Jump to content

andreas-p

Members
 • Content Count

  93
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by andreas-p

 1. Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που ήταν στο καθεστώς παρ.9 αρθρ.39 Ν.4387/2016 και αν μπορεί να διασταυρώσει την επανα(ξανά-ματά-μανά)-εκκαθάριση του 2017; Σε εμένα έβγαλαν οφειλή 10 ευρώ το μήνα μόνο για 2 μήνες ενώ η αρχική εκκαθάριση μου βγήκε 10 ευρώ/μήνα (120 σύνολο). Τα 100 ευρώ μου τα επιστρέφουν στην εκκαθάριση του 2019 (τα είχα πληρώσει μαζεμένα το 2018). Έχει αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό για το 2017; Για το 2018 πάλι είναι κανονικά 10 ευρώ/μήνα όπως θα περίμενα άλλωστε. Για το 2019 δεν είχα μπλοκάκι, οπότε δεν ξέρω. Επίσης υπάρχει τρόπος να διασταυρωθεί οι οφειλές των περασμένων ε
 2. Σήμερα εντόπισα στη σελίδα του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) την επιλογή Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών. Αυτό είναι καινούριο; Μπορεί να γίνει αναδρομική διαγραφή; Εγώ έχω κάνει εδώ και 2 χρόνια 2 λήξεις και μία επανέναρξη, έκανα τα χαρτιά μου στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ χωρίς να έχει περαστεί τίποτα στο μητρώο μου, με αποτέλεσμα έχει χαθεί η μπάλα εντελώς στο σύστημα.
 3. Το φαινόμενο της πολυνομίας και των διαδοχικών ανατροπών του νομικού πλαισίου μετατρέπουν την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε τροχοπέδη. Είναι δύσκολο να σχεδιαστεί ένα υπολογιστικό σύστημα που θα παραμετροποιείται κατά βούληση ανάλογα με τις αλλαγές της νομοθεσίας. Ειδικά όταν μιλάμε για ελληνικά δημόσια έργα, αυτό είναι αδύνατο. Επομένως ένα μεγάλο ποσοστό νομοθετικών μεταβολών απαιτεί προγραμματιστικές αλλαγές στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα, δηλ. ένα νέο έργο μικρής ή μεγάλης κλίμακας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το χρόνο που αυτή η μεταβολή θα υλοποιηθεί και
 4. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δε σου έδωσαν τη δυνατότητα επιλογής. Τυπικά είναι σωστή η κατάταξη στην 1η αφού δεν υπάρχει κάτι εκ μέρους σου για την ειδική ασφ. κατηγορία. Για το τι θα σε συμβούλευα να κάνεις.... Φαντάζομαι από το φόρουμ και πιθανές συζητήσεις σε συναδελφικούς κύκλους, θα έχεις διαπιστώσει ότι το ταμείο μας παρουσιάζει μία αναλγησία σε θέματα αντιμετώπισης ζητημάτων εργαζομένων καθώς και στον χειρισμό υποθέσεων και αιτημάτων. ΟΜΩΣ, δε θέλω να σε αποτρέψω από το να διεκδικήσεις μία αναδρομική κατάταξη στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία. Ίσα-ίσα. Σίγουρα οι περι
 5. Καλή αρχή συνάδελφε. Είχες αιτηθεί την ένταξη στην ειδική κατηγορία; Γιατί από όσο ξέρω αν δεν αιτηθείς κάτι άλλο, μπαίνεις αυτόματα στην 1η.
 6. Δεν έχει γίνει. Λογικά περιμένουν την προθεσμία των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για να δουν τις αποδοχές.
 7. Εγώ προ διετίας που ήμουν σε αυτό το καθεστώς είχα οφειλές που διαγράφονταν μετά την εκκαθάριση του έτους. Δηλ. την επόμενη χρονιά μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που είχαν εικόνα των αποδοχών ελ. επ. Είναι περιεργο όμως το ότι δεν έχεις για το 2019. Ίσως κάτι έχει αλλάξει στη διαδικασία.
