Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεγονός: Σεισμός στην Ιταλία


acnt

Recommended Posts

filtech,

πήγα να κατεβάσω αυτό και μου πέταξε το εξής μήνυμα:

Error

 

This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.

This limit is reached.

To download this file, the uploader either needs to transfer this file into his/her Collector's Account, or upload the file again. The file can later be moved to a Collector's Account. The uploader just needs to click the delete link of the file to get further information.

 

 

Μπορείς να κάνεις κάτι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μιλούσα με έναν παλαιό συνάδελφο επί του θέματος. Υποστήριζε πως επειδή ο σεισμός ήταν επιφανειακός, είχε μεγάλη συχνότητα και αυτός ήταν ο παράγοντας ο οποίος προκάλεσε τόσες πολλές καταστροφές στα πέτρινα κτίρια.

 

Συμφωνείτε;

Link to comment
Share on other sites

Nαι. Ένας πολυ σημαντικός λόγος πρέπει να είναι αυτός. Αλλά δεν πρέπει να είναι μόνον αυτός. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πυκνοδομημένο με παλιές κατασκευές που κτίστηκαν χωρίς προδιαγραφές και χωρίς μηχανικούς πριν πολλά χρόνια, όπως κτίστηκαν πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα πριν απο 100-150 χρόνια.

Κατέρρευσαν βέβαια και νεόδμητες κατασκευές. Το επεσήμανε μετ επιτάσεως ο Λέκκας που πήγε εκεί. Από τις φωτογραφίες τουλάχιστον που αναρτήθηκαν στην ενότητα αυτή (δείτε το πριν και το μετά), φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες δόμησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί μοιραία η τρωτότητα των κατασκευών.

Ίσως οι παράγοντες αυτοί, σεισμός μικρού εστιακού βάθους, παλιές λιθόκτιστες ή πλινθόκτιστες κατασκευές με απενεργοποιημένο τον συνδετικό τους ιστό και πλημελείς πολυώροφες κατασκευές επέφεραν την καταστροφή.

Link to comment
Share on other sites

Πως σου φαίνεται το ακόλουθο σκεπτικο;

Επιφανειακός σεισμός --> μεγαλύτερη η οριζόντια συνιστώσα --> φέρουσα τοιχοποιία ευπαθής σε διάτμηση (εκτός των άλλων) η οποία είναι πολύ πιό σημαντική όταν η οριζόντια συνιστώσα είναι πολύ έντονη.

 

Βέβαια η μεγάλη συχνότητα του σεισμού δρά καταλυτικά...

Link to comment
Share on other sites

εγω θυμάμαι οτι το 99 οι καθηγητες μας στο ΕΜΠ αντισεισμικης μας ελεγαν οτι στην Αθηνα, οι πιο τρωτες κατασκευες για τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα του σεισμου ήταν οι χαμηλες και λιθοχτιστες κατασκευες, οι οποιες συντονιζονται σε κοντινους επιφανειακους σεισμους που τις οδηγουν σε πληρη αποδιοργανωση και αποδόμηση της τοιχοποιας τους, ενω αντιθετα πολυοροφα ψηλα και ευκαμπτα κτίρια μπορει να συνοντονισουν σε μακρινους σεισμους που μπορει σε χαμηλοτερες κατασκευες να μη γινουν καν αντιληπτοι.

Επισης θυμαμαι πολυ καλα οτι οι κοντινοι επιφανειακοι σεισμοι ειναι υψισυχνοι ενω οι μακρινοι εχουν κυματα μεγαλου μηκους που εξηγείται απο το φιλτραρισμα των κυματων υψηλών συχνοτητων όταν παιρνουν μέσα από διάφορα εδαφικά στρώματα.

Ακομα πρεπει να προσθέσω ότι επειδη γυρισα σαν φοιτητης ολες σχεδον τις πληγεισες περιοχές οτι οι κατασκευες που κατέρρευσαν στην Αθηνα είχαν εξόφθαλμα στατικά προβλήματα που φαινονταν απο χιλιομετρα! Υπήρχαν και λιγες σύγχρονες κατασκευες που είχαν παθεί ζημιές όπως αλλωστε προβλέπεται και από τον κανονισμο για σεισμο υπερβασης της εδαφικής επιταχυνσης σχεδιασμου.

Επίσης δεν θα ξεχάσω ότι ακριβως δίπλα σε οικεια που καταρρευσε με νεκρους υπήρχε αλλη διόροφη κατοικια συγχρονης κατασκευής με επαρκης διατομής στοιχεία, μικρα ανοίγματα και σημαντική πληρωση τοιχοποίας η οποία δεν ειχε παρα ελαχιστες τριχοειδης ρηγματώσεις στην τοιχοποιία.

