοια βιβλία.

Το νήμα καλύτερα να μεταφερθεί στο 'Ηλεκτρολογικά'.

Edited by AMHxaNos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.