 8. Επιβεβαιώνω και εγώ ότι το ΕΤΕΑΕΠ πάει από το κακό στο χειρότερο. Σήμερα έκανα αίτηση διακοπής στην υπαγωγή της ασφάλισης μη-μισθωτών στον ΕΦΚΑ (ΤΣΜΕΔΕ). Ρώτησα αν πλέον με τη συγχώνευση με το ΕΤΕΑΕΠ χρειάζεται να κάνω 2η αίτηση και για το ΕΤΕΑΕΠ. Μου είπαν ότι πρέπει να πάω στο ΕΤΕΑΕΠ για να κάνω και 2η αίτηση. 🤨 Σε παλαιότερη τηλεφωνική επικοινωνία μου με το ΕΤΕΑΕΠ μου είχαν πει ότι μπορώ να κάνω αιτήματα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected] Τότε (πριν 7 μήνες) είχα στείλει μήνυμα με συνημμένα τα δικαιολογητικά και μου είχαν απαντήσει ότι θα διευθετήσουν το θέμα μου (ακό
 9. Εισόδημα από μέχρι 2 εργοδότες είναι το όριο. Δες και το νόμο εδώ: https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/198288/nomos-4387-2016#Άρθρο_39|601645 Αυτό που γράφεις ισχύει αλλά είναι για να έχεις το αφορολόγητο που απολαμβάνουν οι μισθωτοί. Eίναι η περίπτωση (στ) της παρ. 2 εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/250460/nomos-4172-2013#Άρθρο_12|250510. Δες, είναι και άλλες προϋποθέσεις.
 10. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη καλό είναι να βάλεις IBAN στο Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία για την περίπτωση που τα γυρίσουν χωρίς συμψηφισμό.
 11. Καταλαβαίνω ότι η προαιρετική ασφάλιση είναι ως τυπικά μη-μισθωτός. Άρα έχει μία κάποια λογική η ανεξαρτησία από την ασφάλιση ως μισθωτός. Με τη λογική που γράφω παραπάνω όταν θα γινόταν η εκκαθάριση για το 2018 και θα βρίσκονταν εισφορές μισθωτού θα μηδενίζονταν οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης. Αυτό ισχύει με τους συμβατικούς μη-μισθωτούς με παράλληλο μισθό κάποιου ύψους. Το βασικό πρόβλημα είναι το ότι αγνοείται η αίτηση για ένταξη στην προαιρετική ασφάλιση πάντως.
 12. Αν κρίνω από το 4. όλα πάνε στο βρόντο. Εν τω μεταξύ οι ανεξάρτητες αρχές τύπου Συνήγορος του Πολίτη και Επιθεώρηση Δημ. Διοίκησης είναι μόνο για να λέμε ότι έχουμε και από αυτά.
 13. Αναρωτιέμαι αν κανείς έχει κυνηγήσει το θέμα της κωλυσιεργίας του ΤΣΜΕΔΕ; Εννοώ πέρα από το να πηγαίνει παρακαλετός στο κεντρικό της Αθήνας. Έχω κλείσει - ξανανοίξει βιβλία και τώρα θα τα ξανακλείσω, με τον πρώτο κλείσιμο να είναι > 2 χρόνια πριν και ακόμα στο μητρώο μου δεν έχει ενημερωθεί τίποτα. Σκέφτομαι μαζί με την αίτηση διαγραφής να τους κάνω και μία αναφορά. Έχει κάνει κανείς τίποτα σχετικό και αν ναι ποιο το αποτέλεσμα;
 14. Πλάκα θα έχει να ετοιμάζουν καμία γενική εκκαθάριση για το διάστημα ισχύος του ν. Κατρούγκαλου. Είναι και η περίοδος τώρα, ήδη έχουν αργήσει σε σχέση με πέρσι.
 15. Λογικά η σύμβαση που έχεις θα αναφέρει τις υποχρεώσεις σου για άσκηση άλλου έργου. Γνώμη μου είναι ότι ένα λογικό εργοδότη δεν τον νοιάζει αν θα πληρώσεις εσύ εισφορές ή όχι αλλά αν μπορείς να αφοσιωθείς 100% στην εργασία σου σε αυτόν ή αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Πάντως αν ασχοληθεί κάποιος εύκολα δίνει το ΑΦΜ σε διεπαφή του taxis και βρίσκει τα στοιχεία της επιχείρησης αν υπάρχει.