Δεν επιτρέπεται λοιπον καν το ενδεχόμενο κατάρρευσης σε μια συγχρονη προσεγμενη μελετη τουλαχιστον για τετοιου μεγεθους σεισμούς, και αρα οι ευθυνες που μας βαραινουν συνολικά σαν κοινωνια και οχι μονο τους μηχανικους (αν υπαρχουν εμπλεκόμενοι) για καταρρευσεις για τους συνήθους μεγέθους ελληνικούς σεισμους ειναι τεραστιες!

Link to comment
Share on other sites

@ palex

 

. . . και αρα οι ευθυνες που μας βαραινουν συνολικά σαν κοινωνια και οχι μονο τους μηχανικους (αν υπαρχουν εμπλεκόμενοι) για καταρρευσεις για τους συνήθους μεγέθους ελληνικούς σεισμους ειναι τεραστιες!

 

Έτσι είναι. Όλοι πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Link to comment
Share on other sites

palex ΔΕΝ αμφισβητείται η τρωτότητα των κατασκευών αυτών και τα όσα λες. Γιατί όμως επέρχεται αυτή τη αποδιοργάνωση; Πού υποφέρει η φέρουσα τοιχοποιία; Αν το ίδιο σε ένταση φαινόμενο με μικρότερη συχνότητα συνέβαινε, θα ήταν λιγότερες οι καταρρεύσεις; Πιστεύω πως η μείωση (αναμφισβήτητα θα υπήρχε) δεν θα ήταν τόση όστε να λέμε σήμερα πως η υψιλή συχνότητα ήταν ο κυριότερος λόγος των καταρρεύσεων.

 

Αν δρούσε περισσότερο η κατακόρυφη σεισμική συνιστώσα (με ίδια ένταση και συχνότητα) πιστεύω πως οι ζημιές θα ήταν σημαντικά μικρότερες.

Link to comment
Share on other sites

Αν μου επιτρέπεται να πω 2 λόγια :) Η τρωτότητα είναι συνέλιξη της επικινδυνότητας.Αυτό σημαίνει οτι πρώτον λαμβάνουμε υπόψιν τον εκάστοτε αντισεισμικό κανονισμό που συνεχώς αναθεωρείται αλλα πρέπει και να έχουμε στο μυαλό μας παράλληλα οτι η επικινδυνότητα αναφέρεται και στην πιθανότητα υπέρβασης μιας ορισμένης τιμής.Εαν δρούσε περισσότερο η κατακόρυφη συνιστώσα οι ζημιές θα ήταν όντως μικρότερες,καθώς στην κατακόρυφη κίνηση αντιστέκεται το βάρος της κατασκευής έναντι στην οριζόντια που απουσιάζει μια κάποια αντίστοιχη δύναμη,αλλα θα είχαμε μια παραπάνω άσκηση συμπιεστικών τάσεων στο κτίριο με κάποια παραπάνω μικροπροβληματάκια.Δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου το προχθεσινό γεγογός,εκτός απο 1-2 λεπτά κατα τύχη και έτσι δε μπορω να εκφέρω άποψη επ αυτού.Απ'ότι βλέπω απ τα λεγόμενα σας,μάλλον επιφανειακός δόθηκε τελικά ο σεισμός.Ενα απο τα άσχημα των επιφανειακών είναι ως γνωστόν η σκέδαση,η οποία παίζει και σημαντικό ρόλο στις συχνότητες που τελικά φτάνουν στην περιοχή ενδιαφέροντος,αλλα και το γεγονός οτι υπάρχουν και άλλα φαινόμενα πέρα απο τις λιθοσφαιρικές πλάκες που μπορούν να δημιουργήσουν επιφανειακούς σεισμούς.Μπορούμε να μιλάμε για ώρες πάνω σε αυτά.Τώρα ως προς την ευθύνη,γενικώς όλη η κοινωνία ευθύνεται αρχικώς που αφήνει ''πόρτες ανοιχτές'' για την ύπαρξη φαινομένων που δε συμβαδίζουν με τα πρέποντα,αλλά και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του κατασκευαστικού τομέα,γιατί απο αυτο περιμένει απαντήσεις και έρευνα η υπόλοιπη κοινωνία.Γι'αυτό και γίνεται προσπάθεια σήμερα μέσω του τομέα πρόληψης των φυσικών καταστροφών,κάτι που έχει ραγδαία εξέλιξη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.