Jump to content

andreas-p

Members
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by andreas-p

 1. Εγώ είχα βάλει το 600αρι χεράτα στο 781 και μου το καθάρισαν. Αφού δεν έχουν τα στοιχεία ακόμα, δεν καταλαβαίνω γιατί το κλείδωσαν από τώρα. Ας το άφηναν ελεύθερο μέχρι τότε για να κάνει την υποβολή του όποιος θέλει. Άλλωστε το 781 δεν είναι για επιβολή φόρου, δεν είχε λογική αυτόματης συμπλήρωσης και χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα τεκμήρια.
 2. Και εγώ είμαι στην περίπτωσή σου. Η επιστροφή αφορά διάφορα έτη και σκέφτομαι να το βάλω σαν Ασύνηθες έσοδο στη δήλωση του 2020.
 3. Ισχύουν για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Είναι στη σελίδα 19 του manual που έστειλα (ανάλογα με την κατηγορία που θα επιλέξεις). Ο ΕΦΚΑ συντονίζει με το TAXIS οπότε το "μετά" ειναι μετά την έναρξη στην εφορία.
 4. Πρέπει να πας εδώ: https://www.efka.gov.gr/el/enarxemetabolelexe-asphalises-me-misthoton και να κάνει μεταβολή ΚΑΔ. Θα ξαναγραφτείς στο ΤΕΕ; Γιατί θα πρέπει να δηλώσεις ότι έχεις εγγραφεί στο ΤΕΕ (σελ. 15 εδώ: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2020-10/AlterActivity-manual.pdf) Δε θα διπλοπληρώνεις τα βασικά του ΕΦΚΑ αλλά θα πληρώνεις εισφορές πρόνοιας και επικουρικής σύνταξης μετά.
 5. Θα πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος σε ΔΟΥ με ΚΑΔ μηχανικού. Πριν το κάνεις αυτό, πρέπει να πας εδώ: https://www.efka.gov.gr/el/enarxemetabolelexe-asphalises-me-misthoton και να κάνεις έναρξη ασφάλισης (προεγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ). Στη συνέχεια κάνεις την έναρξη στο μητρώο της ΔΟΥ όπου θα σου χρειαστεί και η βεβαίωση προεγγραφής από την παραπάνω διαδικασία. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη ΔΟΥ, λίγες μέρες μετά θα ολοκληρωθεί και η εγγραφή σου στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί υπάρχει διασύνδεση και με την προεγγραφή ενεργοποιείται μία διαδικασία παρακολούθησης του ΑΦΜ σου. Θα σου έρθει και σχετ
 6. Μήπως ήσουν ασφαλισμένος στον ΤΣΜΕΔΕ προ 1/1/2017 και με την αλλαγή σε ΕΦΚΑ σε είχε θεωρήσει ως μη μισθωτό μηχανικό; Σε τέτοια περίπτωση θα είχες ειδοποιητήρια μη μισθωτού από 2017 και μετά σε ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ.
 7. Το έχω ψάξει αρκετά και δεν έχω βρει κάτι. Θα περίμενα ότι στο "Αναλυτικό Ιστορικό Κοινωνικής Ασφάλισης" θα έβγαζε κάτι τέτοιο αλλά η συγκεκριμένη σελίδα είναι υπό κατασκευή, και προσωπικά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Επίσης και για τη μισθωτή εργασία άλλ'αντ'άλλων τα βγάζει μη νομίζεις.
 8. Κανονικά η επανεγγραφή που αναφέρει ο συνάδελφος @Solum παραπάνω γίνεται πριν πας στην εφορία. Υπάρχει περίπτωση όμως να δουλέψει γιατί αν κάνεις την προεγγραφή, ενεργοποιείς το συγχρονισμό με την ΑΑΔΕ για το μητρώο σου που σημαίνει ότι θα γίνει έλεγχος για το αν έχεις κάνει έναρξη και πότε. Το πρόβλημα είναι ότι έχει χαλάσει η σειρά της διαδικασίας οπότε δεν ξέρουμε σίγουρα πώς θα συμπεριφερθούν τα συστήματα αν η ημερομηνία έναρξης είναι προηγούμενη της προεγγραφής και μάλιστα αν είναι τόσο παλιά. Δεν ξέρω τι κάνουν οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ αλλά είναι τόσο τραγική η κατάσταση, πο
 9. 1000 ευχαριστώ! Τότε έτσι πάει, πιάνει ολόκληρος ο μήνας άσχετα με την ακριβή ημερομηνία διαγραφής.