 16. Η προθεσμία για την επιλογή για φέτος δεν ήταν μέχρι την Παρασκευή 24/7; Γενικά επικράτησε ένα μπάχαλο γιατί το ΕΤΕΑΕΠ θεωρεί μη-μισθωτούς αυθαίρετα πολλούς συναδέλφους. Οπότε το γεγονός ότι σε κάποιους μισθωτούς άφηνε την επιλογή δε σημαίνει ότι γινόταν ορθόδοξα, αλλά ίσως επειδή τους θεωρούσε μη-μισθωτούς. Άλλωστε τους υποχρέωνε και την επιλογή κατηγορίας για επικουρική που πρακτικά δεν την έχουν αυτή την επιλογή οι έμμισθοι μηχανικοί (βγαίνει ποσοστιαία αυτή) και η επιλογή κατηγορίας αφορά το εφάπαξ. Από την άλλη σε κάποιους έβγαζε το μήνυμα Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνετε,
 17. Αυτό θα ήταν απόλυτα λογικό. Με την myData η ΜΥΦ είναι απλά πλεονασμός και αν ισχύσει ότι θα πρέπει να περαστούν τα παραστατικά στη myData αναδρομικά από 1/1/2020, o πλεονασμός και η διπλο-δουλειά υφίσταται ήδη. Το θέμα είναι πότε θα ξεφορτωθούμε την ΜΥΦ. Ίσως αν επιβεβαιώσουν ότι η myDATA χρησιμοποιείται και προχωράει ΟΚ.
 18. Και εγώ συμφωνώ με τον @curzondax. Άλλωστε τα δεδομένα χεράτα θα περνάνε από Οκτώβρη. Τώρα γίνεται μέσω παρόχου. Με κάθε επιφύλαξη και με βάση τη λογική: η ΜΥΦ έχει υποσύνολο της πληροφορίας της myDATA. π.χ. δεν έχει κατ'ανάγκη 1 προς 1 τα παραστατικά, άρα λογικά η δεύτερη δεν μπορεί να προσομοιώσει την πρώτη. Μόνο να κάνει κάποια διασταύρωση ίσως.
 19. Καλησπέρα, Κάνεις (1) προεγγραφή στο ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ, (2) έναρξη στην εφορία και (3) με το χαρτί της έναρξης κάνεις εγγραφή στο ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως μη μισθωτός. Δεν ξέρω αν πλέον πρέπει να κάνεις και στο ΕΤΕΑΕΠ εγγραφή γιατί υποτίθεται έχει συνενωθεί με τον ΕΦΚΑ. Επίσης με την εγγραφή επιλέγεις και ασφαλιστική κατηγορία. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στον ΕΦΚΑ και η εγγραφή σου θα πάρει μήνες/χρόνια να ολοκληρωθεί. Εσύ τουλάχιστον έχεις έμμισθη εργασία οπότε δε θα είσαι ανασφάλιστος. Απλά αν τυχόν υπάρχουν εισφορές (εξαρτάται από το μισθό σου, δες παρακάτω) κάπ
 20. Νομίζω ότι οι μηχανικοί της επαρχίας είμαστε καταδικασμένοι ως προς την εξυπηρέτηση για τα ασφαλιστικά. Τα περιφερειακά γραφεία έχουν καταντήσει πρακτορεία αποστολής εγγράφων και στο κεντρικό με το ρυθμό που προχωράνε δεν ξέρω και εγώ πόσα δωμάτια με χαρτούρα προς επεξεργασία θα έχουν γεμίσει. Σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει στη διαδικασία. Αλλά δε βλέπω καμία βούληση ούτε από την πολιτική ηγεσία ούτε από τους εκπρόσωπούς μας.
 21. Οπότε για το συνάδελφο που πλήρωνε κανονικά ΕΦΚΑ (όχι ΕΤΕΑΕΠ) με μία αίτηση για αναδρομική προαιρετική ασφάλιση από 1/1/2017 είναι όλα καλά, σωστά;
 22. Άλλο κ αυτό... όλο εκπλήξεις είναι αυτός ο ΕΦΚΑ.
 23. Στο παρακάτω άρθρο εκτός από το κείμενο αξίζει και το videακι. https://www.enikos.gr/economy/731489/atlas-psifiaki-aponomi-syntaxeon-mesa-se-liga-lepta-analytika-i-d Πραγματικά λες και ζούμε σε παράλληλο σύμπαν.
 24. Δηλαδή αν κάνεις διακοπή εργασιών είσαι υποχρεωμένος να μην πληρώνεις ΕΦΚΑ; Δεν υπάρχει η έννοια της προαιρετικής ασφάλισης, σωστά;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.