Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Υποβάθμιση» ενεργειακού τζακιού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Πριν από περίπου 7 χρόνια είχα εγκαταστήσει το μοντέλο ecostar της EdilKamin με την επίπεδη πρόσοψη. Αφού δούλεψε ικανοποιητικά για κάποια χρόνια, πέρυσι χρειάστηκε να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης. Συγκεκριμένα ξηλώθηκε από πίσω ο παλιός θερμοθάλαμος από πετροβάμβακα ή υαλοβάμβακα (δεν θυμάμαι ακριβώς) γιατί είχε ανοίξει σε κάποια σημεία (υπήρχε διαρροή νερού από την στέγη που επιδιορθώθηκε). Αυτός αντικαταστάθηκε με νέο από πυριτικό ασβέστιο ενώ έγιναν και εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της καμινάδας για να «τραβάει» καλύτερα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια «βαριά» μυρωδιά (όχι καμένου) που βγαίνει από τον εξαερισμό του, συγκεκριμένα από την ενσωματωμένη εξαγωγή στο πάνω μέρος της εστίας καθώς και από τους πρόσθετους σωλήνες εξαερισμού. Οι τελευταίοι έχουν κοινή περσίδα με τον θερμοθάλαμο, ωστόσο, με την όποια αξιοπιστία διαθέτη η μύτη μου, θεωρώ ότι η μυρωδιά έρχεται από τον σωλήνα. Το πρόβλημα ήταν διαρκές και με οδήγησε να εγκαταλείψω το τζάκι ως πηγή θέρμανσης για τον περσινό χειμώνα. Με τον υπεύθυνο της εγκατάστασης δεν βρήκα άκρη καθώς μου είπε πως ίσως να είχε «ζοριστεί» το τζάκι όλα αυτά τα χρόνια με τον όγκο ξυλείας που έκαψε. 

Φέτος έκανα μια απόπειρα να το δουλέψω με την ελάχιστη δυνατή θερμοκρασία. Άλλωστε δεν το θέλω πλέον για θέρμανση, περισσότερο ως «συντροφιά», να δίνει δηλαδή μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον χώρο. Η μυρωδιά όμως ήταν ανυπόφορη και χρειάστηκε να αφήσω τα παράθυρα ανοιχτά για αρκετή ώρα μέχρι να ξεμυρίσει. Καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν το πρώτο άναμμα της χρονιάς που πάντα βγάζει μια μυρωδιά αλλά πραγματικά βρόμαγε και έχω κουραστεί να δικαιολογώ καταστάσεις.

Σκοπός μου πλέον δεν είναι η επαναφορά του τζακιού στην προηγούμενη κατάσταση. Με ενδιαφέρει να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο τζάκι ΧΩΡΙΣ την αερόθερμη λειτουργία, φράζοντας δηλαδή κάπως τους αεραγωγούς εισόδου και εξόδου. Θα ήθελα δηλαδή να μπορώ να το χρησιμοποιώ ως κλασικό τζάκι, χωρίς να με προβληματίζει το αν θα μυρίσει ή όχι. Τονίζω πάλι ότι δεν με ενδιαφέρει η πια απόδοσή του, θέλω να μπορεί «απλά να καίει...».

IMG_1179.JPG

IMG_1180.JPG

IMG_1181.JPG

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έβαψαν τις σωλήνες με κάποιο χρώμα, που καίγεται και βγάζει τη δυσάρεστη και πολύ επικίνδυνη οσμή...

Δεν συνίσταται να το ανάβετε χωρίς τη λειτουργία του αερόθερμου, καθώς θα υπερθερμανθεί με μάλλον πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.

Αν θέλετε μόνο την εμφάνιση των αναμένων κάρβουνων, υπάρχουν διάφορα ψευτοκάρβουνα-εφέ, που προσφέρουν αρκετά καλή εμφάνιση...

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω ότι στα επόμενα ανάμματα η μυρωδιά εξασθένησε αλλά είναι πάντα παρούσα στο αρχικό στάδιο (γίνεται αντιληπτή λίγο αργότερα όταν «παγώσει » ο πρώτος ζεστός αέρας που βγαίνει. Μετά για κάποιο λόγο σταματάει να μυρίζει (αφού αερίσω καλά τον χώρο), όση ώρα και να κάψει σε σιγανή φωτιά πάντα. Ωστόσο με κάθε νέο άναμμα αυτή επανεμφανίζεται! Κοιτώντας στον αεροθάλαμο του τζακιού είδα ότι τους είχαν πέσει υπολείμματα από κόλλα πλακιδίων πάνω στο μαντέμι. Ο τζακάς το θεώρησε ότι δεν το επηρεάζει.

IMG_1182[1].JPG

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.