 10. Ναι το είχα καταλάβει. Απλά επειδή κακώς σε είχαν ασφαλισμένο ως μη μισθωτό, το τυπικά σωστό θα ήταν να λήξει η ασφάλισή σου ως μη μισθωτός αναδρομικά από 31/12/2016 (αν δεν κάνω λάθος) και απλά τώρα να κάνεις μία επανεγγραφή στην ασφάλιση μη-μισθ. με τωρινές ημερομηνίες και τον ΚΑΔ που αναφέρεις. Φυσικά αν σου έχουν πεί από λογιστικό να κάνεις αυτό, αυτό πρέπει να κάνεις, αλλά προσπαθώ να καταλάβω πώς δουλεύει το πράγμα. Σημ. Η "βεβαίωση υποβολής απογραφικής" είναι για την πρώτη-πρώτη φορά που γράφεσαι στους μη-μισθ. ενώ η "βεβαίωση επανεγγραφής" είναι αν έχεις κάνει διακοπή και ξαν
 11. Μεταβολή ΚΑΔ εννοείς; Λογικό θα ήταν και αν γινόταν πρώτα λήξη (αναδρομικά από τότε που αποσυνδέθηκε ασφάλιση/φορολογικό καθεστώς) και μετά επανεγγραφή με τους ΚΑΔ.
 12. Χρησιμοποίησα την εφαρμογή "Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών" αφού είχα κάνει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ εδώ και αρκετούς μήνες και η σχετική αίτησή μου στον ΕΦΚΑ θα καθυστερούσε, άγνωστο πόσο. Ενώ ο οδηγός αναφέρει πεδίο για να βάλεις την ημερομηνία διαγραφής, εγώ δεν είδα τέτοιο πεδίο. Το σύστημα ήταν έξυπνο για τραβήξει την ημ/νία από την ΑΑΔΕ, αλλά όχι αρκετά έξυπνο και έβαλε την τελευταία μέρα του μήνα διαγραφής ως ημ/νία διαγραφής. Π.χ. διαγράφηκα 10 του μηνός και ο ΕΦΚΑ σημείωσε 31. Πιστεύει κάποιος συνάδελφος ότι μπορεί να μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αυτή η ανακρίβεια, ώσ
 13. Πραγματικά σκέφτομαι ότι το ανυποψίαστο των πρώτων χρόνων που δεν κράταγα τίποτε από χαρτιά, βεβαιώσεις εξοφλήσεων κλπ., υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να το πληρώσω ακριβά μετά από αρκετά χρόνια όταν θελήσω να βγω στη σύνταξη. Οι αναδιαρθρώσεις συνήθως συνεπάγονται και μεταπτώσεις παλαιότερων δεδομένων που δεν ξέρω και εγώ τελικά αν και πώς θα είναι μετά από τόσα κύματα.
 14. Ναι, για αυτό ακριβώς το λόγο και εγώ πιστεύω ότι λανθασμένα αφαιρέθηκαν από την τελευταία εκκαθάριση. Στην προηγούμενη ήταν κανονικά 10€/μήνα.
 15. Να ρωτήσω κάτι σχετικό με αυτό το καθεστώς: στην πρόσφατη επαναεκκαθάριση σας επιστρέφει κάποια από τα 10 ευρα υπέρ ΟΑΕΔ; Εμένα ναι (για το 2017 όχι για τα επόμενα έτη). Αυτά τα 10ευρα στις αρχικές εκκαθαρίσεις υπήρχαν και νομίζω ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος.
