Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή σχολής και επαγγέλματος


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Μόλις προσφατα αποφοίτησα απο το λυκειο και βρισκομαι στη διαδικασία επιλογής σχολής. Ο αρχικός μου στόχος ηταν (και είναι) η αρχιτεκτονική. Εαν τα πραγματα πανε καλα και εχω συγκεντρωσει ικανοποιητικα μορια απο τα ειδικα μαθηματα του σχεδιου, λογικα εχω καταφερει να περασω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλα τα μορια που εχω συφκεντρώσει απο τα υπολοιπα μαθηματα μου επιτρέπουν να διαλέξω και αλλες σχολες, οπως ΗΜ, ΜΜ, ΠΜ. Η αλήθεια ειναι οτι με φοβιζει αρκετα η μελλοντική αποκατασταση ενος αρχιτεκτονα. Απο τα οσα ακουω εχω απογοητευτεί αρκετά. Δεν εχω κατασταλλαξει ουτε απορριπτω οποιαδήποτε σχολή μηχανικών, αφού τις βρισκω ολες αρκετα ενδιαφέρουσες. Ακόμη, δεν με πειραζει να δουλεψω για καποιο διαστημα στο εξωτρικο. Εαν μπορεί καποιος να με βοηθήσει δινοντάς μου μια εικόνα της αγοράς εργασίας και ισως ενα επαγγελμα που δε θεωρείτε τοσο κορεσμενο, θα με βοηθουσε ιδιαίτερα. Πιστεύεται οτι η αρχιτεκτονική δεν εχει μελλον; 'Εχω τη διάθεση να παλέψω οσο περισσότερο μπορώ και η αλήθεια είναι οτι δεν θελω να πεταξω τουςαρχικούς μου στόχους, ούτε την προσπαθεια που κατελαβα προκειμένου να καταφερω να περάσω αρχιτεκτονική, αλλά ξερω οτι δεν θα με πειραζε γενικα να επιλέξω καποια αλλη σχολή, αρκεί να γινω μηχανικός.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Πηνελόπη

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή Πηνελόπη, θα επιλέξεις αρχιτεκτονική κατά προτίμηση, διότι φαίνεται ότι το θες πολύ! Επίσης είναι υπέροχο αντικείμενο κατά τη διάρκεια των σπουδών ειδικά, αλλά και στον εργασιακό βίο αν έχεις την "τύχη" (είναι μόνο τύχη?) να εργαστείς με τρόπο ώστε να το εξασκείς όσο το δυνατόν γόνιμα. Επίσης οι συγκεκριμένες σπουδές σου ανοίγουν εμμέσως δρόμους και σε άλλα αντικείμενα, όχι απαραίτητα μηχανικού (ιστορία της τέχνης, τουρισμός, θεατρολογία κλπ)

Όλα όσα ακούς είναι εν μέρει αλήθεια αλλά όχι όλη η αλήθεια. Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες μηχανικών και όχι ειδικά στους αρχιτέκτονες.

Από τώρα μέχρι να εργαστείς θα περάσουν πολλά χρόνια και τα πράγματα αλλάζουν ταχύτερα από ότι πιστεύουμε. Άλλο μια οικονομία σε συρρίκνωση -5% κάθε χρόνο, άλλο σε 1% ισχνή ανάπτυξη όπως τώρα, άλλο σε 2,5% ανάπτυξη (αν ποτέ έρθει).

Ο (αρχιτεκτονικός) περίγυρός μου σε ηλικίες 30κάτι, ζορίζεται γενικά αλλά υπάρχουν αναλαμπές που και που με κάποιες ωραίες μελέτες, ανακαινίσεις κλπ.

Μην παρασυρθείς από την κυρίαρχη ατμόσφαιρα απογοήτευσης που επικρατεί επί του παρόντος. Κρισάρα περάσαμε, προφανώς και έχει πέσει η ψυχολογία.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά για μένα θα πρέπει να διαλέξεις αυτό που θες να ασχολείσαι, γιατι αν επιλέξεις κάτι που δεν σου αρέσει θα είναι σαν αγγαρεία για πάντα. Βέβαια οποιαδήποτε κατηγορία μηχανικού επιλέξεις (πλην μηχανικών υπολογιστών το οποίο είναι στον κλάδο των ηλεκτρολόγων και το οποίο έχει αποκατάσταση ακόμα στην Ελλάδα) αν δεν έχεις κάτι καλό να πιαστείς εδώ τότε καλύτερα πήγαινε έξω, γιατί αν παραμείνεις εδώ πολύ πιθανό να βασανίζεσαι με παλιοδουλειές (κακοπληρώμένες, υπερωρίες κ.α). Το ιδανικό θα έλεγα είναι προπτυχιακές σπουδές εδώ, μετά μεταπτυχιακό και εργασία έξω. καλή σταδιοδρομία;σε ότι επιλέξεις τελικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.