Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση με μεταλλικούς συνδέσμους


 

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι είμαι φοιτητής επί πτυχίω και κάνω την διπλωματική μου εργασία, με θέμα την ενίσχυση κατασκευής από Ω.Σ. με την χρήση μεταλλικών συνδέσμων χιαστί. Θα ήθελα αν κάποιος ξέρει κατασκευαστικές λεπτομέρειες της σύνδεσης των συνδέσμων με το πλαίσιο να με βοηθήσει.Πιο συγκεκριμένα έχω επιλέξει να συνδέσω με διατμητικούς συνδέσμους το υπάρχον πλαίσιο με ένα νέο μεταλλικό και στο μεταλλικό να συνδεθούν οι χιαστί σύνδεσμοι, δεν ξέρω όμως πως υπολογίζεται το μεταλλικο πλαίσιο, οι διατμητικοί σύνδεσμοι καθώς και οι συνδέσεις αυτών. αν κάποιος ξέρει κάτι θα το εκτιμούσα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κάνεις είναι πολύ ενδιαφέρον.

Με μικρή επιφύλαξη θα σου πω ότι εισάγεις στο μοντέλο σου τα χιαστί και απλά τα διαστασιολογείς.

Το θέμα όπως και εσύ αναφέρεις είναι στις συνδέσεις.

 

Μια απλή περίπτωση είναι να τοποθετήσεις ισχυρά στοιχεία (π.χ 2 διατομές συγκολλημένες σε μορφή Γ ή πιο απλά από 2 ελάσματα) στις τέσσερις γωνιές τα οποία θα βλητρώνονται στο σκυρόδεμα. Έχεις μια λοξή δύναμη ανά γωνιά, την αναλύεις και διαστασιολογείς τα βλήτρα.

 

Αν έχεις αμφιβολίες μπορείς να τοποθετήσεις διατομές σε όλη την περίμετρο του πλαισίου (σαν να διαμορφώνεις ένα περίγραμμα) και πάνω σε αυτό να ενωθούν τα χιαστί. Έτσι εξασφαλίζεις πιο καλά πιθανές τοπικές εντάσεις σε δοκούς ή στύλους. Τα βλήτρα σε αυτήν την περίπτωση θα μπουν σε όλη την περίμετρο.

 

Θέλει προσοχή να μην δημιουργήσεις εκκεντρότητες στις συνδέσεις οι οποίες θα καταπονίσουν τοπικά δοκούς ή στύλους (κοντά υποστυλώματα)

Link to comment
Share on other sites

Την συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει διερευνήσει σε βάθος ο Καθ. κ. Πανίκος Παπαδόπουλος στο Α.Π.Θ. Εχει κάνει μάλιστα και κάποιες εμπορικές εφαρμογές σε ενίσχυση υφισταμένων κτιρίων (super market κλπ). Σίγουρα κάποιες διπλωματικές θα έχουν γίνει εκεί με αντίστοιχο θέμα.

Αν βρείς τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής, Αθήνα 2008, υπάρχουν επίσης αρκετές παρουσιάσεις τις μεθόδου που θα σε βοηθήσουν. Υπάρχει και παραμετρική διερεύνηση με διάφορες τεχνικές στερέωσης.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά σας ευχαριστώ και τους δύο για την ανταπόκριση, σε ότι αφόρα στην εργασία μου, αναλυτικότερα θα ήθελα να σας πω το εξής, η σύνδεση των χιαστί χώρις εκκεντρότητα συνδέσμων θα γίνει με κομβοελάσματα τα όποια θα είναι συγκολλημένα πάνω σε ενα περιμετρικό μεταλλικό πλαίσιο όπως αναφέρεις ΑΡΗ, το οποίο πλαίσιο στην συνέχεια θα συνδέεται με το υπάρχον πλαίσιο από μπετόν με διάταξη διατμητικών συνδέσμων όπως αναφέρει και ο ΚΑΝ.ΕΠΕ.. Το θέμα είναι πως διαστασιολογώ το περιμετρικό πλαίσιο έτσι ώστε να ικανοποιείται η συνθήκη συμβιβαστού των παραμορφώσεων, και επιπλέον πως κατανέμω την αναλυμένη αξονική των χιαστί συνδέσμων στα βλήτρα έτσι ώστε να τα διαστασιολογήσω. δεν μπορώ να βρω αναλτικό παράδειγμα εφαρμογής παρά κάποιες συστάσεις κατασκευαστικές που αφορούν κυρίως στην διαστασιολόγηση αυτών καθ'αυτών των χιαστι συνδέσμων.

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά και μόνο, χωρίς πολλά πολλά (αν και δεν επιτρέπεται στα πλαίσια μιας διπλωματικής) θα σου έλεγα ότι αναλύοντας την λοξή δύναμη του χιαστί σε οριζόντια και κατακόρυφη, διαστασιολογείς τα βλήτρα που θα βάλεις σε πλάκα και δοκό με την οριζόντια και τα βλήτρα στις κολώνες με την κατακόρυφη.

Σου λέω την γνώμη μου χωρίς να έχω πλήρη άποψη για το θέμα.

Βρες αυτά που σου λέει ο paktomenos

Link to comment
Share on other sites

Δες λίγο αυτά τα λινκ είναι πολύ χρήσιμα για την εργασία σου http://www.episkeves.civil.upatras.gr/ergasies%202006/19%20KALLIANH%20PROTONOTARIOS.pdf και http://www.episkeves.civil.upatras.gr/ergasies%202005/3.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.