Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απώλεια οικοδομησημότητας λόγω αιγιαλού


Recommended Posts

Έχω ένα ερωτηματάκι που καίει...Οικόπεδο 4,5στρ.,εκτός οικισμού, φάτσα θάλασσα χάνει την αρτιότητα λόγω των νέων αποστάσεων αιγιαλού(μένει κάπου 3,6στρ).Πολεοδομικά πως μπορω να κινηθώ?Αν το κυνηγήσω δικαστικά θα μπορέσω να επικαλεστώ προηγούμενο δεδικασμένο?Γενικά τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το ενδιαφέρoν αλλά και για την υπέροχη δουλειά που κάνετε.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία ανεξάρτητα της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Πχ ένας Πολιτικός Μηχανικός δε δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά "Αμοιβές-Οικονομικά Αδειών" στην ενότητα των "Πολιτικών Μηχανικών".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ,

ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή ερώτηση. ΟΚ έχουμε γήπεδο>4000τμ "τυφλό" προ τις 31/12/2003. Σύμφωνα με τα λεγόμενα μας είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Τι γίνεται όμως με την πρόσβαση εάν δεν συνορεύει σε δρόμο? Μπορεί να επιτευχθεί μέσω παραχωρησης εισόδου από ξένη ιδιοκτησία? Λογικά στην πολεοδομία θα ζητήσουν πρόσβαση και έχει βάση διότι τι γίνεται όταν οι τριγύρω ιδιοκτήτες περιφράξουν τα γήπεδα τους αποκλείωντας ουσιαστικά το δικό σου από κάθε είδους πρόσβαση?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Εχω και εγώ ενα παρόμοιο θέμα. Σε παραθαλάσιο οικόπεδο ( φάτσα θάλασσα) το εμβαδόν αιγιαλού-παραλίας μετρά στο συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου ? To εικόπεδο είναι εκτός σχεδίου

 

Ευχαριστώ για την απαντησή σας

Link to comment
Share on other sites

Το τμήμα του γεωτεμαχίου-αγροτεμαχίου (και οπωσδήποτε ΟΧΙ οικοπέδου), που περιλαμβάνεται στη ζώνη του αιγιαλού, αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου και, επομένως, δεν περιλαμβάνεται στην στην έκταση του γεωτεμαχίου-αγροτεμαχίου και το τμήμα που περιλαμβάνεται στη ζώνης παραλίας έχει απαλλοτριωθεί υπέρ του Δημοσίου.

 

Εάν ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας έγινε μετά το 2001, για την απαλλοτρίωση της ζώνης παραλίας υπόκειται στις διατάξεις περί ρυμοτομίας και είναι δυνατόν να ανακληθεί, μετά από οκταετία και σχετική χρονοβόρα διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απαντήση σας.

 

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμμιά απαλλοτρίωση ούτε πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Ομοίως δεν προβλέπεται διάνοιξη οδού. Ο καθορισμός του αιγιαλού έγινε πριν απο το 2001.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. με τον καθορισμό της ζώνης παραλίας επιβάλλεται αναγκαστική απαλλοτρίωση στο τμήμα του γεωτεμαχίου που περιλαμβάνεται σ' αυτήν. Οι απαλλοτριώσεις αυτές, που επιβάλλονται από το 2001, μπορούν να ανακληθούν με τη διαδικασία περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης λόγω ρυμοτομίας, που ανέφερα, όσες, όμως, έχουν επιβληθεί πριν από το 2001, όπως στην περίπτωσή σου, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό.

 

Πρόσφατα πληροφορήθηκα οτι έχει κυκλοφορήσει στις πολεοδομίες εγκύκλιος που αναφέρει οτι η ζώνη παραλίας δεν προσμετράται στην αρτιότητα του γαιοτεμαχίου. Εχετε ακούσει κάτι για αυτό ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω για εγκύκλιο, αλλά είναι προφανές ότι η απαλλοτριωθείσα έκταση της ζώνης παραλίας δεν μπορεί να μετράει στο γεωτεμάχιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.