Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση υπ. διδάκτορα μηχανικού


GiannisS.

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

με συγχωρείτε αν κάποιο παρόμοιο θέμα έχει απαντηθεί στο παρελθόν. Είμαι διπλ. Μηχανολόγος μηχανικός απο Δεκέμβρη του '19 και πήρα την άδεια από το ΤΕΕ το Μάρτιο. Από το Σεπτέμβρη ξεκινάω διδακτορικό και ψάχνοντας τις διαδικασίες για την ασφάλιση έχω πελαγώσει. Γνωρίζω ότι θα πληρώνομαι μέσω ερευνητικού προγράμματος και όχι με υποτροφία και οι ασφαλιστικές κρατήσεις θα γίνονται μέσω του πανεπιστημίου. Ο καθηγητής μου είπε ότι πρέπει να ξεκινήσω τις διαδικασίες για εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ (αν και ακόμα δεν έχει βγεί επίσημα η προκύρηξη του διδακτορικού). Υπάρχει κάποιος με αντίστοιχη εμπειρία;

1. Για εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ απαιτείται και έναρξη στην εφορία;

2. Ποιές ενέργειες πρέπει να κάνω προς το παρόν;

3. Η αναμονή πόσο περίπου είναι αν υπάρχει και κατα τη διάρκεια αυτής θα πληρώνομαι κανονικά;

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις έναρξη στην Δ.Ο.Υ. ως "ελεύθερος επαγγελματίας" μηχανικός και ερευνητής, μετά από την εγγραφή σου στον Ε.Φ.Κ.Α. (ΤΣΜΕΔΕ).

Θα τιμολογείς στον ΕΛΚΕ, θα πληρώνεσαι με παρακράτηση 20% και θα πληρώνεις εσύ τις ασφαλιστικές σου εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

Αν γίνεται παρακράτηση των εισφορών από το παν/μιο λογικά θα υπαχθείς στο αρ. 39 παρ. 9 https://www.efka.gov.gr/el/arthro-39-par-9-dpy

Σε κάθε περίπτωση (είτε στην παρ. 9 - είτε σαν τυπική περίπτωση ελ. επ.) πρέπει να κάνεις έναρξη στην εφορία όπως γράφει ο συνάδελφος @astrah παραπάνω. Μετά μπορείς να ασφαλιστείς και στο ΤΣΜΕΔΕ μη-μισθωτών. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πολύ, 1-2 μέρες.

Αν δε θέλεις να πληρώσεις ασφάλιστρα όσο δεν έχεις σύμβαση πρέπει να δεις από ποιο μήνα ξεκινά η σύμβαση και να κάνεις την έναρξη επιτηδεύματος λίγο πριν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.