 16. Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που ήταν στο καθεστώς παρ.9 αρθρ.39 Ν.4387/2016 και αν μπορεί να διασταυρώσει την επανα(ξανά-ματά-μανά)-εκκαθάριση του 2017; Σε εμένα έβγαλαν οφειλή 10 ευρώ το μήνα μόνο για 2 μήνες ενώ η αρχική εκκαθάριση μου βγήκε 10 ευρώ/μήνα (120 σύνολο). Τα 100 ευρώ μου τα επιστρέφουν στην εκκαθάριση του 2019 (τα είχα πληρώσει μαζεμένα το 2018). Έχει αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό για το 2017; Για το 2018 πάλι είναι κανονικά 10 ευρώ/μήνα όπως θα περίμενα άλλωστε. Για το 2019 δεν είχα μπλοκάκι, οπότε δεν ξέρω. Επίσης υπάρχει τρόπος να διασταυρωθεί οι οφειλές των περασμένων ε
 17. Σήμερα εντόπισα στη σελίδα του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) την επιλογή Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών. Αυτό είναι καινούριο; Μπορεί να γίνει αναδρομική διαγραφή; Εγώ έχω κάνει εδώ και 2 χρόνια 2 λήξεις και μία επανέναρξη, έκανα τα χαρτιά μου στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ χωρίς να έχει περαστεί τίποτα στο μητρώο μου, με αποτέλεσμα έχει χαθεί η μπάλα εντελώς στο σύστημα.
 18. Το φαινόμενο της πολυνομίας και των διαδοχικών ανατροπών του νομικού πλαισίου μετατρέπουν την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε τροχοπέδη. Είναι δύσκολο να σχεδιαστεί ένα υπολογιστικό σύστημα που θα παραμετροποιείται κατά βούληση ανάλογα με τις αλλαγές της νομοθεσίας. Ειδικά όταν μιλάμε για ελληνικά δημόσια έργα, αυτό είναι αδύνατο. Επομένως ένα μεγάλο ποσοστό νομοθετικών μεταβολών απαιτεί προγραμματιστικές αλλαγές στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα, δηλ. ένα νέο έργο μικρής ή μεγάλης κλίμακας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το χρόνο που αυτή η μεταβολή θα υλοποιηθεί και
 19. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δε σου έδωσαν τη δυνατότητα επιλογής. Τυπικά είναι σωστή η κατάταξη στην 1η αφού δεν υπάρχει κάτι εκ μέρους σου για την ειδική ασφ. κατηγορία. Για το τι θα σε συμβούλευα να κάνεις.... Φαντάζομαι από το φόρουμ και πιθανές συζητήσεις σε συναδελφικούς κύκλους, θα έχεις διαπιστώσει ότι το ταμείο μας παρουσιάζει μία αναλγησία σε θέματα αντιμετώπισης ζητημάτων εργαζομένων καθώς και στον χειρισμό υποθέσεων και αιτημάτων. ΟΜΩΣ, δε θέλω να σε αποτρέψω από το να διεκδικήσεις μία αναδρομική κατάταξη στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία. Ίσα-ίσα. Σίγουρα οι περι
 20. Καλή αρχή συνάδελφε. Είχες αιτηθεί την ένταξη στην ειδική κατηγορία; Γιατί από όσο ξέρω αν δεν αιτηθείς κάτι άλλο, μπαίνεις αυτόματα στην 1η.
 21. Δεν έχει γίνει. Λογικά περιμένουν την προθεσμία των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για να δουν τις αποδοχές.
 22. Εγώ προ διετίας που ήμουν σε αυτό το καθεστώς είχα οφειλές που διαγράφονταν μετά την εκκαθάριση του έτους. Δηλ. την επόμενη χρονιά μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που είχαν εικόνα των αποδοχών ελ. επ. Είναι περιεργο όμως το ότι δεν έχεις για το 2019. Ίσως κάτι έχει αλλάξει στη διαδικασία.
 23. Επιβεβαιώνω και εγώ ότι το ΕΤΕΑΕΠ πάει από το κακό στο χειρότερο. Σήμερα έκανα αίτηση διακοπής στην υπαγωγή της ασφάλισης μη-μισθωτών στον ΕΦΚΑ (ΤΣΜΕΔΕ). Ρώτησα αν πλέον με τη συγχώνευση με το ΕΤΕΑΕΠ χρειάζεται να κάνω 2η αίτηση και για το ΕΤΕΑΕΠ. Μου είπαν ότι πρέπει να πάω στο ΕΤΕΑΕΠ για να κάνω και 2η αίτηση. 🤨 Σε παλαιότερη τηλεφωνική επικοινωνία μου με το ΕΤΕΑΕΠ μου είχαν πει ότι μπορώ να κάνω αιτήματα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected] Τότε (πριν 7 μήνες) είχα στείλει μήνυμα με συνημμένα τα δικαιολογητικά και μου είχαν απαντήσει ότι θα διευθετήσουν το θέμα μου (ακό
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.